Hoca ile devam; vitrinde büyük değişim!

Hoca ile devam; vitrinde büyük değişim!
Haber Tarihi : 13 Eylül 2015 05:13:07
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

1 Kasım seçimleri için yürütülecek propaganda sürecinin de ilk adımı olarak Kabul edilen AK Parti 5. Olağan Kongresi’nde, tek aday çıkan Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yeniden Genel Başkanlığa seçildi.

Yeni Söz / Ankara

1 Kasım seçimleri için yürütülecek propaganda sürecinin de ilk adımı olarak Kabul edilen AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde, tek aday çıkan Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Parti vitrini olarak kabul edilen 50 kişilik MKYK listesi ise büyük bir değişimin işaretlerini verdi. Listede en dikkat çeken isimler, Binali Yıldırım, Cemil Çiçek, Efkan Ala, Berat Albayrak oldu.

Kongre'de Partinin Kurucu Genel Başkanı ve halk oyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için hazırlanankısa gfilmler ve onun sesinden okunan şiir salonu coşturdu. Kongre salonu içi ve dışındaki delegelerle partililerin Erdoğan'a yönelik sevgisi Kongreye damga vuran bir gelişme oldu.

Adalet ve Kalkınma Partisi 5. Olağan Büyük Kongresi Ankara Arena Kapalı Spor Salonu'nda mahşeri bir kalabalığın katımıyla yapıldı. Kongre'nin her anına partinin Kurucu Genel Başkanı ve halkın oylarıyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan damga vurdu.

Erdoğan için hazırlanan kısa filmin gösterimi sırasında ve konuşmacıların Erdoğan ismini andığı anlarda salonda büyük bir coşkunun yaşandığıa gözlendi.

Kongrenin tek adayı olan AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte salona giremeyen dışarıdaki partilileri selamladıktan sonra saat 10:45 sularında salona giriş yaptı.

Davutoğlu çiftinin salona girişi sırasında, salonda ışıklar kapatıldı ve cep telefonlarının ışıklarıyla oluşturulan t blo görsel bir şölene dönüştü.

Davutoğlu'nun salona girişinin, “Mevlana'nın, Şems'in diyarından” sözleriyle takdim edildiği dikkat çekti. Aynı anda, kürsüden de Nurullah Genç'in, “Tasalanma yiğidim, zaman bizden yanadır. Külümüzden yükselen duman bizden yanadır. Son durak, son ilahi ferman bizden yanadır. Dünya düşman olsa da, iman bizden yanadır” dizeleri okundu.

Divan Başkanlığına

 Bekir Bozdağ…

AK Parti Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'nun açılış konuşmasını yaptığı kongrede, Divan Başkanlığı'na Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, Bozdağ'ın yardımcılığına AK Parti Gaziantep Mulletvekili Abdülhamit Gül, Divan Üyeliklerine ise, AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili İlknur İnceöz, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, AK Parti Kolları Genel Başkanı Azize Sibel Gönül ile Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın  oy burluğu ile seçildi. Süleyman Soylu'nun Divan heyetinin ismini okuduğu sırada Hrriyet Gazetesi önünde düzenlenen protesto nedeniyle bir süredin linç edilmeye çalışılan Abdurrahim Boynukalın'a salonun büyük bir sevgi gösterisinde bulunduğu gözlendi.

Divan seçimi sonrasında katılımcılara bir konuşma yapan Divan Başkanı ve Adalet eski Bakanı Bekir Bozdağ, konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan için özel vurgular kullandı. “Sayın Erdoğan'ı saygıyla, sevgiyle, minnetle anıyoruz” diye konuşan Bozdağ, “Zat-ı Devletleri'ni muhabbetle ve saygıyla selamlıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız, yolun yolumuz, davan davamızdır. Bize gösterdiğin 2023, 2053 ve 2073 hedeflerine kararlılıkla yürüyoruz ve yürümeye devam edeceğiz” ifadeleriyle kongre salonunu da büyük bir coşkuya sevketti.

Abdullah Gül'ün mesajı

Divan Başkanı Bekir Bozdağ'ın konuşmasının ardında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajı okundu. Terör ve bölgede yaşananlara vurgu yaptığı gözlenen Abdullah Gül'ün mesajında şu ifadeler dikkat çekti: “Kurucusu olmaktan iftihar ettiğim Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 5. Olağan Kongresi'nin ülkemiz, milletimiz ve demokrasimiz için hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

Terör vurgusuna yönelik sık sık salonda alkışlarla karşılanan Ahmet Davutoğlu, kongre konuşmasında şunları söyledi:

Şehadetleriyle milletin birlik ve beraberliğine şahitlik eden şehitlerimizi rahmet anıyor, ailelerine bir kez daha taziyelerimi sunuyorum.

Sizleri şehitlerimiz ve hayatını kaybeden hacılarımız için El Fatiha okumaya davet ediyorum…

Şehitler ölmez vatan bölünmez. Biraz önce değerli divan başkanımız şehitlerimize hürmeten bu salonda müzik icra edilmeyecek dedi ama bu salonda müziklerin en kudretlisi icra ediliyor.

Bu salonda yüreklerin ulvi seslenişi, yüreklerin ritmi var.

Anadolu'nun her köşesinde gelen bu ritim.

Ak yürekliler Sakarya'dan, Çoruh'tan gelen ak yürekliler bugün tek bir yürek ritmiyle milyonlarca vatandaşımızla birlikte yürekler vatan vatan vatan diye çarpıyor. Millet millet diye çarpıyor. Bayrak bayrak bayrak diye çarpıyor. Kardeşlik kardeşlik kardeşlik diye çarpıyor. Daha gür bir ses olamaz.

Şehitlerimizin emanetini yüreğinde taşıyarak 81 vilayetimizden Ankaramıza gelen bacılarım, dava arkadaşlarım, gönüldaşlarım hepimizi saygıyla selamlıyorum.

Yurtdışından gelen değerli misafirlere hoş geldiniz diyorum. Geçen sene burada sizlere sayın cumhurbaşkanımızla hitap ederken insana, mekana selam olsun diye başlamıştım.

Zamana, mekana ve insana selam oldun. Öyle bir mekanda yaşıyoruz ki rabbimizin bu millete lütfedeceği en güzel mekandır.

Bu mekanda yaşamanın gururunu yaşıyoruz. Bu şarkı ömür boyu sürecek gençler (Samanyolu şarkısını söyleyen gençlere karşılık)

Öyle bir mekanda yaşıyoruz ki tarihin en önemli kaynakları bu mekanda. Bu aziz mekanda bu coğrafyada yaşamanın büyük zaferlere zemin teşkil edilmesine hazırlık yapacak külfetleri de vardır.

Böyle bir sevdayı taşıyan gençlerle birlikte olmak ne güzel, delegelerle olmak ne güzel. Bu davayı omzunda taşıyan bacılarımızla, yiğitlerimiz olmak ne güzel. Ayağa kalkan Anadolu, Kafkas çocuklarıyla, Horasan çocuklarıyla olmak ne güzel.

Ne büyük şereftir, ne büyük aşktır sizinle yürümek, sizinle konuşmak. Nasıl bir aşktır ki bu diller susar, gönüller konuşur, tuzaklar susar. Allah sizden razı olsun. Bizi aşkla kucaklayan kardeşten daha yüce ne vardır.

‘Afyon'dan bir ses yükseldi'

Bugün 5. Kongremiz daha başlarken en gür sesle başlattınız. Hoş geldiniz dediniz hoş bulduk.

Bütün dünya mazlumları adına essalamünaleyküm. Selam olsun. Bu selam sesi emin olun mazlum diyarlarda yankılanıyor.

20012de sayın cumhurbaşkanımız liderliğinde AK Parti kadroları yürüdüğünde zorlu bir mekanda yürüdü kardeşlerim

Balkanlarda çatışma vardır, her bir coğrafyadan imdat sesleri yükseliyordu.

Bu aziz millet ekonomik krizden yeni çıkmıştı. 28 Şubat uygulaması milleti sık boğaz etmişti. Afyon'dan bir ses yükseldi. Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan o ses yükseldi.

O ses ile yürüyenler bugüne kadar görev yapmış kardeşlerim bu sesi yüceltmek için hep beraber yürüdük.

Kongremizde bu kutlu yürüyüşe öncelik eden bütün milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, üyelerimize, teşkilatlarımıza

Kadın ve gençlik kollarımızın yiğit temsilcilerimiz ve AK Parti hareketini vicdanını temsil eden delegelerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

Geçen sene burada olağanüstü kongremizi yaparken Sayın cumhurbaşkanımızın hitabından sonra söz aldığımda dedim ki; Bu veda değil vefa kongresidir demiştim. AK Parti hareketine öncülük eden bütün arkadaşlarımızı saygıyla selamlıyorum, vefat edenleri rahmetle anıyorum. Bir vefa hareketi olan AK Parti kadrosu bünyesinden 2 cumhurbaşkanı çıkarttı. Ne kutlu bir yürüyüş ki en büyük başarılara imza atıldı.

Devletin en üst makamlarını kendi mensuplarıyla temsil etme şansı buldu. Hareketimizden çıkan ilk cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'e selam ediyoruz. Sayın Mehmet Ali Şahin'e, Sayın Arınç'a, Sayın Yılmaz'a selamlarımızı minnetlerimizi sunuyoruz.

AK Parti bir vicdan, yürek hareketidir. Ak Parti uyudu zannedilen bir devin adıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. Artık herhangi bir şekilde durmak yok. Şerler defolsun. Buraya gelmek kolay olmadı, bu yolu yürümek kolay olmadı.

Engelleri koydular önümüze, her türlü engeli karşımıza çıkardılar ama 3 Kasım'da iktidar olmamız engelleyemediler.

2003'de ilk kongreyle birlikte ciddi zaferler birlikte geldi. MGK çok çetin sorunlarla boğuştu, önünde AB süreci bekliyordu.

İktidarda kalamaz denilen AK Parti iktidarını milletle pekiştirdi. Bu sefer baktılar ki AK Parti şuuru engellenemez sözde Cumhuriyet mitingleri yaptılar.

2006'da bu sefer yeni kadrolar yeni sınavlarla karşılaştık, her sınav bize bir zafer vesilesi oldu. 2007'de e muhtarıyla maruz kalındı

MKYK'de önemli revizyon

Ardından Divan Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, Devan'a teklif edilen MKYK listesini okudu. Listede, önemli isimlerin yer aldığı görüldü.

Genel Başkanlığa Ahmet Davutoğlu'nun yeniden seçildiği kongrede 50 kişilik MKYK listesi ise alfebetik sırayla şu şekilde oluştu:

Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Alev Dedegil, Asuman Erdoğan, Ayhan Sefer Üstün, Ayşenur Bahçekapılı, Aziz Babuşçu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Bülent Gedikli, Burhan Kuzu, Cemil Çiçek, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Faruk Çelik, Fatih Şahin, Fatma Betül Sayan Kaya,Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Naci Ağbal, Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Nükhet Hotar, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Vedat Demiröz, Yalçın Akdoğan, Yaşar Karayel, Zeki Aygün.

GENEL KURULDAN NOTLAR:

AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde Etik Kurulu, İki Yeni Genel Başkan Yardımcılığı kurulması ve 3 dönem kuralının revizyonu gerçekleşti

Katılanlar

Davetli olmasına rağmen HDP'den kimse AK Parti kongresine katılmadı.

AK Parti Kongresi'nde CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel de hazır bulundu. Ayrıca, Demokrat Parti, DSP, Saadet Partisi, ANAP, Çoğulcu Demokrasi Partisi de Kongre'de yer aldılar. Davetli olan HDP ise kemsilci göndermedi. Yabancı konuklar

AK Parti kongresine çok sayıda yabancı konuk da katıldı. Katılanlar içerisinde en çok alkışı, 17 kişilik bir heyetle gelen HAMAS Lideri Halid Meşal aldı.

Irak'tan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Usame Nuceyfi ve Başbakan Yardımcısı Kongreye, Kuzey Irak Kürt Bölgesi yönetiminden Hükümet Sözcüsü Safeen Diyazi, Tunus'tan Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu, UBB Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Irak Türkmen Cephesi Lideri Erşad Salihi de kongreye katılan misafirler arasındaydı.