İpek tezgâhı’ndaki yeni oyun: TAPO

İpek tezgâhı’ndaki yeni oyun: TAPO
Haber Tarihi : 13 Eylül 2015 05:37:44
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

FETÖ’ye finans desteği sağlayan Koza-İpek Holding’in yeni oyunu bu kez petrolden çıktı

Koza-İpek, TPAO'nun (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) Batman'daki sahasına yakın yerde sondaj yaparak fazladan 40 bin varil petrol çıkardı. TPAO hukuki süreç başlattı.

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) finans desteği sağladığı gerekçesiyle operasyon yapılan Koza İpek Holding'in ‘altın'dan sonra petrolde de yeni bir oyunu ortaya çıktı.

Tüm şirketlerinin geliri 3 milyar dolar olmasına rağmen yurtdışına 7 milyar 50 milyon dolarlık transfer yapan Koza-İpek Holding, TPAO'nun Batman sahasına yakın yerde sondaj yaparak fazladan 40 bin varil petrol üretmiş. İpek'in bu oyunu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un yaptığı basın toplantısında gün yüzüne çıktı. Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek'in geçen hafta yaptığı “TPAO bizim ürettiğimiz petrolü almıyor” sözlerinin hatırlatılması üzerine Alaboyun, İpek'in maliyetten kaçarak TPAO'nın sınırlarına yakın yerde sondaj yaptığını açıkladı.

3 farklı sondaj

Bu olayın 17-25 Aralık olaylarından önce olan bir konu olduğunu ifade eden Alaboyun “Onların dediği gibi TPAO'nun onların ham petrolünü almaması söz konusu değil. Geçmişte bu saha tamamen TPAO'ya aitti, daha sonra el değiştirerek başka bir firmaya, ardından da Koza İpek'e geçti.

Normalde kendi alanında sondaj yapması gerekirken maliyetten kaçarak TPAO'nun sınırına 20 metre uzaklıkta, biri 10, diğeri 20 ve bir diğeri de 50 metre derinlikte üç sondaj yapıyor.

Bu soruna, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü müdahil olup, bir uyarı yazısı gönderdi” dedi. Alaboyun, Koza İpek Holding'in TPAO'nun kuyu sınırlarına girdiğini ve petrol üretmeye başladığını söyledi.

Alaboyun “Bizim arkadaşlarımızın teklifleri şu olmuş, ‘Burada ortak bir rezerv var. Bağımsız bir kuruluş gelsin incelesin, ne kadarı İpek Grubu'na, ne kadarı TPAO'ya ait olduğu belirlensin demişler. Onlar bunu da kabul etmiyorlar. Şu an onlar da, biz de üretim yapıyoruz. Onlar da petrollerini diledikleri gibi TÜPRAŞ'a götürüyorlar” dedi.

TP Genel Müdürü Besim Şişman da konuyla ilgili akredite bir denetim kurumuna başvurduklarını bildirerek “Hesaplarımıza göre karşı taraf kendi hak ettiği petrolün üstünde petrol üretmiş ve devam ediyor. Onlar 100 bin varil petrol ürettiler. Hesabımıza göre hak ettikleri 60 bin varil. Bizim 40 varil petrolümüzü de ekstradan ürettiler.” dedi.