Hangi hastalık hangi bitkiyle tedavi edilir?

Hangi hastalık hangi bitkiyle tedavi edilir?
Haber Tarihi : 30 Kasım 2015 08:32:59
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Antibiyotik ve aşılarla ilgili çıkan haberler, aileleri tedirgin ediyor. Dolayısıyla kimyasal ilaçlardan uzak kalmak isteyip yolu aktara düşen aileler ise hangi hastalığa karşı çocuğuna nasıl bitkiler kullanacağını bilemiyor. Mütehassıslar, çocuklarda bitkisel tedavi hakkında anne-babalara yol gösteriyor.

Son günlerde Türkiye'de sağlık alanında yaşananlar, anne-babaları endişelendiriyor. Zira mevsim değişikliğiyle birlikte grip, soğuk algınlığı başta olmak üzere artan hastalıklar, çocukları daha çok etkiliyor. Üstelik medyada yer alan, ‘antibiyotikler zararlı!', ‘aşılar zararlı mı?' gibi haberler, ebeveynlerin huzursuzluğunu daha da artırıyor. Kimyasal ilaçlardan uzak kalmak isteyip yolu aktara düşen aileler ise hangi hastalığa karşı çocuğuna nasıl bitkiler kullanacağını bilemiyor. Dr. Ahmet Toptaş aileler için yol gösteriyor.

Gebelik dönemine dikkat!

Bitkilerle tedavinin bilimsel esaslara göre uygulandığı Avrupa'da 12 yaşından küçük çocuklara verilen bitkisel ilaçların çok özenle seçildiğini söyleyen Dr. Ahmet Toptaş, uygun olmayan ilaç kullanımının çocuklarda gelişim bozukluklarına neden olduğunu ve daha ileri derecelerde zararlara yol açabildiğini vurguluyor. Bilimsel esaslara göre belirlenmiş ve yetişkinlerde kullanılan bitkisel karışımların çocuklarda ancak üçte birinin kullanılabileceğini kaydeden Toptaş, gebelik döneminde kullanılan bazı bitkisel karışımların çocuğun sağlıklı gelişimini engelleyebildiğine de dikkat çekiyor.

Boğaz iltihabına karşı adaçayı

Adaçayının taze ya da kurutulmuş olarak yaprakları kullanılıyor. Mikrop öldürücü, mantar ve virüslerin çoğalmasını önleyici etkisi bulunan adaçayını haricen ağız ve boğaz iltihaplanmalarında gargara şeklinde kullanabilirsiniz. Ayrıca hazımsızlık ve uçuk tedavisinde de kullanılıyor.

Hazırlanışı: Bir fincan sıcak suya 1 çay kaşığı kıyılmış kuru adaçayı yaprağı ilave edilip fincanın ağzı kapatılarak 5 dakika demlenir. Hastalığa göre çay olarak ya da ılıtıp gargara olarak kullanılır.

Yatak ıslatma ve korkuya karşı binbirdelik otu sarı kantaron

Çiçeklenme döneminde toplanıp kurutulan toprak üstü kısımları kullanılır. İltihaplanmayı önleyen bitki mikrop öldürücü, korku giderici, yatak ıslatma ve idrar kesesi şikâyetlerine iyi geliyor. 6 yaşından itibaren çocuklarda kullanılabiliyor.

Hazırlanışı: 1-2 çay kaşığı ince kıyılmış kuru ot bir fincana konur. Üzerine sıcak su (150 ml ve 60 derece) ilave edilip 10 dakika demlenir, süzülerek içilir. Sabah ve akşam 2 defa çayı taze hazırlanıp içilebilir.

Gaz problemlerine karşı ve iştah açmak için rezene

Rezenenin kurutulmuş olgun meyvesi kullanılır. Mide bağırsak hareketlerini artıran rezene kramp giderici ve balgam sökücüdür. Çocuklarda iştahsızlık ve ishalli hazımsızlıkta kullanılır.

Hazırlanışı: 1 çay kaşığı rezene dövülür ve fincana konur. Üzerine 150 ml kaynar su ilave edilir, fincanın ağzı kapalı olarak 5 dakika demlenir, süzülerek içilir. Rezene çayı yapılmadan hemen önce dövülmelidir. Günde 2-3 defa bir fincan çayı taze hazırlanarak içilebilir. Doktor tavsiyesi olmadan 1-2 haftadan uzun süre kullanılmamalı.

Öksürüklerde ve enfeksiyonda balgam çıkarmada duvar sarmaşığı

Duvar sarmaşığının kurutulmuş yaprakları kullanılır. Balgam söktürücü ve kramp giderici etkisi vardır. Solunum yolu enfeksiyonlarında, kronik iltihaplı bronş hastalıklarında önemli.

Hazırlanışı: Öğütülmüş kuru yaprak ile çay hazırlanabilir. Kullanım miktarı çok az olduğu için kişilerin miktarı ayarlaması zordur, hazır ilaç kullanılması tavsiye edilir.