Etiyopya'da kuraklık: 8 milyon kişi yardım bekliyor

Etiyopya'da kuraklık: 8 milyon kişi yardım bekliyor
Haber Tarihi : 15 Ekim 2015 07:21:06
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Etiyopya’da son yılların en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Çocuklar çamurlu göllerin sularından içiyor, hayvanlar bitki kökleri ile besleniyor. Yiyecek yokluğu sebebiyle insanlar bir deri bir kemik kalmış durumda. Kuraklık nedeniyle 8,2 milyon kişi acil insani yardıma muhtaç.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Dünya Gıda Programı ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nu (UNICEF) içinde barındıran ofisten yapılan ortak yazılı açıklamada, ülkede etkili olan kuraklıktan etkilenenlerin sayısının giderek arttığı ve acil insani yardıma muhtaç insan sayısının 8,2 milyona ulaştığı kaydedildi. İnsani yardım ihtiyacının bu yılın sonuna kadar 596 milyon dolara ulaştığı ve şimdiye kadar Etiyopya hükümetine 258 milyon dolar ulaştığı belirtilen açıklamada, kuraklığın en kötü etkisinin önüne geçmeyi garanti altına almak için uluslararası bağışçılara geriye kalan miktarı tamamlamaları çağrısında bulunuldu. Bu arada BM'nin ilk defa, Etiyopya hükümetinin de ülkede kuraklık olduğunu ve 8,2 milyon kişinin hayatını tehdit ettiğini kabullendiği bir açıklama yaptığı bildirildi.

2 milyar dolarlık fona ihtiyaç var

Kenya, Etiyopya ve Somali'de yaşanan kuraklığın insani bir felakete dönüşmesini engellemek için yaklaşık 2 milyar dolarlık bir fona ihtiyaç vardır. Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yardım fonları bu konuda çalışmalar yapmaya başlamış olsa da bu çalışmalar henüz çok yetersiz seviyededir. Diğer yandan Somali'de aynı zamanda yaşanan iç savaş nedeni ile sivil toplum örgütleri bölgede çalışma yapmakta zorlanmaktadır.

Etiyopya'da açlık ve susuzluk

Sudan, Güney Sudan, Eritre, Cibuti, Somali, Kenya, Uganda ile komşu olan ülke Afrika kıtasının en kalabalık ikinci ülkesi. Tarihte bilinen en eski medeniyet olan ülke, Mussolini dönemindeki İtalyan işgali dışında tarih boyunca bağımsızlığını koruyabilmiş sömürge olmayan tek Afrika ülkesi. Ayrıca, Etiyopya yani Habeşistan İslam'ın ilk muhacirlerini ülkesinde ağırlayan ve Mekke müşriklerine teslim etmeyen Habeş Kralı Necaşi'nin ve Müslümanların ilk müezzini Bilal-i Habeşi'nin de ülkesi. Etiyopya'da son yılların en şiddetli kuraklığı yaşanıyor. Çocuklar çamurlu göllerin sularından içiyor, hayvanlar bitki kökleri ile besleniyor. Yiyecek yokluğu sebebiyle insanlar bir deri bir kemik kalmış durumda.

AB ülkeleri destek sözünde durmuyor

AB ülkelerinin mülteci krizinin çözümü için vaad ettikleri mali desteği ödemede geciktikleri, para akışının çok yavaş gerçekleştiği bildirildi. Almanya'da yayınlanan 'Welt' gazetesinin AB üst düzey yetkililerini kaynak gösterdiği habere göre, Eylül ayında yapılan mülteci krizi özel zirvesinde belirlenen, önümüzdeki Perşembe gününe kadar ödenmesi gereken mali desteğin büyük bölümü yapılmadı. Bugün AB ülkeleri devlet başkanları ya da başbakanları tekrar bir araya gelecek.

Afrika'da iltica nedenleriyle mücadele etmek için kullanılmak üzere zirvede kararlaştırılan acil yed-i emin fonuna ödenmesi gereken 1,8 milyar Avrodan yalnızca 24,3 milyon Avrosu AB ülkeleri tarafından ödendi. Aynı şekilde Suriye'ye yardım ve dünya açlıkla mücadele fonuna da çok az bir ödemenin yapıldığı belirtildi. AB Komisyonu Eylül ayında, dünya açlıkla mücadele programı için 500 milyon Avro, Suriyeli mültecilere yardım fonu ve Afrika'da iltica ile mücadele fonu için ise 1,8 milyar Avro ödenmesini kararlaştırmıştı.