VF kat sol
VF kat sağ

İşgalciler Filistinlilere yönelik saldırıları artırdı

İşgalciler Filistinlilere yönelik saldırıları artırdı
Haber Tarihi : 17 Ekim 2015 17:00:56
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Yahudi yerleşimcilerin geçen ağustos ayında Nablus'ta Devabişe ailesinin evini kundaklamasıyla başlayan ve Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınlarla tırmanan olaylar ay başından bu yana Batı Şeria, Kudüs ve Gazze'de tırmanarak devam ediyor. 

Çok sayıda Filistinlinin hayatını kaybettiği olayların yaşandığı yerlerin ve çatışmalarda ölenlerin listesi şöyle:

Sık sık çatışma yaşanıyor

Kudüs'teki tek mülteci kampı olan Şufat Mülteci Kampı'nda Filistinli gençlerle İsrail askerleri arasında sık sık çatışma yaşanıyor. Bu ay Şufat'ta 2 Filistinli hayatını kaybetti. El-İsaviye'de 4 Ekim'de İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu Fadi Allun'un hayatını kaybetmesiyle başlayan olaylar halen devam ediyor. Önceki gece beldenin girişini beton bloklarla kapatan İsrail askerleri, bölgeyi 24 saat denetim altında tutuyor.

Kudüs'te sur içindeki eski belde

Yüzlerce İsrail askeri görev yaptığı eski beldede ay başından bu yana özellikle El-Amud Kapısı, El-Vad Caddesi, Hıtta Kapısı ve Mescid-i Aksa çevresinde pek çok bıçaklı saldırı olayı yaşandı. Kudüs'ün güneydoğusundaki Cebel el-Mükebbir beldesinde iki grup arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Burada da askerler belde girişini geçen salı günü beton bloklarla kapatmıştı.

Eski beldenin doğusuna düşen ve El-Makasıd Hastanesi'nin yer aldığı Et-Tur (Zeytin Dağı) ve Es-Suvvane mahalleleri ile pek çok yerleşim biriminin bulunduğu Silvan ve Ra's el-Amud da çatışmaların yaşandığı alanlar arasında yer alıyor. İsrail askerleri bıçaklama eylemlerine karıştıkları gerekçesiyle Kudüs'te 14 Filistinliyi öldürdü, aynı gerekçeyle 2'si kadın 10 Filistinliyi gözaltına aldı. 4 Filistinli ise İsrail'in güneyindeki Dimuna'da bir İsraillinin bıçaklı saldırısında yaralandı.

Kudüs'teki Filistin Esirler Cemiyeti Müdürü Nasır Kavs AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin ay başından bu yana doğu Kudüs'te 200, geçen ayın ikinci yarısında ise 300 Filistinliyi gözaltına aldığını söyledi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Müzakere İdaresi ise yaptığı yazılı açıklamada, Kudüs'te ay başından bu yana 135 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail'deki tek resmi acil yardım ve kan bankası servisi Kızılkalkan son 2 haftada aralarında bir kadının da bulunduğu 7 İsraillinin öldüğünü, 125'inin yaralandığını bunlardan 99'unun atılan taş ve bıçaklama olaylarında yaralandığını kaydetti.

Batı Şeria

Beyt El, Kalandiya, Huvvara ve El-Celeme askeri kontrol noktaları, Beytüllahim girişinde yer alan Bilal bin Rabah Camisi, El-Halil'deki Bab ez-Zaviye, Beyt Ummer beldesi, Kalkilya, Nebi Salih, Belin, Nalin, Kefr Kaddum, Eriha'nın girişi ve Tulkerm'in girişindeki Mesani Cişuri'de İsrail askerliyle Filistinliler arasında çatışmalar devam ediyor.

Batı Şeria'da 9 Filistinli, bıçaklama olayları, İsrail askerlerinin açtığı ateş ya da çıkan çatışmalarda hayatını kaybederken, 550 kişi gerçek, 600'ü plastik mermiyle, 137'si Yahudi yerleşimcilerin darb etmesi sonucu yaralandı, 6'sı yandı. Yaralananlardan 200'ü çocuk, 40'ı ise kadınlardan oluşuyor.

Gazze

Erez (Beyt Hanun), Nahal Uz (Eş-Şucaiyye Sınır Kapısı) ve Kisufim'da (El-Karara Sınır Kapısı) 9 Ekim'den bu yana yoğunlaşan gösteriler esnasında yaşanan çatışmalarda 3'ü çocuk, 12 kişi hayatını kaybederken 572 kişi yaralandı. Bu saldırılardan 261'i gerçek, 69'u plastik mermiyle gerçekleşti. 242 kişi ise gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçirdi. Olaylar sırasında 9 kişi de gözaltına alındı.