‘Dünyanın Mevlana’ya ihtiyacı var’

‘Dünyanın Mevlana’ya ihtiyacı var’
Haber Tarihi : 16 Aralık 2015 08:03:41
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Müslümanların yaşadığı topraklarda, kin ve nefret tohumlarının ekildiği şu günlerde insanlığın her zamankinden daha çok aşkın, sevginin, kardeşliğin, birlik ve beraberlğin sembolü Mevlana’ya ihtiyacı var.

‘NE olursan ol, yine gel' diyen Mevlana Celaleddin Rumi, her yıl olduğu gibi bu sene de tüm Türkiye'de 742'nci vuslat yıldönümüyle çeşitli etkinliklerle anılıyor. İstanbul Beyoğlu Belediyesi de, Mevlana Celaleddin Rumi'nin 742. Vuslat yıldönümü dolayısıyla "İsmail Acar Şeb-i Arus Sergisi"ni ziyarete açtı.  Birleşmiş Milletler'in resim sanat dalında seçtiği ilk "Gönül Elçisi" olan İsmail Acar, serginin Mevlana'yı anmak üzere hazırlandığını belirterek, "20 yıl öncesinden olan çalışmalar da bugün olan çalışmalar da var. Genel içeriğini de 'aşk' teması oluşturuyor serginin. Farklı resimler olsa da birleştikleri tek nokta aşk" dedi.

Her millet insan Beyoğlu'nda

Çalışmalarını Edinburgh ve Tokyo gibi şehirlerde de sergilediğini söyleyen sanatçı, "Bu sergiyi 15 sene önce de Galata Mevlevihanesi'nde yapmıştım. Dolayısıyla tekrardan burada olmak, insanın kendi evinde olması gibi bir şey" ifadelerini kullandı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan da uzun zamandır böyle bir şey yapmak istediklerini belirterek, çalışmaların hepsinin birbirinden güzel olduğunu dile getirdi.

Mevlana'nın "Ne olursan ol yine gel" çağrısına vurgu yapan Demircan, şunları kaydetti: "Bu çağrıyla, Beyoğlu'nun çok büyük bir ilişkisi var. Çünkü biz Beyoğlu'nu bütün dillerin, dinlerin ve kültürlerin buluştuğu yer olarak anlıyor, anlatıyor ve bu özelliğimizi de ön plana çıkartıyoruz."

Açılışa katılan Türkiye Süryani Katolik Patrik Vekili Yusuf Sağ ise birlik ve kardeşliğin önemine değinerek, "Bugün dünyamıza, vatanımıza ve insanlığa bir Mevlana lazım" diye konuştu.

Sergi açılışının ardından, Mevlevi Pilavı ikram edildi ve Sema Mukabelesi yapıldı. Sergi, 14 Ocak 2016'ya kadar ziyaret edilebilecek.