VF kat sol
VF kat sağ

İç Anadolu'da yeni normalleşme süreciyle kapalı işletmeler açıldı

İç Anadolu'da yeni normalleşme süreciyle kapalı işletmeler açıldı
Haber Tarihi : 02 Mart 2021 19:20:22
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk değerlendirme haritasına göre, Kayseri, Kırıkkale, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas ve Niğde'de restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, belirlenen kurallar doğrultusunda hizmet vermeye başladı.

Yüksek riskli kentler arasında yer alan Kayseri'de restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, yüzde 50 kapasite şartıyla sabah açıldı.

Kayseri'de uzun süredir kapalı olan ya da paket servis yapan çok sayıda esnaf, sabah işletmelerine gelerek hazırlık yaptı.

Bu kapsamda iş yerlerinin kepenklerini erken saatte açan esnaf temizlik yaparak, bir süredir kullanmadığı masa ve sandalyelerini yüzde 50 kapasite kuralına göre dükkanına yerleştirdi.

Restoran işletmecisi Suat Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Büyüklerimize teşekkür ediyorum, yüzde 50 de olsa müşteri kabul etsek bizi mutlu eden bir haber oldu. Mutluluk veren bir karar. Sağlık her şeyden önemli. Tedbirleri de elden bırakmamak lazım." diye konuştu.

Lokanta işletmecisi Yaşar Özdil de alınan karardan mutlu olduklarını belirterek, "Müşteri alamıyorduk, çok tedirgindik. Köyden gelenler oluyordu, hastası olanlar vardı, bu insanları lokantamıza alıp hizmet veremiyorduk. Bundan sonraki süreç halkımıza bağlı, bir anda kendilerini salmamaları lazım, tedbirlere uymaya devam etmeliler ve sonuçta daha da rahat edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Restoran işleten Numan Gürsel ise alınan karadan memnun kaldıklarını, sabah erken saatlerde iş yerine geldiklerini ve uzun süredir müşteri almadıkları için temizlik yapıp, sandalye masaları açtıklarını söyledi.

- Kırıkkale

Kırıkkale'de de uzun süredir kapalı olan iş yerleri, yeni normalleşme süreciyle sabahın erken saatlerinde açıldı.

Lokanta işleten Erol Kürkçü, Kovid-19 tedbirleri kapsamında 3 aydır iş yerlerinin kapalı olduğunu belirterek, salgının kendilerinin çok sarstığını söyledi.

Kapalı oldukları halde vergi ve kirayı da ödemek zorunda kaldıklarını aktaran Kürkçü, "Çok şükür yüzde 50 kapasiteyle iş yerlerimiz yeniden açıldı. İnşallah bundan sonra bu hastalık gider ve bütün esnaf bu sıkıntıdan kurtulur. Her masaya 2 kişi alıyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyuyoruz. Müşterilerimize kolonya ikram ediyoruz." diye konuştu.

- Nevşehir

Kovid-19 risk değerlendirme haritasına göre, orta riskli kentler arasında yer alan Nevşehir'de de müşteri kabul etmesine izin verilen işletmelerde hazırlıklar sabahın erken saatlerinden itibaren başladı.

Masa ve sandalyeleri sosyal mesafe kurallarına uygun yerleştiren işletme çalışanları, dezenfektan üniteleri yerleştirdi. Uzun bir aradan sonra yarı kapasite ile müşterilerini kabul etmeye başlayacak işletmeciler yeni kontrollü normalleşme süreciyle heyecan ve mutluluk yaşadı.

Paket servis hizmetinin yanı sıra müşterilerini ağırlamaya başlayacak esnaftan İshak Altan, "Aylardır bugünü bekliyorduk. Hazırlıklarımızı kurallara uygun yapıyoruz. Sürecin hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

- Kırşehir

Orta riskli illerden Kırşehir'de de restoran, lokanta ve kafelerde çalışanlar, temizlik çalışması yaptı.

Kırşehir Ticaret İl Müdürü Mahmut Dalgalı, kurulun kararları doğrultusuna iş yerlerinde denetimlere devam edeceklerini ifade etti.

- Yozgat

Orta riskli kentler arasında yer alan Yozgat'ta, müşteri kabul etmesine izin verilen işletmelerde hazırlıklar sabahın erken saatlerinde başladı.

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşgun, 11 aylık zor bir sürecin ardından kahvehaneler, lokantalar ve kafelerin faaliyete geçtiğini söyledi.

Coşgun, "Bundan sonra bizler de daha sıkı tedbir alacağız. Çok zor süreçler atlattık. Bu süreçlerin sonunda da nihayete ulaştık. İnşallah bundan sonra kötü günler görmeyiz. İşyerlerimizin açılması bizi mutlu etti. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz." dedi.

Müşterilerden Duran Demirtaş, esnaf lokantalarının açılmasının iyi olduğunu belirtti.

Uzun süredir esnafın kapalı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Sabahları sıcak çorba işemiyorduk, şimdi açıldı. Esnafımız kazanacak, bizler de sıcak çorba içeceğiz." diye konuştu.

- Sivas

Orta riskli illerden Sivas'ta, açılmasına izin verilen işletmeler müşteri kabul etmeye başladı.

Kıraathane müşterisi Yaşar İpek, kararı sevinçle karşıladıklarını belirterek, dışarıda çay içmeyi özlediğini söyledi.

Lokanta sorumlusu Murat Aydın ise yüzde 50 kapasiteyle HES kodu sorgulayarak müşteri kabulüne başladıklarını ifade etti.

Alınan karardan mutlu olduklarını dile getiren Aydın, "İnşallah iyi olur, vatanımıza, milletimize hayırlı olsun. Kararı duyunca çok duygulandım ve heyecanlandım. Geç saatlere kadar uyumadım ve açıklamaları bekledim. Sabah başladık, inşallah bereketli olur." diye konuştu.

- Niğde

Niğde'de de açılmasına izin verilen işletmeler, müşterileri için hazırlık yaptı.

Kafe işletmecisi Mehmet Akif, iş yerini açmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Akif, "Hijyen ve diğer gerekli bütün tedbirleri uygulayarak müşterilerimizi kabul edeceğiz. Sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında hizmet vereceğiz. Oturma düzeni değişti ve yüzde 50 kapasitede müşteri alabileceğiz.” dedi.

Kafe işletmecisi Ercan Avkıran, "Pandemiden dolayı uzun süredir kapalıydık, bugün iş yerimizi açtık. Bütün kuralları ve tedbirleri uygulayarak hizmet vereceğiz. Beklediğimiz haber geldi, esnaf biraz nefes alacak." ifadelerini kullandı.