Facebook-Belçika savaşında süre doldu

Facebook-Belçika savaşında süre doldu
Haber Tarihi : 12 Kasım 2015 05:37:11
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Belçika mahkemesinin Facebook’a verdiği ültimatomun süresi doldu. Facebook, insanların internetteki hareketlerini izlemeyi bugün durdurmaz ise gün başına 250 bin avro ceza ödemek ya da Belçika’dan çekilmek zorunda kalacak.

Yeni Söz | Özel Haber

ENSENİZDE FACEBOOK VAR

‘Belçika Kişisel Gizlilik Komisyonu'nun başvurusunu değerlendiren mahkeme, Facebook'un insanları izlediğine hükmetmişti. Facebook'un rızası olmayanların izlenmesini suç sayan Belçika kanunlarını ihlal ettiğini kaydetmişti. Amerikan sosyal ağlarından biri olan Facebook, izlediğini kabul etmiş ve bundan vazgeçmeyeceğini duyurmuştu.

BELÇİKALIYI İZLEYEMEZSİN

Belçika Mahkeme Sözcüsü Anouk Devenyns, kararla ilgili olarak, ''Eğer internet kullanıcısı, Facebook üyesi ise onun (internet faaliyetlerinin izlenmesine) rıza  gösterdiği varsayılabilir. Ancak kullanıcının Facebook hesabı yoksa Facebook açıkça izin istemek ve gerekli açıklamayı yapmak zorunda'' dedi.

ADIM ADIM İZLİYORLAR

face-guzel-1

Facebook ve diğer internet sosyal ağlar kişiler üye olunmasa dahi, 'beğen'' veya ''paylaş'' gibi bağlantılar sayesinde internet kullanıcılarının tüm faaliyetlerini izliyor. Başta Facebook olmak üzere sosyal ağ şirketleri üyesi olsa da olmasa da bırakılan  ''çerezler'' yoluyla o bilgisayardaki bütün faaliyetleri takip etmek ve depolamakla  suçlanıyor.

YENİ SÖZ GÜNLERDİR UYARIYOR

Faceook, Twitter, WhatsApp, Skype, CIA, Viber, Tango, Messageme, Wechat, Line sosyal ağlar ile Google, Yahoo, Yandex gibi arama motorları internet kullanıcılarını adım adım izleyip, faaliyetlerini, paylaşımlarını depoluyorlar. Siz silseniz dahi hiçbir veri silinmiyor sadece silinmiş gibi gözüküyor. Bu sayede ABD gibi ülkeler kişilerin yanı sıra devletlerin mahrem bilgilerini de toplayıp, Twitter hesabı ‘Fuat Avni' örneğinde olduğu üzere ülkelerin güvenliğini tehdit edecek şekilde kullanıyorlar.

FACEBOOK İZLEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

face-guzel-2Belçika Mahkemesi'nin kararı üzerine açıklama yapan Facebook, “çerezler üzerinden insanları izlediğini kabul etmiş,  bunu sitenin güvenliği için kaçınılmaz olduğunu iddia etmişti. Beş yıldan fazla bir süredir dünya çapındaki 1,5 milyar kişinin verileri sitenin güvenli  tutulabilmesi için kullanıldığını belirten Facebook, ''Bu karara itiraz edeceğiz.  Belçika'da insanların Facebook'a erişimine yönelik kesintileri en aza indirmek  için çalışıyoruz'' açıklamasında bulunmuştu.

UYMAZSA AĞIR MÜEYYİDE GELECEK

Bu faaliyetler arasında, kullanıcının hangi siteleri ziyaret ettiği, ne  kadar süre sitede kaldığı veya ne gibi seçimler yaptığı da bulunan Facebook, Belçika Mahkemesi'nin kararına bugün uymaz ise ya günlük 250 avro ceza ödeyecek, ya izlemeyi durduracak, ya da Belçika'dan çekilecek.

FUAT AVNİ TÜM DEVLETTİR CIA CEBİNİZDE DOLAŞIYOR