VF kat sol
VF kat sağ

Her devlet adamının başucu kitabı

Her devlet adamının başucu kitabı
Haber Tarihi : 26 Haziran 2015 07:30:44
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Her devlet adamının başucu kitabı

Yaşam boyunca bilinçli veya farkında olmadan milyarlarca karar veririz. Bunların birçoğunun farkında bile olmayız. Çünkü kararlarımızın çoğu otomatik veya rutine bağlanmış, şartlandırılmış kararlardır. Ancak öyle kararlar vardır ki, geleceğimizi şekillendirir. Eğer devlet adamı iseniz ülkenizin geleceğini, aile reisi iseniz ailenizin geleceğini, iş adamı iseniz şirketinizin geleceğini belirler. İnsanların çocuk yaşlarda düşleri, erginlikte hedefleri olmalıdır. Yaşam boyunca hiçbir insan arzu ve hayallerini tam anlamıyla gerçeğe dönüştürememiştir. Bunun en başta gelen nedeni, hedef seçimidir. Kaynaklarınız ve olanaklarınız ne kadar güçlü olursa olsun, hedefiniz yanlışsa başarı sağlanamaz. Nasıl bir şehre giden birden fazla varsa, hedefe ulaşmak için de birden fazla yol olabilir. Biz buna strateji diyoruz. Hangi stratejinin daha uygun olduğu, değişken ve sabit çevresel şartlar altında irdelenmek zorundadır. Bazen de hedefe ulaşmadan, ulaştığınızda olabilecek durumları merak edersiniz. Veya stratejilerinizi daha iyi analiz etmek istersiniz. O zaman senaryo üretmek gerekir. Bu sizin bildiğiniz film veya dizi senaryolarına benzemez. Karar verme sistemindeki senaryo, olası fayda ve riskleri analiz etmek anlamına gelir. Özellikle devlet adamları, iş adamları, askerler ve her seviyedeki büyük küçük her meslekten karar vericiler buna ihtiyaç duyarlar. Çünkü harekesin riski veya acısı kendi çapında çok önemlidir. Nasıl ameliyat olmadan önce hangi doktora ameliyat olacağınıza karar veriyorsanız, stratejik karar verme de aynı anlamdadır. Sizin hayatınızı ne oranda riske edeceğinize bağlı olarak doktor seçersiniz. Hayattaki değişkenleri tam anlamıyla kontrol ve yönetme olanağı yoktur. Stratejik Karar Verme Sistemi maksimum veya uygun değerde fayda, minimum derecede risk esasına dayanır. Bu bağlamda Stratejik Karar Verme usul ve prensiplerini iyi öğrenmek zorundayız.

 

Dr. Nejat Tarakçı'nın STRATEJİK KARAR VERME adlı kitabı, dış politika, güvenlik ve savunma gibi üst düzey karar vericiler yanında şirket yöneticileri, küçük esnaf ve her meslekten bireylere de hitap etmektedir. Her şey karar vermekle bitmemektedir. Bu kararın uygulanması için yapılması gereken iş planları, onun her kademede kontrolü ve gerekli alternatif planların da hazırlanması gerekir. Bu kitabı okuduğunuzda hem geçmiş hayatınızı şekillendiren kararlarınızın ne kadar doğru olduğunu sorgulama, hem de geleceğinizi şekillendirecek amaç ve hedeflerinizi planlama olanağına sahip olabileceksiniz. Hiçbir şey mutlak doğru veya yanlış değildir. Ancak ortak akılla doğruya veya yanlışa en yakın noktaya gitmeye çalışmalıyız. Stratejik Karar Verme bunun için gereklidir. Bu kitap kazanç amacıyla yazılmadı. Sadece Türk dili ile kolay anlaşılır bir eser yaratmak ve ilgi duyanlara rasyonel düşünme alışkanlığı kazandırmak için yazıldı.  Ferdi ve kurumsal anlamda, yaşamı planlamak, hayatınızı kolaylaştırmak, geleceğinizi değerlendirmek için bu kitaptan faydalanabilirsiniz. Aynı zamanda gerçekten sevdiklerinize, dostlarınıza, öğrencilerinize ve arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Öğretim üyesi konumunda olanlar bu kitabı ders verme amacıyla da kullanabilirler. 

 

 

STRATEJİK KARAR VERME NASIL ORTAYA ÇIKTI?

 

 

Dünyadaki her şey gibi, Soğuk Savaş sonrasında hem ekonomik sistem hem de savunma ve güvenlik dengeleri tamamen değişti. İletişimdeki sürat ve özellikle internet, dünyadaki boyutları küçülttü. Sermaye, ülke sınırlarını aşarak çok uluslu şirketler ile modern ve legal anlamda yeni bir emperyalist sömürü düzeni olan küreselleşmeyi yarattı. Ekonomik alandaki mücadele korkunç ve acımasız bir boyuta taşındı.

İşte bu durum, bireylerin, kurumların, devletlerin ayakta kalması ve varlıklarını devam ettirebilmesi için her alanda alacakları kararlarını ciddi bir risk analizine tabi tutmalarını gerektirdi.

Böylece stratejik karar verme sistemi ve yönetimi, yirmi birinci yüzyılın vazgeçilmez bir gereksinimi olarak ortaya çıktı. Batıda stratejik yönetim, 1990'lı yıllarda üniversitelerde okutulmaya başlandı.

Tamamen yabancı kaynaklardan alınan ve tercüme edilen ve anlaşılması oldukça zor olan birçok kitap bizim üniversitelerimize de girdi. Bu kitap, stratejik yönetimin en önemli bölümünü oluşturan stratejik karar verme ve senaryo oluşturma konularını,  Türk insanının anlayacağı bir dilde örneklerle anlatma amacıyla yazıldı.

Stratejik karar vermenin anlamı ve işlevinin iyi anlaşılabilmesi için, kitabın birinci bölümünde strateji kavramına da yer verildi.  

Kitap, ekonomi, savunma, güvenlik ve dış politika konularını ayrı bölümler halinde ele alacak şekilde hazırlandı. Güncel ve gerçek örnek olaylarla zenginleştirildi. Böylece iş adamından, öğrenciye, politikacıdan askere, üniversite öğretim üyesinden aile reislerine kadar herkesin faydalanabileceği bir rehber kitap ortaya çıktı.

Anlatım kolaylığı ve doyurucu içeriği ile bu kitabın ilgi alanı içindeki herkese faydalı olacağına inanıyoruz.