Kadın haklarını savunanlar mutfakta kadını zehirliyor

Kadın haklarını savunanlar mutfakta kadını zehirliyor
Haber Tarihi : 10 Mart 2018 01:13:53
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ev temizliği ve kozmetik amaçlı kullanılan kimyasalların başta kadınlar olmak üzere tüm insanları zehirlediğine dair her gün yeni ilmi sonuçlar ortaya çıkıyor. Norveç’te Bergen Üniversitesi’nde 6 binden fazla kişiyle tam 20 yıl boyunca sürdürülen bir araştırmaya göre, evini kimyasallar yardımıyla temizleyenlerin akciğerleri günde bir paket sigara içmişçesine zarar görüyor. Kadın ve çocuk kanserlerinde sözde temizlik maddeleri ve kozmetik ürünlerinin etkisi çok büyük. Daha önceki çalışmalar ise Türkiye’de de resmi izinle üretilen bu kimyasalların kanser, kısırlık, alerji, felç, organ yetmezliği gibi çok sayıda hastalığa yol açtığını ortaya koymuştu.

YENİSÖZ HABER MERKEZİ

BULAŞIK YIKMAK BİR PAKET SİGARAYA EŞDEĞER

Norveç'te Bergen Üniversitesi'nde 6,235 kadın ve erkek üzerinde tam 20 yıl boyunca sürdürülen bir araştırma, evini kimyasallar yardımıyla temizleyenlerin akciğerlerinin günde bir paket sigara içmişçesine zarar gördüğünü ortaya koydu. 20 yılın sonunda evinde kimyasalla temizlik yapan kadınların akciğer kapasitesinde ciddi bir düşüş olduğu, bu düşüşün günlük bir paket sigara içen kişilerdekiyle eş değer olduğu gözler önüne serildi.

TEMİZLİK ÜRÜNÜ DEĞİL, SAVAŞ SİLAHI

Araştırma sadece mutfakta kullanılan temizlik kimyasallarına maruz kalanları kapsıyor. Buna evin içindeki diğer kimyasallar ve kozmetik kimyasallar da eklendiğinde fatura iki katına çıkıyor. Öncekiler ve son araştırmanın neticesi, kimyasal temizlik malzemelerinin kadınlar başta olmak üzere insanlıkla savaş aracına dönüştürüldüğünü gösterdi. Kadın haklarını savunanların üretip, kullanımına izin verdiği bu ürünlerle ilgili kadın hakları şovmenleri ise konuşmaktan çekiniyor.

KADIN, KADIN DİYEREK KADINLA SAVAŞIYORLAR

Dünyanın en temizleyici maddesi olan geleneksel sabun her türlü kiri yok ederken, kadınlar reklamlar aracılığıyla aldatılıp, sıhhatlerinin bozulmasına, doğurganlıklarının yok olmasına ve engelli doğumlar yapmasına neden olunuyor. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mustafa Odabaşı yaptığı bir araştırmada “Çamaşır suyu içeren temizlik ürünlerinin kullanımıyla açığa çıkan karbon tetraklorür ve kloroform gibi maddelerin kanser riskini önemli ölçüde arttırabildiği görülmektedir. Bu tür temizlik maddelerini kullananlar diğer insanlara göre çok daha fazla risk altında” diyor.

DETERJAN VE KOZMETİKLE KADINLAR KISIRLAŞTIRILIYOR

TÜBİTAK tarafından yayınlanan 'Bilim ve Teknik' dergisinin Kasım 2011 sayısında yer alan araştırmaya göre ise temizlik ve kozmetikte bulunan PFC adlı kimyasal madde, kadınlarda doğurganlığı azaltıyor. Binden fazla hamile kadın üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre kadınların kanlarında yüksek seviyelerde perfloro kimyasalı (PFC) tespit edildi. Bu durum, kadınların çok daha zor hamile kaldığını ortaya çıkardı. Uzmanlar, su, kir veya yağa dayanıklı tekstil ve deri üretiminde kullanılan PFC'lerin ayrıca tırnak cilaları, diş macunları ve cilt nemlendiricileri gibi kişisel bakım ürünlerinde de bulunduğunu kaydediyor.

KANSER, KISIRLIK, KÖRLÜK, ENGELLİ DOĞUM! HER ŞEYİ YAPIYOR

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Adil Denizli ve Doç. Dr. Handan Yavuz'un kaleme aldığı "Evdeki zararlı maddeler" adlı makalede, ev temizlik malzemeleri, kısırlığın yanı sıra nörolojik, akciğer ve böbrek hasarları, kanser, körlük ve astım gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açıyor. Çok kullanılan 15 bin kimyasal maddeden yaklaşık yüzde 75'inin henüz zehirlilik testi yapılmamış. Ortalama bir evde bulunan 150'den fazla kimyasal madde alerji, doğum kusurları, kanser ve psikolojik bozukluklara sebebiyet veriyor. Bunun yanı sıra kişisel bakım ürünlerinde bulunan kimyasal maddelerin 884'ü zehirli. ZEHİRLER VÜCUTTA BİRİKİP HASTALIKLARA YOL AÇIYOR Zehirli kimyasallar hayatımıza girdikçe, vücudumuzdaki yağ dokusunda biriken zehir seviyesi de aynı oranda artıyor. Bu yönde yapılan biyobirikim çalışmaları, bazı zehirlerin yaşamımız boyunca vücudumuzda biriktiğini gösteriyor. Uzmanlara göre, evlerde kullanılan en tehlikeli üç temizleme ürünü; lavabo açıcılar, fırın ve asidik tuvalet temizleyicileri. Böcek öldürücüler ve oda spreylerinin kullanılması da tavsiye edilmiyor. Uzmanlar, genel amaçlı ürünlerden ziyade belirli amaçlara yönelik ürünlerin tercih edilmesini öneriyor.

EN DOĞRU ÇÖZÜM ZEYTİNYAĞLI SABUN

Kimyasal sözde temizlik maddelerinin en güzel alternatifi, kimyasal maddeler eklenmemiş geleneksel sabun. Hem ekonomik, hem de zehirsiz olan zeytinyağlı sabun, kullanıcıyı ve çevreyi etkilemediği gibi temizliği yapılan kap kacak ve kıyafetlerde de hiçbir zehir bırakmıyor. Kimyasallar yerine sabun kullanan kişilerde neredeyse hiçbir alerjik rahatsızlığa da rastlanmıyor.