İran İsrail'den silah alıyor!

İran İsrail'den silah alıyor!
Haber Tarihi : 07 May 2015 03:58:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Kemal Özer'in Özel haberi

İran'ın uranyum zenginleştirmesi ile ilgili P5+1 ülkeleri arasında, Lozan'da varılan mutabakatın ardından, İsrail'in İran'a silah sattığı öğrenildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde 11 Eylül sonrası kurulan İç Güvenlik Teşkilatı Homeland Security'nin yaptığı açıklamaya göre, İsrailli silah tüccarları, İran'a el altından uçak malzemesi mahiyetinde silah satmış.

İSRAİL AMBARGOYU  DELMİŞ

İsrail'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, İran'a yönelik ambargosunu deldiği ortaya çıktı. Uranyum zenginleştirmesiyle nükleer silaha sahip olması engellenmeye çalışılan İran'a yönelik ambargonun, İsrail tarafından delinmiş olması, dünyada şok etkisi yarattı. Edinilen bilgilere göre İsrail, 2012'den bu yana, İran'a jet uçağı parçaları dâhil silah satmakta idi.

ŞEYTAN ÜÇGENİ

Worldobserver'ın haberine göre, gelişmeden ilk olarak Yunanlı makamlarının haberi oldu. Yunanistan'ın, gelişmeyi ABD'ye bildirmesi üzerine, FBI ve Homeland Security olayı inceleme başladı. Yunan Mahkemesi, İngiliz Telegraph gazetesine yaptığı açıklamada, ABD ordusunun yasaklı olarak gördüğü, jet uçağı yapımında kullanılan malzemelerin, İsrail limanlarından çıkıp, İran'a yollandığını tespit ettiklerini dile getirdi.

NETENYAHU İRAN'I SUÇLUYORDU

Viyana'da P5+1'in İran ile müzakereleri duyurmasından sonra, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yaptığı açıklamada, İran'ı atom bombası yapmak ve Suriye'deki katliamların baş sorumlusu olmakla suçlamıştı. Bu suçlamalara rağmen, İran ile İsrail arasındaki ticaret şaşkınlığa yol açtı. 2011 yılında vefat eden İsrail'in en zengin işadamlarından Sami Ofer'in gemilerinin, Alman bandırasıyla İsrail'den İran'a mal taşıdığı ve Basra Körfezi'nde değişim yapıldığı dünya basınına yansımıştı. İsrail'in silah sevkiyatı, 2012 Nisanında Yunanistan menşeli bir firma üzerinden, İsrail'in Hayfa şehrindeki Binyamina-Givat Ada limanından yapılmış.

YUNAN MAHKEMESİ TESPİT ETMİŞ

Yunan makamlarının gelişmeleri öğrenmesi üzerine, İsrail'in hizmetinde olan firmanın sırra kadem bastığı öğrenildi. Gelişmeyi ilginç kılan bir başka detay ise, İsrail'in İran'a gönderdiği silahları taşıyan Yunan mahreçli firmanın iletişim bilgilerinin, Selanik'te ikamet eden bir İngiliz'e ait olması. Irak'ın For All News Ajansı 2011 yılında, İsrail ve İran arasında ticari işbirliği içinde bulunduklarını ve İsrailli firmaların, İranlı 200 kadar şirketle ticari faaliyetinin olduğunu ileri sürmüştü. Ajans haberinin devamında, İran'daki firmalarla işbirliği yaptığı iddia edilen İsrailli şirketlerden bazılarının tarım alanında faaliyet gösterdiğini, söz konusu şirketlerin, İran'da 800 milyon dolar civarında yatırımlarının olduğunu da dile getirmişti.

"ABD İSRAİL'E GÖZDAĞI VERDİ"

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a konuşan Alex Fishman isimli bir askeri uzman, bu bilgilerin ABD gizli servisi tarafından, İsrail'e gözdağı vermek için sızdırıldığını iddia ediyor. Obama'nın geçtiğimiz ay İsrail'e yönelik yaptığı politika değişikliğinin, Obama ile Netanyahu yönetimleri arasındaki gerginlikten kaynaklandığı, bu gerginlikte İsrail'in, İran ve Suriye politikalarına muhalif tavırlar sergilemesinden kaynaklandı dile getiriliyor. İsrail istihbarat örgütü Mossad'ın, ABD'li senatörleri dinleyerek casusluk yapmasına da sinirlenen ABD yönetiminden bazı çevrelerin, İranİsrail ilişkilerini ifşa etmeye başladığı ileri sürülüyor. Ayrıca, Yunanistan'da son seçimlerde iktidara gelen Çipras hükümetinin Filistin destekçisi tutumlarının, 2012 yılında gerçekleşen bir silah sevkiyatının bugün Yunan Mahkemeleri'nce ortaya çıkarılmasında etkili olduğu da belirtiliyor.