"Gıda Denetim Seferberliği" kapsamında Diyarbakır'da denetimler başladı

"Gıda Denetim Seferberliği" kapsamında Diyarbakır'da denetimler başladı
Haber Tarihi : 26 Ekim 2021 16:13:21
Son Güncelleme Tarihi : 26 Ekim 2021 08:23:33

- Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar: - "Müdürlüğümüzde bulunan tüm araçlarla, yetkili 110 gıda kontrol görevlisi tarafından fırınlar, et işleme ve süt işleme tesisleri ile yemek fabrikaları başta olmak üzere, lokanta, restoran, bakkal ve marketler titizlikle denetlenecek"

DİYARBAKIR (AA) - Tarım ve Orman Bakanlığının 81 ilde 7 bin 300 gıda denetçisiyle başlattığı, 3 gün sürecek "Gıda Denetim Seferberliği" Diyarbakır'da başladı.

Gıda denetimlerine katılan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, gazetecilere yaptığı açıklamada, gıda tedarikinin tüm dünyada öneminin daha iyi anlaşıldığı bugünlerde, özellikle sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşımın temeli olan gıda üretim yerlerinin kontrolünün ve denetiminin yapılacağını söyledi.

Atalar, halkı gıdada taklit, tağşiş yapanlara, kalitesiz gıda üreterek insan sağlığıyla oynayanlara karşı korumanın öncelikli görevleri olduğunu ifade ederek, gıda denetimlerinin kent genelinde rutin olarak sürdüğünü belirtti.

Denetimlerin gıda işletmelerine yönelik, ilave olarak da bayramlara yakın bazı sektörlerde yapıldığını dile getiren Atalar, bugünden itibaren de tüm yurtta Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda denetimi seferberliği başlatıldığını aktardı.

Atalar, eş zamanlı 81 ilde yürütülecek seferberlik kapsamında öncelikle gıda üretim yerleri olmak üzere gıda satış ve toplu tüketim yerlerinin denetime tabi tutulacağını anlatarak, "İl müdürlüğümüzde bulunan tüm araçlarla, yetkili 110 gıda kontrol görevlisi tarafından fırınları, et işleme ve süt işleme tesisleri ile yemek fabrikaları başta olmak üzere, lokanta, restoran, fastfood, bakkal ve marketler titizlikle denetlenecektir. Gıda denetimlerinin öncelikli amacı, tüm gıda işletmelerini kaliteli ve sağlıklı hizmet sunan işletmelere dönüştürmektir. Denetimin ilk hedefi cezalandırmak değildir. İşletmeyi asgari üretim gerekliliklerine ulaştırmak, ilk hedeftir. İnsan sağlığını riske attığı tespit edilen işletmelere idari yaptırım uygulanır." ifadelerini kullandı.

Sayıları 10 bin 547 olan gıda üretim ve toplu tüketim iş yerleri ile gıda ile temas eden madde üreten iş yeri, gıda ve yem satış yerlerine yıl boyunca risk esaslı denetimler gerçekleştirildiğine işaret eden Atalar, şunları kaydetti:

"Valiliğimizin de talimatları doğrultusunda belirlenen etkin denetim hedeflerine ulaşmak için tüm gıda kontrol görevlileri ara vermeden denetimler gerçekleştirmektedir. 10 ayda 15 bin 430 denetim gerçekleştirilmiş, uygunsuzluk tespit edilen işletmelere yaklaşık 800 bin lira idari para cezası uygulanmıştır."

Atalar, halkın sağlıklı gıdaya ulaşmasını temin etmek için yıl boyunca aralıksız gıda denetimlerinin süreceğini belirterek, "Gıda denetim süreci ilgili en büyük yardımcımız bilinçli tüketiciler. Tüm vatandaşlarımızın, karşılaştıkları olumsuzluklarla ilgili 'Alo 174 Gıda Hattı'na ulaşabileceklerini ve her vatandaşımızın da birer denetçi olduğunu hatırlatmak isteriz. Sağlıklı gıdalar ile büyüyen sağlıklı nesillerden oluşan bir gelecek için hep beraber sürekli denetimdeyiz." diye konuştu.