Ecevit bizzat müdahale etti

Ecevit bizzat müdahale etti
Haber Tarihi : 25 Haziran 2015 06:34:35
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ecevit bizzat müdahale etti

Kavakçı, yanında bir başka kadın Fazilet Partisi Milletvekili, Nazlı Ilıcak'la birlikte FP'ye ayrılan milletvekili sırasına oturdu. Bu duruma, DSP Genel Başkanı ve Başbakan Bülent Ecevit, Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu ve Devlet Bakanı Hikmet Sami Türk bizzat müdahale etti. Üçlü, kürsüye giderek oturumu yöneten geçici başkan Ali Rıza Septioğlu'ndan Kavakçı'yı dışarı çıkarmasını istediler. Ancak Septioğlu, Bakan Türk'ün, 'Laik Cumhuriyete yakışmıyor' uyarısına 'Laiklik Cumhuriyetle ne alakası var' diyerek Kavakçı'yı dışarı çıkarma eğilimi göstermedi.  Meclis'i yöneten geçici Başkan Septioğlu'nun Kavakçı'yı çıkarmaması üzerine, Başbakan Ecevit "usül konuşması" yapma talebinde bulundu. Ecevit, FP'lilerin protestosu altında kürsüye yürüdü ve elinde daha önce hazırladığı bir metinden şunları okudu: 'Türkiye'de özel yaşamda kadınların giyim -kuşamına başörtüsüne kimse karışmıyor. Ancak burası özel yaşam alanı değildir. Devletin gelenek ve kurallarına burada görev yapanlar uymak zorundadır. Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Lütfen bu hanıma haddini bildiriniz' Kavakçı o gün yemin edemedi ancak resmen "seçilmiş milletvekili" statüsü de devam etti. Ancak Merve Kavakçı'nın 5 Mart 1999 tarihinde yemin ederek ABD vatandaşı olduğu, vatandaşlık konusundaki bu yeni durumunu da resmen Türkiye Cumhuriyeti'ne bildirmediği ortaya çıktı. Bunun üzerine Ağustos 1999'da dönemin DGM cumhuriyet başsavcısı Nuh Mete Yüksel, Kavakçı'nın milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için fezlekeyi TBMM Adalet bakanlığına gönderdi. Fezleke sonucunda Kavakçı'nın dokunulmazlığı kaldırıldı ve Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı. Böylece milletvekilliği de resmen düşmüş oldu.

Başörtüsünden rahatsız oldular

Merve Kavakçı'nın kardeşi Ravza Kavakçı'nın, TBMM'deki yemin törenine ablasının başörtüsüyle gelmesi, Yurt Gazetesi'ni rahatsız etti.

16 yıl önce başörtülü yemin etmek için geldiği Meclis'te başta Bülent Ecevit ve bazı partililer tarafından linç edilen Merve Kavakçı'nın kardeşi İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, Mecliste başörtüsüyle yemin ederek resmen milletvekili olacak. Kavakçı yemin törenine o gün taktığı başörtüsünü takarak geldi. Sahibi CHP Milletvekili Durdu Özbolat olan Yurt Gazetesi, Ravza Kavakçı'nın aynı başörtüsüyle Meclis'te yemin etmesini "Merve Kavakçı'nın kardeşi 16 yıl sonra intikam kostümü ile Meclis'e girdi" satırlarıyla duyurdu.