VF kat sol
VF kat sağ

Gazze’nin inşası için Türk firmalarına davet

Gazze’nin inşası için  Türk firmalarına davet
Haber Tarihi : 01 Ekim 2015 05:37:08
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Filistin, uluslararası destekle toplanan yaklaşık 2 milyar doları Gazze'nin yeniden imar edilmesinde kullanmak için harekete geçiyor. Filistin, toplam 5.4 milyar dolarlık yatırımda yer alacak firma ve ürünleri bu fuarın katılımcıları arasından seçecek.

Filistin, Eylül 2014'te Kahire'de düzenlenen ‘Gazze'yi Yeniden İmar Konferansı'nda, İsrail saldırıları ile binlerce binanın yıkıldığı Gazze'nin yeniden imarı için 50 ülkenin taahhüt ettiği 5.4 milyar doların bölgenin yeniden inşasında kullanılması için harekete geçiyor. Gazze bağışları için Dünya Bankası'nda açılan hesapta Mayıs 2015 itibariyle 5.4 milyar doların yüzde 27'si tahsil edildi. Filistin, bölgenin inşa sürecini başlatmak için ilk somut adımı atarak 18-26 Şubat 2016'ta Ürdün'ün başkenti Amman'da büyük bir fuar organize ediyor.

Çok sayıda ülke katılacak

Ürdün İmar ve İskan Bakanlığı ve Filistin Ekonomi Bakanlığı katkısı ile 1200 dönüm alanda düzenlenecek ARABUILD EXPO 2016-İnşaat Teknolojileri ve Yapı Malzemleri Fuarı'na Gazze'nin yeniden inşaası için ihtiyaç duyulacak ürün ve hizmetleri sunan firmalar katılacak. Fuara çok sayıda ülkeden gelecek firmalar, standlarında sergileyecekleri yeni inşaat teknolojilerini ve inşaat malzemelerini Filistin devleti tarafından yetkilendirilmiş satın alıcılara sergileyecek. 

2 milyar dolar toplandı

 

Filistin, toplanan yaklaşık 2 milyar dolarla Gazze'nin inşa sürecini başlatarak, bir yandan da 50 ülkenin taahhüt ettiği 5.4 milyar doların tamamının tahsilatını hızlandırmayı hedefliyor. Fuarı Ürdün Konferanslar, Sergiler ve Festivaller Birliği (Jordan- MICE) ve EXPO Premier organize ediyor. Fuara Türkiye'den katılımı organize etmek üzere Jordan-MICE'nin Türkiye temsilciliğini Ale AŞ aldı.

Türkiye'den yüksek katılım istendi

Türkiye'den inşaat malzemeleri üreten, müteahhitlik hizmeti veren firmaların ARABUILD EXPO 2016'ya katılması için resmi ve meslek örgütleri düzeyinde yoğun temaslarda bulunacaklarını belirten Ale AŞ Koordinatörü Rüstem Yüksel, şu bilgileri verdi: “Jordan-MICE bizden Türkiye'den yüksek katılım sağlamamızı istedi. DEİK ile irtibat kurmamızı istiyorlar. Sanayi Bakanlığı, ticaret odaları, MÜSİAD, TÜSİAD gibi iş dünyasının güçlü örgütleri ve müteahhitlik şirketleri ile görüşmeler yapacağız. Bu fuar tamamen Gazze'nin alt ve üst yapısının yeniden inşası için firma ve ürünlerin seçileceği bir platform olacak. Türkiye, Filistin konusundaki duyarlılığı, Gazze'ye yaptığı yardımlar ve Türk müteahhitlik firmalarının başarısı sayesinde Gazze'nin yeniden inşaasında aktif olarak rol oynama avantajına sahip.”  Yüksel, fuarda sergilenecek ürünler için Ürdün Gümrük Bakanlığı'nın gümrük vergisi muafiyeti uygulayacağını, fuar için başvuruların yıl sonuna kadar yapılabileceğini duyurdu.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. Yeraltı ve yerüstü kaynakları yok edildi.