İngiltere Netanyahu'yu tutuklayabilir

İngiltere Netanyahu'yu tutuklayabilir
Haber Tarihi : 10 Eylül 2015 05:27:49
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İsrail Başbakanı'nın bu hafta İngiltere ziyareti kapsamında ülkeye geldiğinde gözaltına alınabilir.

İngiliz Vatandaşı Damian Moran'ın İngiliz Parlamentosu'nun sitesinde başlattığı imza kampanyası netice verdi. 106 bin kahraman İngiliz vatandaşı, işlediği savaş suçları nedeniyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yargılanmasını istedi. 100 bini geçen imza kampanyalarını İngiliz Parlamentosu oylamak zorunda. Oylamada yargılanmasına yönelik karar çıkarsa, İngiliz Mahkemeleri Netanyahu'yu tutuklayacak. Oylama Netanyahu'nun İngiltere'ye gitmesini engelleyebilir. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun bu hafta Londra'ya geldiğinde, işlediği iddia edilen "savaş suçları" nedeniyle gözaltına alınması konusunun, İngiliz meclisinin gündemine taşınması ve oylamanın yapılması yasal bir zorunluluk. Oylamada milletvekilleri ‘Netanyahu yargılansın' derse İngiltere'de yeni bir süreç başlayacak.

Kampanyaya destek verenler 105 bini aştı

Parlamento yargılamaya gerek görmese bile Netanyahu, İngiliz halkının gözünde azılı bir savaş suçlusu olduğu ortaya çıkmış durumda. Bir Siyonist'in aleyhinde konuşmanın hatta imza atmanın güçlükleri göz önüne alındığından 106 bin kahramanın yaptıklarının büyüklüğü daha iyi anlaşılır. İsrail'in geçen yaz Gazze'ye düzenlediği saldırılara dikkati çekmek ve bu hafta İngiltere'yi ziyaret edecek Netanyahu'nun işlediği iddia edilen "savaş suçları" yüzünden ülkeye geldiğinde gözaltına alınması için başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 105 bini aştı. Meclisin sayfasında yer alan ve sadece İngiliz vatandaşları ile İngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiği imza kampanyalarının 100 binden fazla kişi tarafından desteklenmesi halinde konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağı değerlendirmeye alınıyor. İngiliz hükümeti, yine parlamentonun sayfasında yer alan ve 10 bin kişinin imzasını alan kampanyalara da cevap vermekle yükümlü.

Suçu: 2 bin sivili öldürmek

Buna göre, İngiliz hükümetinden kampanyaya geçen ay verilen cevapta şu ifadeler kullanılmıştı: "Uluslararası ve Birleşik Krallık yasaları kapsamında, Başbakan Netanyahu gibi, ziyarette bulunan yabancı devletlerin liderlerinin dokunulmazlıkları bulunuyor. Bu kişiler gözaltına alınamaz veya tutuklanamaz. Geçen yıl Gazze'deki saldırıların korkunç bir kayba neden olduğunun farkındayız. Başbakan David Cameron'ın da dediği üzere, bölgede yaşanan şiddetten dolayı hepimiz derinden üzüldük. Gazze'nin yeniden inşası kapsamında yürütülen uluslararası çabalarda İngiltere ön sıralarda bulundu. Ancak Başbakan Cameron, uluslararası insancıl hukukun sınırları kapsamında, İsrail'in kendisini savunmak için alacağı orantılı tedbirler hakkının İngiltere tarafından tanınması konusunda her zaman açıktı." Şimdiye kadar 105 bin 390 kişinin destek verdiği kampanyanın açıklama bölümünde, "Netanyahu eylül ayında Londra'da temaslarda bulunacak. Uluslararası hukuk kapsamında Netanyahu, geçen yıl 2 bin sivili öldürmekten, işlediği savaş suçlarından dolayı Birleşik Krallık'a geldiğinde gözaltına alınmalı" ifadesi yer alıyor.

Netanyahu'nun İngiltere ziyareti protesto edilecek

İngiliz mevkidaşı David Cameron başta olmak üzere, çarşamba günü başkent Londra'da üst düzey görüşmeler yapacak Netanyahu'nun, diplomatik dokunulmazlığı bulunuyor. Öte yandan, Filistin'i destekleyen ve savaş karşıtı kuruluşların, Netanyahu'nun İngiltere ziyaretini protesto etmek için İngiltere Başbakanlığının önünde toplanması, İsrail destekçisi grupların da yine Başbakanlık önünde gösteri yapması bekleniyor. İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 159 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Gazze'nin altyapısının harap edildiği saldırılarda yaklaşık 500 bin kişi evsiz kalmıştı.