​E-İmza Ne İşe Yarar? E-İmza Hakkında Merak Edilenler

​E-İmza Ne İşe Yarar? E-İmza Hakkında Merak Edilenler
Haber Tarihi : 02 Şubat 2021 15:13:43
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Geçmişten günümüze kadar birçok iş, başvuru, devretme, alım satım gibi resmi işlemlerde imza kullanılmaktadır. İmzalar kişinin karakteristik özelliklerini taşımaktadır. Bir nevi kişilik izi de denilebilir. Artık günümüzün çağdaşlaşması ve elektronikleşmesiyle birlikte imzalarda dijitalleşmeye başlamıştır. Dijital alanlarda kullanılmaya başlanan imzalar artık birçok sorunu da bertaraf etmektedir. Bununla birlikte birçok soru da merak konusudur. Bunlardan en çok merak edilenleri; E-İmza nedir, ne işe yaramaktadır? E-İmza hangi durumlarda kullanılmaktadır? E- İmzanın normal imzaya nazaran avantajları nelerdir? E-İmzanın mevcut özellikleri nelerdir?

E-İmza Nedir, Ne İşe Yaramaktadır?

Sanal dünyanın sağladığı kolaylıklardan birisi olan E-İmza oldukça merak edilmektedir. E-İmza, tam adıyla elektronik imza olarak bilinmektedir. Elektronik imza; elektronik ortama aktarılabilen, kimliklerin dijital ortamda doğrulanmasını sağlayan sayısal ve elektronik veri olarak tanımlanmaktadır. Elektronik ortamlarda imza yerine geçebilen kimlik doğrulama sisteminin bütünüdür. E-İmzalar ıslak imzalarla eşitliğe sahiptir. Islak imzanın taşıdığı hukuki değerlerin tamamı E-İmza içinde geçerlidir. Islak imzanın kullanıldığı ve geçerli olduğu bütün alanlarda artık elektronik imzalarda geçerli sayılmaktadır. Ülkemizin önde gelen E-İmza sağlayıcılarından EDM Bilişim, yıllık E-İmza satışlarının 50 bin üzerine çıktığını, pazarda 1.5 milyon civarı aktif E-İmza bulunduğunu ve E-İmza satışlarının büyük ölçüde kamu sistemlerinde yapılması gereken işlemlerde kullanılmak üzere talep gördüğünü raporladı. 

E-İmza Hangi Durumlarda Kullanılmaktadır?

E-İmza artık hayatın hukuki değer taşıyan her alanında kullanılmaktadır.

Bu alanlardan bazıları kısaca şöyledir;

  • E-İmza ıslak imzalara göre kullanım kolaylığı sağlamaktadır.
  • E-Devlet uygulamasının verdiği hizmetlerde ve kayıtlı elektronik posta uygulamalarında E-İmza kullanımı mevcuttur.
  • Çalışan kesimin iş sözleşmelerinde ve farklı bütün sözleşmelerde E-İmza kullanılabilmektedir.
  • Banka işlemlerinde ve onay gerektiren evrakların gönderilmesinde E- İmza kullanılmaktadır.
  • Yönetim kurulu kararlarının onaylanmasında ve yaşam boyunca imza gerektiren diğer tüm faaliyetlerde de kolaylıkla E-İmza kullanılabilmektedir.

E-İmzanın Kullanılamadığı Durumlar

Hayatın her alanında kullanıma müsait olan E-İmzanın kullanılamadığı bazı istisnai durumlar bulunmaktadır.

E-İmzanın kullanılamadığı ve ıslak imzanın zorunlu tutulduğu bazı durumlar kısaca şunlardır;

  • Kanunların resmi ve özel törenlerinin zorunlu tutulduğu işlemler ve güvence sözleşmelerinde ıslak imza kullanılması zorunludur. Bu durumlarda E-İmza kullanılamaz.
  • Evlenme, veraset ve miras işlemlerinde, emlak alanında yapılan alım satım işlemlerinde ıslak imza kullanılması şarttır. Bu gibi durumlarda E-İmza kullanılmaz. Geçerlilik ıslak imza ile sağlanmaktadır.

E-İmzanın Özellikleri

E-İmzanın kullanımına dair birçok özellik bulunmaktadır. En önemli özelliklerinden bazıları kısaca şunlardır;

  • E-İmzada veri bütünlüğü bulunmaktadır. Bu özellik verilerin izinsiz bir şekilde değiştirilmesinin ve silinmesinin önüne geçmektedir.
  • Kimlik doğrulama ve onaylama özelliği oldukça önemlidir. Bu özellik sayesinde E-İmza; atılan mesajın ve mesaj sahibinin gönderisinin doğrulamasını ve onaylanmasını yaparak geçerliliğini sağlamaktadır.
  • İnkâr edilemezlik özelliğine sahip olan e-imza; kişilerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri eylemleri inkâr ve yalanlamalarını önlemektedir. Bu özellikle birlikte şahıslar elektronik ortamlarda yaptıkları işlemleri inkâr edemez ve yalanlayamazlar.
  • E-İmza ile yapılan bütün işlemler kayıt altına alınmakta; gün, ay ve yıl olarak kaydedilmektedir.

E-İmza ürününde bulunması gereken en avantajlı özelliklerden birisinin java bağımsız olması ve yazılımlara entegre çalışmasıdır. Bu anlamda, ülkemizin ve birçok ülkenin en önemli Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ve E-İmza sağlayıcısı olan EDM Bilişim’in sahip olduğu E-İmza altyapısının Türkiye’de tek ve ilk java bağımsız özellikte olduğu, yani her özel ve kamu uygulamasında ayrı java yükleme gereği olmadan tak çalıştır şeklinde çalıştığı bilinmektedir.

EDM, 2020 faaliyet raporunda, E-İmza kök sertifikalarının 70 üzeri ERP ve muhasebe programı içinden entegre çalıştığını, bu programların EDM bilişim tarafından sunulan kayıtlı elektronik posta hizmetiyle de entegre işlem gördüğünü ve hem E-İmza hem de KEP uygulamalarının, Ulusal Tebligat Sistemi ve Devlet Elektronik Yazışma Protokolüne (EYP) tam uyumlu ve entegre olduğunu ilan etmiştir.     

 

E-İmza Kullanmanın Avantajları

E- İmza kullanımının ıslak imza kullanımına göre birçok avantajı bulunmaktadır.

Bu avantajlardan bazıları ise şunlardır;

  • Islak imzaya nazaran E-İmza kullanımı zamandan tasarruf sağlamaktadır.
  • E-İmza kullanılan evrak veya belgelerin sisteme işlenmesi daha kolay ve hızlıdır.
  • E-İmza kullanılan belgelerin kaybolma, yırtılma ve çalınma gibi sorunlar yaşamasının önüne geçilmektedir.
  • Islak imzaya nazaran E-İmza kullanılan belgelerin veri transferi gün içerisinde zaman kaybetmeden yapılabilmektedir.
  • E-İmza kullanılan belgelerin veri aktarımı daha güvenlidir.
  • Islak imza kullanılan belgelerde kâğıt israfı yapılırken, E-İmza kullanılan imzalar dijital ortamda gerçekleştirildiği için gereksiz kâğıt israfının önüne geçilmektedir.
  • E- İmza mürekkepli kalem kullanımına gerek duymamaktadır.
  • E-İmza kullanılan belgelerin arşivlenmesi oldukça kolaydır.
  • Prosedürlere dayalı gecikmeleri azaltmaktadır.