Dünyayı terörle yönetiyorlar

Dünyayı terörle yönetiyorlar
Haber Tarihi : 14 Ekim 2015 07:20:36
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Son 14 yılda terörün 9 kat arttığı açıklandı. Küresel Terörizm Veritabanı istatistiklerine göre 11 Eylül hadisesinden bu yana terör eylemlerindeki artış, endişe verici boyutlara ulaştı. Terör küresel olarak ülkeler, liderler ve toplumları dize getirme aracına dönüştü.

 Kemal Özer | Yeni Söz 

BUSH'UN KARARLARI TERÖRÜ ARTIRDI

George W. Bush'un ABD Başkanı olduğu dönemde, Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'a, New York'taki Rockefeller ailesine ait ikiz kuleler ile 7/47 olarak adlandırılan binalara saldırı düzenlenmişti. Aynı zamanda baronların ekonomik suçlarına ait soruşturma verilerini bulunduğu binada yıkılarak suç delilleri yok edilmişti. 11 Eylül'den sonra Başkan George W. Bush, "Teröre Karşı Savaş" başlıklı bir programı harekete geçirerek Afganistan ve Irak'ı işgal etmişti.

15 YILDA 1882'DEN 17 BİNE

Maryland Üniversitesi Terörizm Araştırmaları Ulusal Konsorsiyumu tarafından yayınlanan istatistikler 11 Eylül 2001'de CIA'in ABD'deki terör saldırısına kadar 1882 olan terör hadisesinin MOSSAD'ın yaptığı 7 Ocak 2015'te Fransa'da gerçekleştirdiği Charlie Hebdo saldırısı ile 16, 818'de yükseldiği gösterdi. Ankara Tren Garı önünde yaşanan terör saldırısı ile sayının 17 bini aştığı tahmin ediliyor.

grafik

YENİ HAÇLI SEFERLERİ

Terör eylemlerinin dünya çapında artması, ‘Bush Doktrini' olarak adlandırılan ve Bush'unda ifadesiyle “Yeni Haçlı Seferleri”nin küresel terörün artışına yol açtığını ortaya koydu. Terör; yerel, bölgesel ve küresel politikaları etkileme, liderleri, şirketleri ve ülkeleri baskılama aracı olarak kullanılıyor. Terör hadiseleri çoğunlukla, istihbarat örgütleri, küresel şirketler, karanlık mahfiller ve büyük ülkeler tarafından planlanıp, seçilen taşeronlarca uygulanıyor.

YENİ SAVAŞ KONSEPTİ: TERÖR

Cephe savaşlarını maliyetli ve etkisiz olması pek çok ülkeyi teröre itiyor. Yeraltı ve yerüstü kaynaklarına göz diktikleri, siyasal ve ekonomik istikrarsızlığa sürüklemek istedikleri ülkeler ile memnun olmadıkları liderleri zayıflatmak yahut devirmek için çeşitli kılıklarda terör uzmanlarını o ülkeye göndererek ince mesajlar içeren terör faaliyetlerine müracaat ediyorlar.

İSRAİL VE RUSYA'YA DİKKAT

Bu kapmamda devlet terörüne en çok İsrail, Rusya, İngiltere, Almanya, ABD gibi ülkelerin müracaat ettiği sanılıyor. Pek çok Filistinli lidere açıkça suikast düzenleyen İsrail, terörist faaliyetlere en çok karışan ülke olarak gösteriliyor. İsrail'in “Sayanim” olarak adlandırılan örgütü sayesinde dünyanın tüm ülkelerinde terörist faaliyet yapma kapasitesine sahip tek olduğuna işaret ediliyor. Eski bir KGB ajanı olan Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, koyu bir muhalifi olan Litvinenko, radyoaktif polonyum zehirleterek öldürtmüştü.

TERÖRÜN VURDUĞU ÜLKELER

2001 sonrası ve özellikle son on yılın verileri terörün daha çok İslam toprakları, gelişmekte olan ülkeler ile büyük devletlerde yaşandığı gösterdi. Kuzey Afrika ülkelerinde başlayan ‘Arap Baharı' ayaklanmalarını yaşandığı ülkelerde terör faaliyetlerinde artış gözleniyor. Amerika'nın Irak'ı işgali ile ülkede başlayan terör her gün yüzlerce cana mal olurken, Küresel Terörizm Veritabanı  (Global Terrorism Database - UMD) verilerine göre terör saldırılarını en çok yaşandığı ülkeler Irak, Afganistan, Pakistan, Nijerya ve Suriye. Bu beş ülkede yaşanan terör faaliyetleri toplam terörün yüzde 80'nini oluşturuyor.

TÜRKİYE'DEKİ TERÖR ÖRGÜTLERİ

1990 öncesinde Ermeni terör örgütü ASALA (Armenian Secret Army for the Liberation of Armenia)  Türkiye'ye dönük eylemler yapıyordu. ASALA, Türkiye'ye dönük 84 terör saldırı düzenlemiş, bu sırada 299 kişiyi yaralarken 46 kişiyi de öldürmüştü.

Günümüzde ise PKK, PYD/YPG, DAEŞ, DHKP-C ve MLKP gibi terör örgütleri Türkiye'ye dönük terör eylemleri yapıyor. Bunun yanı sıra adı açıklanmamış istihbarat örgütleri de Türkiye'ye dönük terör saldırıları yapıyor.