Filistinli direnişçilerin zaferi

Filistinli direnişçilerin zaferi
Haber Tarihi : 26 Ekim 2015 06:49:20
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Siyonist İsrail’in, günler süren saldırıları karşısında, direnişçilerin verdiği sabrın meyvesi halkın zaferiyle sonuçlandı. Netanyahu, 'Mescid-i Aksa'yı bölmek yönünde bir niyetlerinin olmadığını ve Aksa'da ibadet etmek isteyenlere bunu huzur içerisinde, şiddete maruz kalmadan yapma imkânı sağlayacağını' söyledi.

Netanyahu: Mescid-i Aksa'yı bölmek gibi bir niyetimiz yok

İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Netanyahu'nun, "Daha önce de birçok yerde söylediğimiz gibi İsrail'in Mescid-i Aksa'yı bölmek gibi bir niyeti yok ve bunun aksi yönündeki tüm iddiaları reddediyoruz" şeklindeki ifadelerine yer verildi. Netanyahu, "Tapınak Tepesi" olarak adlandırdığı Harem-i Şerif'in "üç semavi dinin mensupları olan Yahudiler, Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemini kabul ettiklerini" belirterek, şöyle devam etti:

"İsrail, Mescid-i Aksa'daki değişmeyen statükoya söz ve eylem olarak bağlılığını bir kez daha teyid ediyor. İsrail ile Ürdün arasında 1994 yılında imzalanan anlaşmaya da yansıtıldığı üzere, Ürdün Haşimi Krallığı'nın özel rolü ile Kral 2. Abdullah'ın tarihi rolüne saygılıyız. İsrail uzun zamandır uyguladığı politikasını sürdürecek. Müslümanlar Mescid-i Aksa'da ibadet edecek, gayrimüslimler burayı ziyaret edecek. İsrail, Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyenlere bunu huzur içerisinde, şiddete maruz kalmadan, tehlikelerden ve kışkırtmalardan uzak bir şekilde yapma imkanı sağlanması gerektiğine inanıyor. Kamu düzeni ve güvenliği sağlarken, Mescid-i Aksa'da ibadet etmek isteyen ile ziyaret etmek isteyen barışçıl kişilerin girmesini sağlayacağız."

‘Aksa vakfı ile artan işbirliğinden memnunuz'

Ürdün'e bağlı "Mescid-i Aksa'nın yönetim hakkını elinde bulunduran vakıfla İsrailli yetkililer arasında artan işbirliğini" memnuniyetle karşıladıklarını belirten Netanyahu, bunun, "ibadet edenlerle ziyaretçilerin itidalli olarak mekânın mukaddesiyetine saygılı olmasının sağlanmasını" içerdiğini ifade etti. "Sükûnetin biran önce sağlanması yönündeki çağrıya" desteklerini belirten Netanyahu, "Şiddetin durması için tüm uygun adımlar atılacak, kışkırtıcı eylemler önlenecek ve böylece durum barış şansını artıracak biçimde olağan haline dönecek. Tansiyonu düşürmek, kışkırtmalara son vermek ve şiddetten vazgeçirmek için işbirliği içerisinde çalışmayı dört gözle bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Aksa 24 saat kamerayla izlenecek

Netanyahu'nun açıklamalarının,  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile perşembe günü Almanya'da yaptığı görüşmenin ardından gelmesi dikkati çekti. Kerry dün de Ürdün'ün başkenti Amman'da Ürdün Kralı Abdullah ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün'den ayrılmadan önce yaptığı ve devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Ürdün ile İsrail'in, Harem-i Şerif ve Aksa'nın avlusuna kamera yerleştirilerek 24 saat denetlenmesi konusunda anlaştığını, Netanyahu'nun da Müslümanların Harem-i Şerif'te namaz kılmalarına, gayrimüslimlerin ise sadece ziyaret etmesine olanak tanıyacak bir politika izlemeyi kabul ettiğini duyurmuştu. 

İsrail terör örgütü listesini genişletti

Listede DAEŞ'te var

İsrail hükümeti, "DAEŞ, Nusra Cephesi ve Abdullah Azzam Tugayları"nı terör örgütleri listesine ekleyeceğini duyurdu. İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, "Başbakan Binyamin Netanyahu'nun başkanlığında yapılan haftalık kabine toplantısında DAEŞ, Nusra Cephesi ve Abdullah Azzam Tugayları terör örgütü listesine alınacağı" belirtildi. Açıklamada, İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet'in (Şabak) hükümetten söz konusu örgütleri terör örgütü listesine almasını talep ettiğini, gerekçenin ise DAEŞ ile Nusra Cephesi'nin El-Kaide bağlantılı olduğu, Abdullah Azzam Tugayları'nın da İsrail çıkarlarına karşı örgütlendiği ifade edildi.

Kerry ve Kral Selman Suriye ve Kudüs'ü görüştü

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Riyad'da bir araya geldi.  Suudi Arabistan alınan habere göre, beraberindeki heyetle birlikte Suudi Arabistan'ı ziyaret eden Kerry, başkent Riyad'daki cumhurbaşkanlığı sarayında Kral Selman'la bir araya geldi. İkilinin görüşmesinde bölgede ve özellikle Filistin topraklarında yaşanan gelişmeler, Filistinlilerin İsrail saldırılarından korunması ile Suriye'deki gelişmeler değerlendirildi. Kerry, Kral Selman ile görüşmesinin ardından Suudi Veliaht Prensi ve İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif bin Abdulaziz ile de bir araya geldi.