VF kat sol
VF kat sağ

İthal takozlara karşı millileşme yolculuğu - 3

İthal takozlara karşı millileşme yolculuğu - 3
Haber Tarihi : 27 Ekim 2015 07:00:09
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İthal takozlara karşı millileşme yolculuğu yazı dizisinin ilk iki bölümünde, son 10 yılda teknoloji ve sanayi alanında yapılan millileşme icraatlarını ve bu yolculuğa karşı ‘ithal takoz’luk vazifesi gören muhalefetin hamlelerini anlattık. Şimdi ise sıra öz kültürümüzü canlandıran ve sosyal faaliyetleri içeren icraatlar ve bu gelişimin engellenmesi için yapılanlarda…

Furkan Hasdemir | Yeni Söz

Asırlık başörtüsü zulmü bitti

Ak Parti'nin sosyal alandaki en önemli icraatlarından biri yarım asırdan fazladır Türkiye'nin kanayan yarası olan başörtüsünün yasaklanması sorunu. 2007'de YÖK başkanlığındaki değişimle, üniversitelere başörtülü öğrencilerin girmesinin önü açıldı ve yasak uygulamada kalktı. 1 Ekim 2013'te de

Kamu personeli için başörtüsü yasağı kaldırıldı. Ardından sorun Meclis'te de çözüldü.  4 AK Parti milletvekilinin, 31 Ekim 2013'teki Meclis Genel Kurulu çalışmalarına başörtülü olarak katılmasıyla birlikte mecliste başörtüsü yasağı da son bulmuş oldu.

Asırlık yasakçı zihniyet direnmeyi sürdürdü

bas 2Türkiye'deki başörtüsü yasağı sorununun kaynağı olan CHP ise yüz yıldır değişmeyen zihniyetiyle, 2007'de üniversitedeki başörtüsü serbestîsine ilişkin kararın iptali için Danıştay'a başvurmuştu. Ardından bazı CHP'li vekiller meclise başörtüsüyle giren 4 AK Partili vekilleri Atatürklü tişörtlerle protesto etti.

Azınlıkların el konulmuş varlıkları iade edildi

Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı nadir medeniyetlerden biri olan Osmanlı'nın çöküşünden sonra azınlıkların mülkleri ellerinden alınmıştı. AK Parti hükümeti, azınlık vakıflarının el konulan mülklerine ilişkin tarihi bir düzenlemeye gitti. Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname'yle azınlık vakıflarının 1936 yılından sonra edindikleri gayrimenkuller için hak sahibi olmalarının yolu açıldı.

‘Osmanlı'ya dönüş Lozan'a aykırı' edebiyatı

CHP ve MHP, farklı kültürleri mezceden Osmanlı'nın medeniyet anlayışına dönüş olarak nitelendirilen azınlık mallarının iadesine ilişkin kanunu ‘ihanet' yasası olarak değerlendirdi. CHP, kanunu anayasa mahkemesine taşıyarak ‘Lozan'a aykırı olduğu gerekçesiyle iptalini istedi.

Akdamar Kilisesi ayinlere açıldı

AKDAMAR

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle yılda bir kez ibadete açılan Akdamar Adası'nda bulunan Ermeni Kilisesinde bugüne dek 5 kez ayin yapıldı. Avrupa'da birçok caminin açılmasına da sebep olan bu hadise ile Türk- Ermeni ilişkilerinin olumlu yönde ilerlemesinde oldukça mühim bir stratejik adım atılmış oldu.

Buna bile direndiler

AK Parti'nin bu icraatine itiraz ise MHP saflarından geldi. MHP'li vekiller Meral Akşener ve Yusuf Halacoğlu, hükümetin bu icraatını ikiyüzlülük olarak değerlendirdi. Hatta Erdoğan'ın Müslümanlığının sorgulanması gerektiği imasında bulundu.

Her ili üniversite, her öğrenciye burs

Türkiye'nin her iline üniversite kuruldu. Üniversite harçlarını kaldıran AK Parti, Türkiye genelinde son 6 yıl içinde, vakıf ve kamu olmak üzere toplam 53 yeni üniversite kuruldu. Böylece üzerinde çalışılmaya devam eden birtakım eksiklikleri olsa da her ilde bir üniversite hedefi gerçekleşmiş oldu. 2002 yılında üniversite öğrencilerine ödenen burs ve kredi miktarı 45 TL iken 2015 yılı itibariyle bu rakam 330 TL'ye yükseldi.

Ecdad yâdigarı eserler yeniden ayağa kaldırıldı

AK Parti hükümetiyle birlikte gelişen en önemli kültürel icraatlardan biri de tarihi eserlerin restorasyonu. 10 yılda 3 bin 500 civarında vakıf eserini imar edildi, restore edildi. Bu, son 60 yılda yapılanların en azından 10 mislidir. Bununla birlikte TİKA aracılığıyla Osmanlı bakiyesi olan Balkanlar, Afrika ve Ortadoğu'da çok sayıda ecdad yadigârı eser yeniden yaptırılırken, yine bu yerlerde ihtiyaca binaen, eğitim kurumları, camiler, yiyecek-içecek ve barınma ihtiyacını karşılamak için gerekli olan yatırımlar yapıldı.

2009 yılından itibaren faaliyette bulunan Yunus Emre Enstitüsü, 4 yıl içerisinde 25 farklı ülkede 32 Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açmıştır. İlk Yunus Emre Kültür Merkezi Saraybosna'da açılmış olup, 5 bin öğrenciye Türkçe öğretildi.

2 milyona yakın Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği

suriyeli

Ülkemizdeki Suriyeli sığınmacı sayısı, Aralık 2014 itibariyle kamp içinde 270 binden, barınma merkezleri dışında ise 1 Milyon 330 binden fazla olmak üzere, toplam 1 Milyon 600 bin kişiyi geçti. Ülkemize gelen Suriye vatandaşlarının barınma, gıda, ısınma, eğitim, sağlık, vb. insani ihtiyaçlarının karşılanması için, 10 ilimizde toplam 23 geçici barınma merkezini kuruldu.

‘Nereden geldi bu Suriyeliler'

Suriyeli sığınmacılar konusunda ise faşizan sözlerle hükümeti her fırsatta eleştiren muhalefet, toplumda Suriyelilere karşı kin ve nifak tohumları ekmek için gayret etti. Kılıçdaroğlu son yaptığı konuşmada, “Dünya kadar derdimiz var. Sanki bizim dertlerimiz yetmiyormuş gibi 2 milyon 200 bin Suriyeli Türkiye'ye geldi." dedi.

Asırlık kanayan yara: Kürt kimliği geri kazandırıldı

coz

  • TRT'nin Kürtçe yayın yapan kanalı TRT KURDİ yayın hayatına başladı.
  • Cezaevlerinde Kürtçe konuşma yasağı kaldırıldı.
  • Kürtçe ile ilgili her türlü yasak kaldırıldı. Kürtçe eğitim ve yayın serbest bırakıldı.
  • Akil İnsanlar Heyeti kuruldu, yedi bölgede yapılan çalışmalar rapor halinde hükümete sunuldu.
  • TBMM'nde Çözüm Süreci Komisyonu kuruldu. MHP ve CHP komisyona üye vermedi.
  • Kürt meselesine dair en önemli direnç noktalarından biri olan Anadilde Eğitime dair düzenleme Anayasal engeller zorlanarak hayata geçirilmiştir.

Alevi dedelere maaş

Alevilere dönük ayırımcılığa son verildi. Alevi Çalıştayları düzenlendi. Geçimlerini rahat sağlamaları için Alevi Dedelerine maaş bağlandı.

Türkiye dünyadaki muhtaçların sığındığı liman oldu

Turkiye

FİLİSTİN: Su kuyusu ve kanalizasyon sistemi, Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesini inşa edildi. 43.500 ton un, jeneratör, ilaç, tıbbı malzeme, sağlık araç-gereçleri gönderdik. Yüksek Öğretimi Destekleme Projesi, Gazze Su Rehabilitasyon ve Tarım Projesi gibi projeler yürütülmeye devam ediyor.

SOMALİ: 21 Uçak ve 11 Gemi ile 50 Bin ton insani yardım malzemesini ulaştırdık. Somali Mogadishu Havalimanı ve İçme Suyu Projeleri, 200 yataklı hastane, yol yapımı ve rehabilitasyonu, sahil güvenlik botu alımı, 40 derslikli hemşirelik okulu ve 2000 kişilik cami inşaatı, sahra hastanesi, tıbbi malzeme ve ilaç-gereç temini çalışmalarını yürüttük. Kesintisiz iletişim sistemini kurduk.

PAKİSTAN: 4620 konut, 8 okul, 12 ticaret merkezi, 2 sağlık ocağı, 3 spor salonu, 6 cami, 6 sosyal tesis projesini tamamladık.

MYANMAR: Yaşanan iç çatışmalar sonucu mağdur olan Myanmar halkı için yardım hesabı açtık ve bölgeye insani yardım malzemeleri ulaştırdık.

FİLİPİNLER: Haiyan Tayfunu sebebiyle büyük çapta can ve mal kaybı yaşanan Filipinler'e Türkiye olarak yardım elini uzattık. AFAD organizasyonu ile Türk Kızılay'ı tarafından hazırlanan ve yaklaşık 500 çadır, 5.125 battaniye ve 550 mutfak setinden oluşan 65 tonluk insani yardım malzemesini afet bölgesine ulaştırdık.

Yurtiçindeki muhtaçlara yardım ciddi oranda arttı

AK Parti ile muhtaçlara yönelik yardımlar da artış gösterdi. Muhtaç aylığı alan kişi sayısı 2002 yılına göre 2015 yılında 3,4 katına, aylık miktarı ise yaklaşık 4 katına ulaştı. Kuru gıda ve sıcak yemek hizmetinden yararlanan kişi sayısı 8 katına çıkarıldı.

Şehit çocuklarına eğitim yardımı

2014-2015 öğretim yılında, malul ve şehitlerin eğitim ve öğretime devam eden çocuklarına, her yıl SGK tarafından eğitim ve öğretim yardımı yapılmakta 2014-2015 eğitim ve öğretim döneminde kişi başına yıllık, İlköğretimde (1-8. sınıflar için) 1.154,97 TL, Lisede 1.732,46 TL, Yüksekokulda 2.309,94 TL ödendi.

Vatandaşlar ilaç kuyruklarından kurtuldu

ilac

2007 Haziran ayı itibariyle önceden ilaç alımında karşılaşılan zorluk ve yaşanan mağduriyet, anlaşmalı serbest eczanelerden ilaç alınmasının mümkün hale getirilmesiyle kolaylaştırıldı.

Ayrıca Sigortalılar ve bakmakla yükümlü olunan kişiler için yalnızca bir defa Sosyal Güvenlik Kurumu ünitelerine müracaat etmek suretiyle aktivasyon işlemi yapılarak sağlık karnesi yerine kimlik belgeleri ile sağlık kuruluşlarında tedavi imkânı sağlandı.

Milli kütüphaneye erişebilirlik kolaylaştı

Milli Kütüphanedeki yayın sayısı arttı. Kitap Sayısı 2014 ‘te 3.353.419'a yükseldi. Kullanıcı Sayısı 2014'te 971.047'ye yükseldi. 2004 yılında başlayan Milli Kütüphane koleksiyonunu dijitalleştirme faaliyetleri devam ediyor. Bugüne kadar dijitalleştirilen yazma eser, kitapdışı materyal ile süreli yayınlara ilişkin toplam 6.629.059 poz dijital içerik oluşturuldu.

İTHAL TAKOZLARA KARŞI MİLLİLEŞME YOLCULUĞU İTHAL TAKOZLARA KARŞI MİLLİLEŞME YOLCULUĞU - 2