KAYSO Başkanı Büyüksimitci, Merkez Bankasının faiz indirim kararını değerlendirdi:

KAYSO Başkanı Büyüksimitci, Merkez Bankasının faiz indirim kararını değerlendirdi:
Haber Tarihi : 27 Ekim 2021 14:13:05
Son Güncelleme Tarihi : 27 Ekim 2021 08:16:47

- "Tüm dünyada olduğu gibi bizde de ham madde, lojistik ve emtia fiyatlarında artış yaşanıyor. Tabi ki düşük faizli ortamlarda yatırım yapmak daha kolay"

KAYSERİ (AA) - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Merkez Bankasının faiz indirim kararına ilişkin, "Tüm dünyada olduğu gibi bizde de ham madde, lojistik ve emtia fiyatlarında artışlar yaşanıyor. Tabi ki düşük faizli ortamlarda yatırım yapmak daha kolay." dedi.

KAYSO'nun ekim ayı meclis toplantısında konuşan Büyüksimitci, devlet bankalarının faiz indirimi kararının ardından bu yönde Eximbank'ın da ihracatçıları desteklemesi gerektiğini vurgulandı.

Merkez Bankasının faiz kararı sonrası hem uzun vadeli faizlerde hem de döviz kurlarında ciddi artışlar yaşandığını aktaran Büyüksimitci, şunları kaydetti:

"Sanayiciler olarak her zaman istikrardan yanayız. Dünyada olduğu gibi bizde de ham madde, lojistik ve emtia fiyatlarında artış yaşanıyor. Zor ve bir o kadar da dikkatli olmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Tabi ki düşük faizli ortamlarda yatırım yapmak daha kolay. Devlet bankaları faizleri düşüreceklerini açıkladı, özel bankalar da bu karara destek verecek gibi görünüyor. Eximbank’ın da bu konuda ihracatçılarımızı desteklemesini bekliyoruz. Biz ülkemizin geleceğine de üretimin gücüne de inanıyoruz. Nasıl pandemi döneminde ülkemizi büyüttüysek şimdi de üreterek büyüteceğimize inanıyoruz."

Paris İklim Anlaşması'nın Türkiye tarafından kabul edildiğini hatırlatan Büyüksimitci, yeşil mutabakatın özellikle ihracatçılar adına en önemli konuların başında geldiğini işaret ederek, bu konuda çok hızlıca aksiyon alınması ve sera gazı salımının azaltılması için iddialı bir ulusal stratejinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Yeşil dönüşüm, yalın dönüşüm, dijital dönüşüm gibi kavramların artık sanayicilerin vazgeçilmezleri arasında olması gerektiğini vurgulayan Büyüksimitci, "Eğer biz AB’nin 2030 yılında sera gazını yüzde 50 azaltma, 2050 yılında da karbon ayak izini sıfırlama hedefine imza attıysak, öncelikle sanayi sektöründe olmak üzere hayatımızın her alanında bunu uygulamaya koymalıyız. Eğer bunu başaramazsak, şu anki hesaplamalara göre yıllık 1,8 milyar dolar civarında ilave karbon gümrük vergisi ödemek zorunda kalacağız." diye konuştu.