Faşist Çek Cumhurbaşkanı'na tepki!

Faşist Çek Cumhurbaşkanı'na tepki!
Haber Tarihi : 18 Ekim 2015 09:23:43
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman'ın, 'İslamcı sığınmacılar Çek yasalarına ve adetlerine saygı duymayacak. Onlar şeriat hukuku uygulayacaklar' sözleri ülkesinde tepkilere neden oldu.

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Miloş Zeman'ın, Müslüman sığınmacılarla ilgili yaptığı açıklamalar büyük tepki topladı. Zeman'ın Zlin bölgesindeki mezbaha işçileri ile yaptığı görüşme sırasında kullandığı "İslamcı sığınmacılar Çek yasalarına ve adetlerine saygı duymayacak. Onlar şeriat hukuku uygulayacaklar. Böylece eşini aldatan kadınlar taşlanarak öldürülecek ve hırsızların parmakları kesilecek. Bizler, yüzlerini de kapatan burkalar giymelerinden dolayı kadınların güzelliğinden mahrum kalacağız" ifadelerine siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinden eleştiri geldi.

İĞRENÇ VE SORUMSUZ

İnsan Hakları Bakanı Jiri Dienstbier, Zeman'ın ifadelerini "iğrenç ve sorumsuz" olarak nitelendirdi. "Bu ifadeler, temel ahlaki prensipleri ve hatta hukuk devleti kurallarını çiğnemekten çekinmeyen birisinin korku tellallığına yol açan iğrenç ve sorumsuz ifadeleridir" dedi.

Sivil Toplum Örgütleri Konsorsiyumu'ndan Eva Dohnalova da, Zeman'ı "yabancı düşmanı, İslamofobik ve popülist açıklamalar yaparak Çek Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki imajını kötülemekle" suçladı. Dohnalova, "Miloş Zeman'ın yabancı düşmanı ve nefret dolu ifadeleri terbiye düzeyinin altında" diye konuştu.

Hristiyan Demokrat Parti (KDU-CSL) Genel Başkanı Pavel Belobradek ise Zeman'ın ifade ettiği şeylerin doğru olmadığını ve insanları korkutarak popülarite elde etmeye çalıştığını belirtti.

Muhalefet TOP 09 partisi milletvekili Frantisek Laudat ve Sivil Demokratlar milletvekili Martin Kupka, Zeman'ın popülaritesini artırmak için korku politikasını kullandığını söyleyerek, "Siyasetçiler insanları korkutmak yerine çözüm sunmalıdır" dedi.

"İSLAM HAKKINDA YANLIŞ BİLGİYE SAHİP"

Prag Müslüman Cemaati'nden Lenka Ahmad Belicka ise Zeman'ın İslam hakkında yanlış bilgiye sahip olduğunu ve Çek halkının gözünde puan toplamaya çalıştığını belirtti. "Müslümanlar Çek Cumhuriyeti'nde yüzyıldan fazladır yaşıyor ve Cumhurbaşkanının ortaya attığı spekülasyonlar burada hiç yaşanmadı. Eğer birisi İslam'dan bahsediyorsa, yanlış düşünceleri yayarak insanların korkularını sorumsuzca beslemek yerine, en azından ufak bir bilgiye sahip olmalıdır" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Zeman daha önce de dini ve kültürel farklılıklarından dolayı Müslüman sığınmacıların ülkeye kabul edilmemesi gerektiğini açıklamıştı.

Çek Cumhuriyeti, AB Komisyonu'nun sığınmacıların üye ülkelere adil bir şekilde kota sistemine göre dağıtılmasını da istemiyor. Çek Hükümeti, Suriye'deki savaştan kaçan bin 500 sığınmacıyı kabul edeceklerini açıklamıştı.