Grip ve nezleyken bunlardan uzak durun

Grip ve nezleyken bunlardan uzak durun
Haber Tarihi : 12 Aralık 2015 18:00:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Kış aylarının gelmesiyle nezle ve grip hastalıkları da görülmeye başladı. Özellikle kalabalık ortamda hızla yayılan hastalıklara yakalananlar genellikle evde kendi yöntemleriyle iyileşmeye çalışıyor. Ancak uygulanan yanlış yöntemler, ufak hastalıkların daha ciddiye dönüşmesine neden oluyor.

Mütehassıslar, kış aylarının gelmesiyle toplumun birçok kesiminde görülen grip ve nezle hastalıklarıyla mücadele konusunda doğru bilinen yanlışlar konusunda uyarılarda bulundu. Özellikle evlerde el altında bulunan ilaçları uzman tavsiyesi olmadan kullanan vatandaşlar, farklı sağlık sorunları ile de karşılaşabiliyor.

‘Ellerimizi sık sık yıkamalıyız'

Konuyla ilgili uyarılarda bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Şişman, kalabalık ve havasız ortamlarda grip ve nezle hastalıklarının yayılmasının daha hızlı olduğuna dikkat çekti. Nezle ve gribin damlacık yoluyla yayıldığını aktaran Şişman, “Hastalığa neden olan virüsler, hasta olan kişinin öksürmesi, aksırmasıyla çevreye yayılırlar. Bunlar yayıldığı zaman belirli bir zaman ortamda havada asılı kalırlar. Kapı kolları, cep telefonları ve ortamdaki diğer eşyaların üzerine sinebilirler. Bunlarla temas eden sağlıklı bireyler hastalığa yakalanırlar. Bundan kurtulmak için ellerimizi sık sık yıkamalı, hasta olan kişiler tek kullanımlık mendiller kullanmalıdır. Bu hastalıkların artmasının bir diğer nedeni ise, uykusuzluk, yorgunluk, sigara içimidir” dedi.

‘Ateşli hastayı kat kat giydirmeyin'

Hastalıklarda vatandaşlar tarafından yapılan yanlış tedavi yöntemlerinden de bahseden Şişman, şöyle devam etti:

“Ateşi olan bir kişinin kat kat sarılarak terlemeye yöneltilmesi yanlış bir yöntemdir. Biz, 39 derece ateşi olan bir hastanın sarılmasını değil, üzerindeki kıyafetlerinin de çıkarılıp, boyun, koltuk altları ve kasıklardan geçen büyük damarları soğutmaya çalışırız. Halkımızın yaptığı en büyük yanlış ise ufak bir halsizlikte evde bulunan antibiyotiği içmesidir. Virüslerde antibiyotiğin hiçbir etkisi yoktur'' dedi.