Fildişi Sahili'nden Türk iş insanlarına yatırım çağrısı

Fildişi Sahili'nden Türk iş insanlarına yatırım çağrısı
Haber Tarihi : 15 Aralık 2021 11:12:58
Son Güncelleme Tarihi : 15 Aralık 2021 18:56:21

ANKARA (AA) - ALAATTİN DOĞRU - Fildişi Sahili'nin Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkilerin çok iyi bir düzeyde seyrettiğini, bu nedenle ülkesinde daha fazla Türk yatırımı görmek istediklerini belirtti.

Büyükelçi Toure, 17-18 Aralık'ta İstanbul'da düzenlenecek üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi öncesi, ülkesindeki yatırım fırsatları ile Türkiye-Fildişi Sahili arasındaki ekonomik ve dostluk ilişkisine dair AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Fildişili mevkidaşı Alassane Ouattara arasında karşılıklı hayranlık ve saygı olduğuna işaret eden Toure, davet üzerine iki liderin 2015 ve 2016'da ülkelerine karşılıklı ziyaret gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Toure, Cumhurbaşkanı Ouattara'nın Nisan 2016'da İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) 13. Zirvesi dolayısıyla ikinci bir ziyaret daha gerçekleştirdiğini anımsatarak bunun Yamusukro ve Ankara arasında yürütülen ilişkilerin bir yansıması olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bu resmi ziyaretler sırasında, siyasi, diplomatik, ekonomik, kültürel ve diğer birçok alanda çeşitli anlaşmaların imzalandığına dikkati çeken Toure, "İki ülke arasında imzalanan yaklaşık yirmi anlaşma var. Örneğin, çifte vergilendirmeyi kaldıran bir anlaşma ile karşılıklı yatırımları güvence altına alan anlaşmalar oldu." diye konuştu.

Büyükelçi Toure, bu anlaşmaların her iki ülkenin iş insanlarını ve iş dünyasını güvence altına aldığını anlatarak Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ilişkilerin giderek daha güçleneceğini ve yoğunlaşacağını ifade etti.

- Daha fazla Türk yatırımı olmasını umuyoruz

İki ülke arasındaki ticaret hacminin, 2013 ile 2021 arasında 200 milyon dolardan 630 milyon doların üzerine çıktığı bilgisini paylaşan Toure, iki liderin, Türkiye ve Fildişi Sahili arasındaki ticaret hacmini milyar dolarlar düzeyine çıkarmak istediğini vurguladı.

Toure, "Türkiye'den ekonomik alanda kalkınmasına katkı sağlamak için giderek daha fazla firma Fildişi Sahili'ne taşınıyor. Ülkemizde özellikle tarım, sanayi, sağlık altyapısı ve enerji alanlarında daha fazla Türk yatırımı olmasını umuyoruz." dedi.

Fildişi Sahili yetkililerinin, özellikle İçişleri Bakanlığı yetkililerinin Türkiye'den formasyon aldıkların belirten Toure, bu alandaki iş birliğinin daha da çoğaldığını görmek istediklerini dile getirdi.

Khadidjata Toure, Fildişi Sahili hükümetinin ekonomik kalkınmada teknoloji transferine önem verdiğini söyleyerek teknolojiye erişim ile ekonomik verimlilik arasında doğrudan bir ilişki olduğu değerlendirmesinde bulundu.

- "Sanayileşme için Fildişi Sahili teknolojiye ihtiyaç duyuyor"

Ülkesinin ekonomisinin yapısal dönüşümünde sanayileşme politikasını hayata geçirdiğini ifade eden Toure, şunları kaydetti:

"Sanayileşme için Fildişi Sahili teknolojiye ihtiyaç duyuyor. Türkiye endüstriyel tarımda kendisini kanıtlamış bir teknolojiye sahip. Fildişi Sahili bundan faydalanmak istiyor. Fildişili Sahili ve Türk ortakları arasında bu yönde temaslar kuruldu. Fildişi Sahili ayrıca askeri sanayi alanında ve hatta tıbbi ekipman üretiminde Türk uzmanlığından yararlanmak istiyor." diye konuştu.

Büyükelçi Toure, Türkiye'nin küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) sektöründe kaydettiği ilerlemeyi memnuniyetle karşılayarak Türkiye'yi KOBİ'lerin kalkınmasında ülkesine destek olmaya davet etti.

Fildişi Sahili'nde Türk eğitim kurumlarının faaliyet gösterdiğine değinen Toure, Türkiye'de eğitim gören Fildişili öğrencilerin de ülkesinin ekonomisinin gelişmesinde ve iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde önemli rol oynadığına işaret etti.

Khadidjata Toure, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede ülkesine maske ve tıbbi ekipman konusunda destek sağladığını ifade etti.

Fildişi Sahili'nin Türkiye ile ilişkilerini çeşitli alanlarda güçlendirmeyi umduğunu dile getiren Toure, Türk iş insanlarını Fildişi Sahili'nin sanayileşme politikasına katkı sağlamaya davet etti.

Fildişi Sahili'nin Ankara Büyükelçisi Khadidjata Toure, Türkiye'de, 17 ve 18 Aralık'taki üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne ülkesinden de üst düzey bir heyetin katılacağını aktardı.