İsrail basını: İsrailli yetkililer Refah saldırısı için Mısırlı yetkililerle görüştü

İsrail basını: İsrailli yetkililer Refah saldırısı için Mısırlı yetkililerle görüştü
Haber Tarihi : 24 Nisan 2024 20:19:27
Son Güncelleme Tarihi : 24 Nisan 2024 22:25:40

 İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin Bet (Şafak) Direktörü Ronen Bar'ın, Refah'a olası kara saldırısını ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de Mısırlı mevkidaşlarıyla görüştüğü bildirildi.

AA

İsrail'in "Walla" internet sitesinde yer alan habere göre, Halevi ve Bar, Kahire'ye "gizli" ziyarette bulundu.

Halevi ve Bar, İsrail ordusunun planladığı Refah'a kara saldırısına ilişkin Mısır'la koordinasyon sağlamak ve Kahire yönetiminin endişelerini gidermek için Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil ve Mısır Genelkurmay Başkanı Usame Asker ile bir araya geldi.

Haberde, İsrailli üst düzey yetkililerin Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin serbest bırakılması ve geçici ateşkes konusunda anlaşmaya varılması çabalarını da görüştüğü aktarıldı.

İsrailli yetkililerin, Mısır'la yakın askeri ve siyasi koordinasyonun Refah'a kara saldırısı için temel koşullardan biri olduğunu dile getirdiği vurgulanan haberde, İsrail'in Philadelphia Koridoru'nu (Selahaddin Koridoru) kontrol etmeye ilişkin niyeti hatırlatıldı.

Ayrıca, üst düzey bir ABD’li yetkilinin ifadelerine yer verilen haberde, İsrail ordusunun son haftalarda ABD Savunma Bakanlığı'na sunduğu planların, Refah kentinin topyekun işgalini değil, mahalle mahalle, yavaş ve kademeli bir eylemi içerdiği belirtildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ve Şin Bet Direktörü Bar'ın Mısır'a ziyaretinin, 7 Ekim 2023’ten bu yana Refah’a olası kara saldırısını ele almak için düzenlediği ikinci ziyaret olduğu kaydedildi.

- İsrail'in Refah'a olası kara saldırısı

Uluslararası uyarılara rağmen Refah'a saldırı planını onayladığını defalarca yineleyen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 8 Nisan'da yaptığı açıklamada saldırı için tarih belirlendiğini belirtmişti.

Buna karşın İsrail devlet televizyonu KAN'ın 14 Nisan tarihli haberinde Refah'a saldırı planının "ertelendiği" iddiasına yer verilmişti.

Ayrıca İsrail'in, kara işgali öncesinde bölgeye sığınanları çıkarmak için iki hafta içerisinde Refah yakınlarında 10 bin çadır kurmayı planladığı öne sürülmüştü. 30 bin ek çadırın da satın alma aşamasında olduğu, bunların da aynı bölgeye daha sonra kurulacağı kaydedilmişti.