VF kat sol
VF kat sağ

'Hizbullah'ın kalesi'nde 43 ölü

'Hizbullah'ın kalesi'nde 43 ölü
Haber Tarihi : 13 Kasım 2015 08:07:11
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyinde ''Hizbullah'ın kalesi''nde meydana gelen iki patlamada ölenlerin sayısının 43'e, yaralananların sayısının da 239'a yükseldiği bildirildi.

Lübnan Kızılhaçından alınan bilgiye göre, Beyrut'un güneyinde ''Hizbullah'ın kalesi'' olarak bilinen Dahiye'deki iki patlamada yaşamını yitirenlerin sayısı 43'e çıktı. Patlamalarda 239 kişi de yaralandı.Saldırılara kınamaÜrdün resmi haber ajansı Petra'da yer alan habere göre, Ürdün Hükümet Sözcüsü ve Medyadan Sorumlu Devlet Bakanı Muhammed Mumani, Lübnan hükümeti ve saldırıda yaşamını yitirenlerin ailelerine başsağlığı dileklerini iletti.Mumani, kaynağı ve hedefi ne olursa olsun her türlü terör eylemini şiddetle kınadıklarını belirterek, Ürdün'ün her zaman ve durumda Lübnan hükümeti ile halkının yanında yer alacağını söyledi. Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cevde de sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, Lübnan'da yaşananlar karşısındaki üzüntüsünü ifade etti.Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada da Beyrut'ta meydana gelen patlamalar kınandı. Açıklamada, "Mısır, güvenlik ve istikrarını bozmayı hedefleyen aşırıcılık ve terörizm güçleriyle kritik bir dönem geçiren kardeş Lübnan devletinin yanındadır" ifadesi kullanılarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifa dileklerinde bulunuldu. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da vatandaşların canı, güvenliği ve ülkenin istikrarını hedef alan saldırılar kınandı. "Bu korkak eylem hiçbir mantıkla açıklanamaz"Başbakan Temmam Selam, yaptığı yazılı açıklamada, "Bu korkak eylem hiçbir mantıkla veya başlık altında açıklanamaz" dedi. Selam, halkı, ülkeye yönelik fitne planlarına karşı daha uyanık olmaya, birliğe ve dayanışmaya çağırdı.Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri de Twitter hesabında yaptığı açıklamada, sivilleri hedef almanın, aşağılık ve gerekçesi olmayan bir suç olduğunu kaydetti.Hariri, "Kendi adıma ve Müstakbel Hareketi adına Burc el-Baracne'deki terörist saldırıyı kınıyorum" dedi.

"Bu saldırıyı gerçekleştirenler insan olamaz"

Hizbullah'ın meclisteki grubundan milletvekili Hüseyin Halil, olay yerinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu saldırıyı gerçekleştirenlerin insan olamayacağını belirterek, "DAEŞ ve kardeşlerinin bu saldırıyı üstlenmesi uzak bir ihtimal değil" dedi.Dürzi lider Velid Canbolat, 2 terörist saldırının masumları hedef aldığını kaydederek, ülkenin içinden geçtiği bu zor dönemde safların sıkılaştırılması, anlaşmazlıkların ve siyasi çekişmelerin bir kenara bırakılması gerektiğini dile getirdi."İstikrar Suriye'den çekilmekle olur"14 Mart Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada ise 'istikrarın Suriye'deki olaylardan çekilmekle' olacağı bildirilerek, Hizbullah güçlerinin Suriye'deki çatışmalara katılmasına işaret edildi.Türkiye terör saldırılarını kınadı

Türkiye, Beyrut'ta düzenlenen terör saldırılarını şiddetle kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Beyrut'ta gerçekleştirilen ve çok sayıda ölüm ve yaralanmalara yol açan terör saldırılarını şiddetle kınıyor, dost ve kardeş Lübnan halkına içten taziye dileklerimizi sunuyoruz. Saldırı sonucu hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır, yaralananlara acil şifalar diliyoruz"  ifadesine yer verildi.

Saldırıları DAEŞ üstlendi

Lübnan ordusundan yapılan açıklamada, patlamaların iki intihar bombacısı tarafından gerçekleştirildiği bildirilmişti. İlk patlamanın saat 18.00 civarında Dahiye'deki Burc El Baracne bölgesinde yer alan Ayn El Sikke mahallesinde gerçekleştiği, kısa süre sonra ise ikinci saldırganın, ilk saldırı noktası yakınlarında üzerindeki bombayı patlattığı ifade edilmişti.

Saldırıları terör örgütü DAEŞ üstlenmişti.