Gazze hakkındaki ‘manipüle’ raporlara sert tepki

Gazze hakkındaki ‘manipüle’ raporlara sert tepki
Haber Tarihi : 09 Eylül 2015 07:25:10
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Filistin Çalışma Bakanı Memun Ebu Şehla, Gazze'deki kötü ekonomik şartlarla ilgili son zamanlarda yayınlanan uluslararası raporların siyasi bir hedefi olduğunu ifade etti.

Ebu Şehla yaptığı açıklamada, "Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü'nün (UNCTAD) Gazze'nin 5 sene sonra insan yaşamına elverişsiz olacağı yönündeki son raporu, halkı göç ettirmek yönünde siyasi bir hedef taşıyor" dedi.

Gazze hakkında yayımlanan raporları değerlendiren Ebu Şehla sözlerine şöyle devam etti: "Gaze'deki ekonomik durum UNCTAD raporunun bildirdiği derecede kötü değil. Gazze'deki genç toplum ekonomiyi yeniden canlandırabilir. Ancak abluka ve gerçek yatırımların olmaması yerel ekonominin gücünü zayıflattı. BM örgütlerinin yayınladıkları raporlarla halka Gazze'de yerleri olmadığını hissettirmeye çalışıyor ve Filistin davası ve mülteci meselesini zayıflamak istiyor. Bugün yeniden imar çalışmaları yavaşlasa da devam eden reform sürecinin yanı sıra elektrik ve su şebekeleri restore ediliyor.  Gaze'deki zor yaşam şartlarına rağmen imar sürüyor"

‘Uzlaşı hükümeti iş fırsatı sağlayamaz'

İşsizlik sorununa da değinen Ebu Şehla, "Uzlaşı hükümeti iş fırsatı sağlayamaz. Bunun için dengeli bir ekonominin olması gerekir. Ancak şu ana kadar ne Batı Şeria ne de Gazze'de dengeli bir ekonomi var" ifadelerini kullandı. Yemen'deki siyasi ve güvenlik problemleri gibi bölgedeki sorunlar nedeniyle körfez ülkelerine işçi gönderemediklerini de kaydeden Ebu Şehla, "Körfez ülkelerinden sadece diğer ülkelerde olduğu gibi Filistinlilerin bu ülkelerde de evlenmesine ve iş bulmasına izin vermelerini istiyoruz" diye konuştu. Filistin İstatistik Kurumunun geçen ay yayınladığı rapora göre, Batı Şeria ve Gazze'de bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 27,1 olan işsizlik oranı ikinci çeyrekte yüzde 24,8'e geriledi. UNCTAD, yayınladığı son raporda Gazze Şeridi'nde ekonomik göstergelerin şimdi olduğu gibi gerilemeye devam etmesi halinde bölgenin 2020 yılından önce insan yaşamına uygun olmayan bir yere dönüşeceğini bildirmişti.