VF kat sol
VF kat sağ

Facebook’a esir olduk

Facebook’a esir olduk
Haber Tarihi : 05 Eylül 2015 05:30:01
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye'den Facebook'a 39 milyon kişi bağlanıyor

Türkiye'den 39 milyon kişi sosyal paylaşım sitesi Facebook'u kullanırken, ziyaretçilerin yüzde 85'i mobil cihazlarla bağlantı kuruyor. Ellerde mobil cihazlar; yolda, işte, evde hiçkimse birbirini görmüyor, internette geziniyor. Sosyal medya televizyonları bile solladı. 

Türkiye'de her ay yaklaşık 39 milyon kişi sosyal paylaşım sitesi Facebook'u kullanıyor.

Facebook tarafından 2015 ikinci çeyrek küresel ve yerel kullanıcı rakamları açıklandı. Şirketten yapılan açıklamada, söz konusu dönemde Türkiye'den yaklaşık 39 milyon kişinin Facebook'u ziyaret ettiği bildirildi. Bu kişilerin yüzde 85'inin ise bağlantılarını mobil cihazlar üzerinden sağladığı ifade edildi.

Dünya çapında Facebook'un günlük kullanıcı sayısının Haziran 2015 itibarıyla 968 milyona ulaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kullanıcıların 844 milyonu sosyal paylaşım sitesine akıllı telefonlarıyla bağlanıyor. İnsanlar Facebook, Messenger ve Instagram'da toplamda günde ortalama 46 dakika zaman geçiriyor. Facebook'u günlük aktif olarak kullananların yüzde 83,1'ini ABD ve Kanada dışından bağlanan sosyal medya kullanıcıları oluşturuyor."

Açıklamada, yakın zamanda Türkiye'ye gelen Facebook ürün yöneticilerinden oluşan bir ekibin, ödeme sistemleri, e-fatura, oyun, akıllı evler ve seyahat gibi pek çok sektörde faaliyet gösteren çözüm ortakları ve şirketlerle toplantılar yaptığı belirtildi.

Erkekler internete daha bağımlı

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İş ve Meslek Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'deki internet kullanıcılarının yüzde 18'inin "bağımlı" olduğunu, erkeklerin kadınlardan daha fazla internette zaman geçirdiğini söyledi.

Prof. Dr. İlhan,  bağımlı kişilerin internetsiz geçirilen zamanlarda kendini boşlukta, huzursuz hissettiğini, sürekli telefonuna baktığını, en yakın sürede kablosuz internet noktası bulmaya çalıştığını dile getirdi. İlhan, "İnternet artık alkol, tütün bağımlılığı gibi. İnternet bağımlılığı artık aşermek demek. Artık internete aşeriyoruz" dedi.

Türkiye'de bin 500 kişi üzerinde internet kullanımı üzerine araştırma yaptıklarını aktaran İlhan, şöyle konuştu: "İnternet kullanıcılarının yüzde 18'i bağımlı. Türkiye, internet bağımlılığında dünyada hemen hemen başlarda yer alıyor. İnternet en çok oyun, sosyal medya, alışveriş için kullanılıyor. Aynı zamanda işi gereği interneti çok kullananlar var. Bunu bağımlılığın dışında değerlendirmek gerekiyor. İnterneti sosyalleşme amacıyla, cinsel içerikli sitelere girmek için kullananlar da fazla. Erkekler kadınlara göre 2,5 kat daha fazla bağımlı. 16-24 yaş grubun arasında internet kullanımı diğer yaş gruplarına göre daha fazla. Gelir düzeyi düşük ve yüksek olanlarda kullanım çok fazla. Mesleki olarak da öğrenci ve işsizlerde internet kullanımı çok fazla görülüyor."

"Sosyalleşeyim derken asosyalleşiyoruz"

İlhan, Türkiye'de internetin daha çok sosyalleşme amacıyla kullanıldığını, bunun iyi irdelenmesi gerektiğini söyleyen İlhan, sanal kişilikler oluşturularak insanların gerçekliklerin dışına çıkabildiğini belirtti.

Türkiye'de bilgisayarın ve internete bağlanabilir cihazların sayısında ciddi artışlar yaşandığına dikkati çeken İlhan, "Kitap okuma, gazete okuma azaldıkça internet bağımlılığı daha fazla artıyor. Bu durum, sosyalleşme yapacak başka ortamların bulunamamasından kaynaklanıyor. İnternet bağımlılığını azaltabilecek destek sistemleri gerekiyor" diye konuştu.

İlhan, 16-24 yaş arasındakilerin ve öğrencilerin internet kullanımında risk faktörü olduğuna işaret ederek, "O zaman ailelere fazla rol düşüyor. Aileler çocuklarının internetini kısıtlamak değil ama bağımlı olup olmadıklarını, hangi sitelerde gezdiklerini, hangi amaçla internete girdiklerini kontrol etmeleri gerekiyor. Bunun yanında fiziksel aktivite, spor, arkadaşlık, komşuluk ilişkilerinin artması kuşkusuz internet bağımlılığını azaltacaktır" değerlendirmesinde bulundu.