VF kat sol
VF kat sağ

İmparatordan Kâinatın Efendisi'ne şiir

İmparatordan Kâinatın Efendisi'ne şiir
Haber Tarihi : 29 Ocak 2016 08:31:08
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Mingler 1368 yılında Yuan Hanedanlığına galip gelerek Ming Hanedanlığını kurarlar. Minglerin Müslüman olan ilk hükümdarı Hong Wu'un âlemlerin Efendisi Hz. Muhammed (s.a.v) yönelik 24 mısradan oluşan bir şiir yazdığı ortaya çıktı.

İmparator'dan kâinatın Efendisi'ne şiir

Yuan Hanedanlığına galip gelerek ülke yönetimine geçen Ming hanedanlığının ilk hükümdarı olan Hong Wu'nin âlemlerin Efendisi Hz Muhammed (s.a.v.) yönelik bir şiir yazdığı ortaya çıktı. Çin'de kurulan Ming Hanedanlığı'nın ilk İmparatoru olan Hong Wu, bu şiir 14'ncü aşırın sonlarında yazmış. Hong Wu'nun ordusunda aralarında Chang Yuchun, Lan Yu, Ding Dexing, Mu Ying, Feng Sheng ve Hu Dahai gibi meşhur generallerin de olduğu 10 Müslüman komutan bulunuyordu.

İmparator Hong Wu'nun saltanatı sırasında çok sayıda cami yaptırdığı, Nanjing şehrindeki yıkılmış olan Jinjue Camii'ni de yeniden inşa ettirerek, çok sayıda Hui Müslüman'ının bu şehre taşınmasını sağladığı da biliniyor. İmparatorun eşi İmparatoriçe Ma'nın da sonradan Müslüman olan bir aileden geldiği tarihi iddialar arasında. İmparatorun şiiri her birinde dört kelime olan 24 dizeden oluşuyor.

Şiirin İngilizce tercümesinden Türkçeye tercümesi ise şöyle:

Kâinatın yaratılışından bu yana Allah elçi gönderiyordu Bu büyük, imanlı adam dünyaya geldi O kutsî kitabı (Kur'an-ı) getirdi O Kur'an otuz cüzdü Tüm âlemler için rehberdi Tüm yöneticilerin emiri oldu Her mukaddesin başıydı O Destek alarak önemli insanlardan Ümmetini selam yoluna eriştirdi Beş vakit namaz, sükûnet, umut ve barışla Allah'a dayanıyordu tüm kalbiyle Fakirler için umut oldu Onları felâketlerden, zorluklardan kurtardı Karanlığın üzerlerine çöktüğünü görünce Ruhları ve âlemleri aydınlattı Uzakta kaldı tüm günahlar Kelimeler yetmez ona teşekküre Kutlu yolu sundu bize Tüm şeytanları mağlup etti Onun dini saf ve haktır Muhammed (s.a.v.) soylu ve büyüktür! Yazan: Ming Hükümdarı Hong Wu