Japonların Erdoğan hayranlığı

Japonların Erdoğan hayranlığı
Haber Tarihi : 09 Ekim 2015 06:00:57
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Japonya Başbakanı Abe tarafından resmi törenle karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaretinin ikinci gününde ülkenin saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı takdim törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya İmparatoru Akihito'yu ziyaret etti. Erdoğan, Japonya İmparatorluk Sarayı'nda İmparator Akihito ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 30 dakika sürdü. Erdoğan, resmi ziyaretinin ikinci gününde ülkenin saygın üniversiteleri arasında yer alan Waseda Üniversitesi tarafından kendisine verilen fahri doktora unvanı takdim törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı konuşmada, "Teröristler, gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar. Bu bakımdan DAİŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur" dedi

Rektör Kaoru Kamata, törende yaptığı konuşmada Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde su ve alt yapı projeleri ile şehrin en büyük sorunlarına çözüm bulduğunu, belediye bütçesini iyi yöneterek 4 milyar dolarlık yatırım hamlesi gerçekleştirdiğini, buna karşılık da belediye borcunu 2 milyar dolar azalttığına dikkati çekti. Erdoğan'ın 2003 yılından sonra başbakan olarak ülkenin demokratikleşmesi, şeffaflaşması ve uluslararası camiada saygın bir konum kazanmasına katkıda bulunduğunun altını çizen Kamata, Türkiye ile Japonya'nın uluslararası toplumda nadir görünen dostluk ilişkilerini sürdürdüğünü belirtti.

“DOSTLUK İLİŞKİLERİ GÜÇLENİYOR”

Kamata, şöyle devam etti: "Bundan sonra iki ülke kendi avantajlarından yararlanarak, birbirlerine saygı göstererek dostluk ilişkilerini daha da güçlendirerek dünya barışı ve insan mutlululuğunu gerçekleştirmenin oldukça önemli olduğunu düşünmektedir. Waseda Üniversitesi akademik değişimin güçlendirilmesi yoluyla araştırma ve özgürlük alanlarında iki ülkenin işbirliğini daha da geliştirmeyi planlıyor. Şu ana kadar Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Türkiye Büyükelçiliği gibi ilgili kuruluşların muazzam destekleri ile birçok öğrenci, öğretmen ve araştırmacı birbirleriyle defaatle temas kurmayı sürdürmüştür."

"TÜRK JAPON İLİŞKİLERİ TARİHİ BİR DERİNLİĞE SAHİP"

Kamata'nın fahri doktora takdiminin ardından kürsüye gelen Erdoğan, Waseda Üniversitesi yönetimine teşekkür etti. Unvanı Türk Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak gördüğünü belirten Erdoğan, "Japonya'nın en köklü prestjli eğitim kurumlarından biri olan Waseda Üniversitesi'nin ülkenin her alanında gelişmesi kalkınması ve bugünkü düzeyine ulaşmasında sağladığı önemli katkıları biliyorum.

Mezunları arasında birçok başbakan, bakan, parlamenter ile kamu ve özel sektörün üst düzey yöneticisi bulunan Waseda Üniversitesi'ne bundan sonraki çalışmalarında da başarılar diliyorum" dedi. Erdoğan, Türk-Japon ilişkilerinin tarihi derinliğe sahip olduğuna işaret ederek, "Bizler Asya'nın en doğu ve en batı ucunda, özgün kültürel miraslarını günümüze kadar korumuş sömürgeleşmeden modernleşme başarısını göstermiş iki büyük milletiz" ifadesini kullandı.

“BU DOSTLUĞU YENİ NESİLLERE AKTARMALIYIZ”

Türklerin ve Japonların birbirlerini daha yakından tanımalarının 19. yüzyılın sonunda gerçekleştiğini ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bundan tam 125 yıl önce elim bir deniz kazası halklarımızı birbirine samimi dostluk bağlarıyla bağladı.

Ertuğrul Fırkateyni'ni Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit, dostluk mesajını Japonya İmparatoru'na iletmek üzere 1890 yılında Japonya'ya gönderdi. Görevini başarıyla tamamlayan Ertuğrul, dönüş seferine çıktıktan hemen sonra Kuşimoto açıklarında yakalandığı şiddetli fırtınada battı ve 532 denizcimiz burada şehit oldu. Kuşimoto halkı can siperane çalışmalarıyla 69 denizcimizi kurtardı. Japon hükümeti ve Japon halkı da yaralı denizcilerimize yakın ilgi gösterdi ve sahip çıktı.

Bu denizcilerimiz Japon donanmasının iki zırhlısı ile Türkiye'ye kadar götürüldüler. Milletimiz, Japon devletinin ve halkının bu ali cenaplığını kalbine kazımış ve ona gönlünde müstesna bir yer ayırmıştır. Japon halkı ve devletinin 125 yıl önceki elim kazada şehadet mertebesine yükselen denizcilerimizin aziz hatıralarını bugüne kadar yaşatmaları da bizleri ayrıca memnun etmiştir." Erdoğan, elim bir kaza ile başlayan bu samimi dostluğu daha da güçlendirerek yeni nesillere aktarmanın herkesin görevi olduğuna vurguladı.

"JAPONYA İLE İŞ BİRLİĞİMİZİ DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, karşılıklı doğrudan yatırımların artırılması için birlikte çalışılması gerektiğini kaydetti. Hızla gelişen Türkiye için altyapı yatırımlarının büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erdoğan, Marmaray Projesi'nde olduğu gibi altyapı yatırımları alanında Japonya ile iş birliğini devam ettirmek istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin, dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü, üç katlı büyük İstanbul Tüneli ve Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı gibi pek çok yeni projeleri olduğuna bildiren Erdoğan, bu tür altyapı projelerinin finansmanı için Japonya ile ortak çalışmalar yürütmek istediklerini kaydetti.

İstanbul'dan en fazla üç saatlik uçuşla ulaşılabilecek bir bölgede çok geniş ticaret ve yatırım imkanlarının bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Türkiye'nin bu bölgelere yakınlığı ve sağlayabileceği lojistik imkanlar ile Japonya'nın teknik ve mali potansiyelini bir araya getirerek çok güzel sonuçlar elde edebiliriz. Böyle bir dinamiği geliştirebildiğimiz takdirde her iki ülke açısından bir kazan kazan durumu ortaya çıkacaktır" dedi.

Kuruluş çalışmaları süren Türkiye Japonya Bilim ve Teknoloji Üniversitesi projesine önem verdiklerinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık bin dönümlük bir araziyi bu üniversite için ayırdıklarını dile getirdi. Japon yükseköğretim camiasının da gelecek nesillerin birbirini daha iyi tanımasını sağlayacak bu önemli projeye sahip çıkacağını ve destekleyeceğini ümit ettiğini ifade eden Erdoğan, "Ekonomik iş birliğimizin amiral gemisi konumundaki bu iki önemli projenin aksamadan gerçekleşmesini hep birlikte temin etmeliyiz" dedi.

"TERÖRİZM BİR İNSANLIK SUÇUDUR”

Bölgedeki ateşi Türkiye topraklarına taşımayı amaçlayan terörist saldırılar karşısında kararlılıkla mücadele edildiğinin altını çizen Erdoğan, "Burada bir kez daha ifade ediyorum, terörizm bir insanlık suçudur ve tüm dünyaya yönelik bir küresel tehdittir. Terör, hiçbir dini, etnik, kültürel, coğrafi aidiyetle bağdaştırılamaz. Bu yöndeki çabalar teröre destek vermek anlamına gelir. Terörün her türüyle mücadelede aktif çaba harcayan bir ülke olarak uluslararası toplumun terörle mücadelede hiçbir ayırım yapmaması gerektiğini özellikle savunuyoruz.

Birleşmiş Milletler ve Terörle Mücadele Küresel Forumu dahil olmak üzere uluslararası düzeyde terörle mücadele eden tüm kurumların bu ilkeli tutumu benimsemeleri gerekiyor. Teröristler gerçekleştirdikleri eylemler ve kullandıkları şiddet yöntemleri nedeniyle bu sıfatı taşımaktadırlar. Bu bakımdan DAİŞ neyse PKK'da odur, Tokyo'da metro istasyonlarına sarin gazı ile saldıranlar da odur. Aralarında hiçbir fark yoktur" diye konuştu.

SEÇMELİ DERS TÜRKÇE

Waseda Üniversitesi ile Yunus Emre Enstitüsü arasında imzalanan protokol çerçevesinde kredili seçmeli ders olarak Türkçe'nin veriliyor olmasından büyük memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, "Önümüzdeki yıllarda Waseda Üniversitesi bünyesinde bir Türkoloji bölümü açılmasını temenni ediyorum.

Bu çerçevede Waseda Üniversitesi öğrencilerinin Yunus Emre Enstitüsü'nün Türkiye'de düzenlediği eğitim programlarında ağırlamaya hazır olduğumuzu da özellikle belirtmek istiyorum" ifadelerini kullandı. Fahri doktora ünvanının Türk Japon dostluğunun yeni bir nişanesi olarak telaki ettiğini anımsatan Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: "Aramızdaki mesafe uzakta olsa gönül bağımız çok güçlüdür.

Doğal afetler gibi zor anlarımızda zaman geçirmeden birbirimize yardım eli uzatmamız bu gönül birlikteliğinin neticesidir. Bu vesileyle 2011 yılında Van'da meydana gelen depremde yardım gönüllüsü olarak çalışırken artçı sarsıntılardan birinde hayatını kaybeden Niyazaki dostumuzu da bir kez daha saygıyla anıyorum."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Japonya'nın başkenti Tokyo'daki temasları kapsamında, İmparator Akihito ve İmparatoriçe Michiko ile İmparatorluk Sarayı'nda ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Japonya'nın Başkenti Tokyo'daki Waseda Üniversitesi tarafından kendisine verilen Fahri Doktora unvanı takdim törenine katıldı. Erdoğan'a üniversite rektörü Kaoru Kamata (sağda) tarafından Fahri Doktora Ünvanı verildi.