Endişe edin ama abartmayın!

Endişe edin ama abartmayın!
Haber Tarihi : 12 Eylül 2015 05:03:28
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Huzursuzluk, gerginlik, korku ve ‘endişe’ hâli tedavi gerektirir

Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, fazla endişeli kişilerin kuşku ve korkuyla karışık kaygılı düşüncelere kapıldıklarını belirterek, “Bir psikiyatristte başvurmak ve bu konuda yardım almak bozulmuş olan bu yaşam kalitenizin tekrar eski ve sağlıklı hale dönmesini sağlayabilir” dedi.

Endişenin bizi hayatta tutan, ayakta kalmamızı, sağlığımızı korumamızı, yakınlarımızın başına bir şey gelmesini engellememizi sağlayan koruyucu düşünceler olduğunu ifade eden ama fazlasının tedavi gerektiren bir durum olduğunu ifade eden Psikiyatrist/Psikoterapist Yrd. Doç. Dr. Rıdvan Üney, “Endişelerimiz bizi hayatta tutar. Hiç bilmediğimiz bir yere gittiğimizde etrafta veya yerde bize zarar gelebilecek bir şey var mı diye kontrol ederiz. Daha dikkatli davranırız ve bu sayede bu yeni yerde tehlikeli bir durum varsa bunu kendi adımıza zarar görmeden engellemiş oluruz. Endişelerimiz ayakta kalmamızı sağlar. İşimizle ilgili çalışmalarımızı ve tedbirlerimizi alarak gelecekte olası bir işsizlik, ekonomik sorunlar gibi zorlukların oluşmasını engelleriz. Endişelerimiz sağlığımız korumamızı sağlar. Soğuk havalarda sıkı giyinmek, sıcak havalarda daha gevşek ve rahat giyinmek, aralıklı check-up yaptırmak olası sağlık sorunlarını yaşamamızı engeller. Belki de aldığımız sağlık tedbirleri sayesinde daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmemizi sağlar” dedi.

Endişelerimiz karar vermemizi engelliyorsa…

Endişenin endişeyi doğurduğunu ve bu durumun bizi endişe sarmalına soktuğunu ifade eden Üney, şöyle konuştu: “Peki bu endişelerimizi gerçekçi olanlarla aşırı olanlardan ayırt edebiliriz ve aşırı endişelerimizle nasıl baş edebiliriz? Burada ortayı bulmak önemlidir. Endişelerimiz karar vermemizi engelliyorsa, sürekli gergin hissetmemize neden oluyorsa, karşımızdakini sıkıcı bir şekilde kontrol etmemize sebep oluyorsa, kontrollerimiz sürekli ve durumun gerektirdiğinden fazlaysa, yakınlarımız artık bizi ikaz ediyorsa, dikkatimiz bozulmuşsa, konsantrasyon sorunları yaşıyorsak, sinirliysek, gün içerisinde sürekli kötü bir haber gelecekmiş gibi bir his yaşıyorsak, uykuya dalmamız ve sürdürmemizle ilgili sorunlar yaşıyorsak, daha çabuk yoruluyorsak veya sürekli yorgun hissediyorsak, irkilmelerimiz artmışsa, gece kalkıp yakınlarımızı kontrol ediyorsak, kaslarımız sürekli gerginse ve masaja ihtiyaç duyuyorsak, bazen hiçbir neden yokken de endişeliysek bunlardan kurtulmak için egzersiz yapmamıza, yürüyüşe çıkmamıza ve hobilerimizle ilgilenmemize rağmen çok da sonuç değişmiyorsa artık müdahale gerektirir bir duruma gelmiştir. Bu belirtiler endişe bozukluğu belirtileridir. Dolayısıyla artık bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Bir psikiyatristte başvurmak ve bu konuda yardım almak bozulmuş olan bu yaşam kalitenizin tekrar eski ve sağlıklı hale dönmesini sağlayabilir.”