Japonya'da raf uçurumlarına sahip kütüphane "Kadokawa Kültür Müzesi", turistlerin uğrak noktası oldu

Japonya'da raf uçurumlarına sahip kütüphane "Kadokawa Kültür Müzesi", turistlerin uğrak noktası oldu
Haber Tarihi : 04 Nisan 2022 09:10:09
Son Güncelleme Tarihi : 04 Nisan 2022 09:23:52

TOKYO (AA) - AHMET FURKAN MERCAN - Japonya'da labirenti andıran iç yapısı ve dikeylik kazandırılan raf uçurumlarıyla "Kadokawa Kültür Müzesi" (KadCul) sanatseverlerin ilgisini çekiyor.

Mimar Kuma Kengo'nun eseri masif granit yapı KadCul, bünyesinde çizgi roman ve dizi müzeleri, sanat galerileri ve kütüphaneleri barındırıyor.

30 kilometre mesafedeki Tokyo'nun da konumlandığı Kanto Ovası'nda yer alan Musaşino düzlüğüne "Tokorozawa Sakura Town" projesi kapsamında inşa edilen yapı, tarzı ve duruşuyla göze çarpıyor.

Higaşi-Tokorozawa İstasyonu'ndan 10 dakika yürüme mesafesindeki yerleşkeye giderken kaldırımlardaki çizgi dizi desenli rögar kapakları dikkati çekiyor.

Mini bir dere, dinlenme alanları ve sığ bir havuzun çevrelediği yerleşkedeki yüksek bina, magmatik kayaç olarak bilinen "granit taşından" inşa edildi.

Çin'den tedarik edilen, siyah fon üzerine dalgalı beyaz gölgeye sahip "Black Fantasy" model granit taşı, yapının dış duvarını kaplıyor.

- İkili karşıtlıkları buluşturan fütürist kültür labirenti

3 boyut görünümlü ve kesit alanlı KadCul, mimarlarca "kentsel ve kırsal gibi ikili karşıtlıkları buluşturan fütürist kültür labirenti" olarak tanımlanıyor.

87 bin metrekare iç alana sahip 2020 model yapının dış duvar inşasında, 50 kilogram ağırlığında 20 bin granit taşı kullanıldı.

Çelik iskeletle desteklenmiş betonarme özelliğe sahip sanatsal binada, "çağdaş sanat" ile "çizgi roman" alanları yer alıyor.

Hediyelik eşya mağazası, sergi alanları, sanat galerisi ve kafesiyle yapının ilk 3 katı sanatseverlerin ihtiyacını karşılıyor.

- "Sonsuz kitaplık" izlenimi sunuyor

Kadokawa'nın 4. ve 5. katında yer alan "Edit Town" bölümündeki mini müze ve kütüphaneler, özellikle turistlerin ilgisini çekiyor.

Labirenti andıran ve farklı açılarla inşa edilen 6 duvar müzeyi kütüphanelerden ayırırken, her bir bölüme holler vasıtasıyla erişilebiliyor.

Ana bölüm "Book Street" ise "insan beyninin ağ örgüsünü" simgeleyen 9 ana başlıktaki raf sınıflandırmalarıyla kitapseverleri buluşturuyor.

"Edit Town" katının sonunda ulaşılan "Bookshelf Theater" ise artırılmış dikeylik sayesinde kurulan raf uçurumlarıyla "sonsuz kitaplık" izlenimi sunuyor.

İtinayla dizilmiş yaklaşık 50 bin eserin yer aldığı kütüphane, 8 metre tavan yüksekliğine sahip.

- 360 derece tiyatro izlenimi sağlanıyor

Yüksek bölümlere mobil asansörle erişilen "dinamik kitaplık" artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde 360 derece tiyatro izlenimi sağlayabiliyor.

Tesisin direktörü Matsuoka Seigo, KKM'nin internet sitesinde, yapının, insanın hayal, ilişki ve kurguları bir araya getirmesini hedeflediğini belirtiyor.

Mimarı Kuma'nın eserleri arasında Japonya Ulusal Stadyumu'nun yanı sıra Eskişehir'deki Odunpazarı Modern Sanat Müzesi de yer alıyor.