‘Kapıları kapatmak mümkün değil’

‘Kapıları kapatmak mümkün değil’
Haber Tarihi : 08 Ekim 2015 19:00:57
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin 2,2 milyon sığınmacıyı barındırdığını ve bunun 7 milyar doların üzerinde maliyeti olduğunu belirterek, 'Bu, önümüzdeki yıl aynı şekilde devam ederse, bir o kadar maliyete katlanabilir miyiz? Katlanırız. Çünkü bizim Türkiye olarak kapıları kapatmamız mümkün değil' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin şu ana kadar yaklaşık 2,2 milyon misafiri barındırarak, 7 milyar doların üzerinde bir maliyete katlandığını belirterek, "Bu, önümüzdeki yıl aynı şekilde devam ederse, bir o kadar maliyete katlanabilir miyiz? Katlanırız. Çünkü bizim Türkiye olarak kapıları kapatmamız mümkün değil" dedi. Bakan Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'nın kapanış konuşmasını yapmasının ardından, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

RUSYA İLE GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bir gazetecinin "Rusya ile Türkiye arasındaki görüşmelerde ne gibi somut kararlar alındı? Gazprom'un Türk Akımı'ndan geçecek doğalgaz miktarını yarıya indirmesi kararı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl etkiler?" şeklindeki sorusuna, şöyle yanıt verdi: "Rusya'daki en son görüşmelerde Sayın Cumhurbaşkanımıza ben de eşlik ettim.

Orada konuşulan konu, yarı yarıya indirilmesi değil, iki ayrı aşamada uygulanmasıydı. Yani birinci aşama, ikinci aşama gibi görebiliriz. Ancak bu görüşmelerin tam sonuçlandığını da zannetmiyorum. Türkiye'nin de ona karşılık söylediği bazı şartlar var. Rusya ile ana hedefimiz; ticaretin önündeki tüm engellerin kaldırılmasıdır, bunu tekrar dile getirdik." Rusya ile hizmetler ve yatırımlar konusunda STA görüşmelerinin devam ettiğini aktaran Zeybekci, bu konuyu çok önemsediklerini vurguladı. Zeybekci, Rusya ile görüşmelerde taşımacılıktaki sınırlandırmalar üzerinde durdukları bilgisini vererek, "Bizim ısrarla söylediğimiz taşımacılıktaki kuralların tam anlamıyla serbest hale getirilmesi.

Türkiye'ye Rusya'nın yatırımlarının, Rusya'ya Türkiye'nin yatırımlarının çok daha hızlı bir şekilde artmasıyla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" ifadesini kullandı.

EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜMESİ GEREKİR

Küresel ticaretteki yavaşlamanın önlenmesi konusunda Türkiye'nin nasıl bir rol üstleneceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, Türkiye'nin çevre ülkelerinde ciddi sorunlar yaşandığını dile getirdi. Yıl sonunda Türkiye'nin ihracatının yüzde 6-7 civarında düşmesini beklediklerini aktaran Zeybekci, "Türkiye olarak, belki de dünyadaki yavaşlamanın hemen hemen tam yarısı oranında etkileneceğiz.

Bu da etrafındaki duruma rağmen Türkiye'nin gösterdiği büyük başarıdır" dedi. Zeybekci, Türkiye'nin en az yüzde 5 büyümesi gereken bir ülke olduğunu vurgulayarak, "2016 inşallah Türkiye'nin yeniden başladığı, yeniden eski günlerdeki ihracat ve büyüme performansını gösterdiği bir yıl olacak" ifadesini kullandı.

Bakan Zeybekci, "Göçle mücadele konusunda AB'nin Türkiye'ye maddi yardım yapması söz konusuydu. Bunun bütçenize faydası olacak mı?" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Türkiye olarak şu ana kadar yaklaşık 2,2 milyon misafiri ülkemizde barındırmakla, 7 milyar doların üzerinde bir maliyete katlanmış durumdayız. Bu, önümüzdeki yıl aynı şekilde devam ederse, bir o kadar maliyete katlanabilir miyiz? Katlanırız. Çünkü bizim Türkiye olarak kapıları kapatmamız mümkün değil. Çünkü biz Rumi'nin, Mevlana'nın çocuklarıyız. Biz diyoruz ki; 'Kim olursan ol, gel'. AB'nin yapacağı maddi yardımları memnuniyetle karşılarız ama çözüm bu değil. Çözüm, o insanları doğdukları ve yaşadıkları yerde mutlu etmek. Oradaki ortamı onların yaşayabileceği hale bir an önce getirmek lazım. Dünya bence olumsuzluğun üzerini tül bir perdeyle örtmek yerine, arkadaki olumsuzluğu gidermeli. Biz bu problemin kökünden çözmenin daha faydalı olacağına inanıyoruz."

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, küresel ticaret ile büyümedeki yavaşlamanın nedenini "yapısal sorunlar" olarak gösterdi.