Kedi mamasına 42, aç insanlara 20 milyar dolar

Kedi mamasına 42, aç insanlara 20 milyar dolar
Haber Tarihi : 09 Ekim 2015 07:22:01
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İnsanlar dünya çapında evcil hayvan maması için 42 milyar dolar harcarken, insani yardım içinse 20 milyar dolar ayırıyor.

Yeni Söz / Özel Haber

7 KİŞİDEN BİRİ GÖÇMEN

Sadece CitiBank'ta 2,5 milyar dolar batıran ABD'de 45 milyon kişi sokaklarda yaşıyor. 1 milyar insanın açlık sınırında yaşadığını ileri süren BM, 7 kişiden birinin de göçmen olduğunu açıkladı.

1 EŞİTTİR 6 MİLYAR

Dünyanın en zengin yüz kişisinin yıllık geliri 6 milyar insanın yıllık gelirinin 4 katına ulaşırken, 1 milyardan fazla insanın yıllık geliri 100 doları bile bulmuyor.

TÜRKİYE BİRİNCİ

Türkiye, insani yardımda 189 ülke arasında 4 milyar 347 milyon dolarlık yardımla birinci olurken 3,8 milyarlık yardımla Türkiye'yi Amerika Birleşik Devletleri izledi.

HAYVANLAR İNSANLAŞTIRILIYOR

Worlwatch Enstitüsü'nün raporuna göre insanlar hayatlarındaki boşlukları doldurmak için kedi-köpeğe sığınırken evcil hayvanları “insanlaştırma” stratejisini besleyen bir sektör var.

KEDİ KÖPEK MAMASINA 42 MİLYAR DOLAR

Amerikan Worlwatch Enstitüsü'nün Evcil Hayvanların Çevresel Etkisi Raporu'na göre yüz milyarlarca dolar evcil hayvanlara harcanıyor. Dünya çapında insanlar sadece evcil hayvanlar için her yıl 42 milyar dolardan fazla bir harcama yapıyor.

ABD'DE 137 MİLYON EVCİL HAYVAN

320 milyon insanın yaşadığı Amerika Birleşik Devletleri'nde resmi makamlara kayıtlı 61 milyon evcil köpek, 76,5 milyon da kedi bulunuyor.  2,3 kişi bir evcil hayvanın düştüğü ABD'yi 30 milyon köpek ve 12 milyon kedi ile Brezilya izliyor. Brezilyayı ise Çin ve Avrupa ülkeleri takip ediyor. Artan maliyet ve hastalıklar nedeniyle Çin evde bir hayvandan fazla hayvan beslemeyi yasakladı.

HER EVCİL HAYVANA YILDA 2 BİN 500 DOLAR

Worlwatch Enstitüsü'nün 2012'de yayınladığı Nüfus Stratejisi Raporu'na göre, Evcil hayvan sahibi bir Amerikalı hayvan başına yıllık 100 ile 4000 dolar arasında bir harcama yapıyor. Dünyada milyarlarca insanın yıllık gelirinin 500 doların altında olduğunu belirtilen uzmanlar, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki evcil hayvanlara harcanan rakamın dehşet verici boyutlar ulaştığını dile getiriyorlar.

BİR KÖPEK BİR BANGLADEŞLİYE EŞİT

Bir Bangladeşli insan ise 0,6 hektarlık kaynak kullanırken, evcil bir köpek yıllık 0,6, bir kedi ise 0,18 hektarlık bir kaynağı tüketiyor. Raporda iyimse bir tahminle Amerikalı evcil hayvanların beslenmesi için 23 milyon nüfuslu Küba ve Haiti'nin çevreye bıraktığı etkiden daha fazla kirletici etki oluşuyor.

KEDİ KÖPEKLER İÇİN ÖZEL OTEL

Evcil hayvan sektörü, sadece hayvanların beslenmesine dönük mamalardan oluşmuyor. Sektör evcil hayvan kıyafeti, oyuncakları, veterinerlik hizmetleri, veterinerlik ilaçları, köpek gezdirme elemanları, kedi-köpek kuaför hizmetleri, özel hava yolu taşımacılığı, kedi-köpek otelciliği ve resmi makamların kayıt, denetleme ve izleme faaliyet giderleri şeklinde uzayıp gidiyor.

GDO'LU YEMLER

GDO'lu yemlerin bir bölümünün ise evcil hayvanlarda kullanıldığı belirtiliyor. Bunların atıklarının çevreyi tetiklediğini belirten biyoteknoloji uzmanları bu sayede pek çok canlının risk altında olduğunu aktarıyorlar. Hayvanların daha çok yemesi dolayısıyla sektörün büyümesi için haz verici ve bağımlılık yapıcı yem katkılarının kullanıldığını belirten veterinerler, ‘Bu sayede hem sektör gelişiyor, hem de hayvanların sıhhatleri bozuluyor' diyorlar. Sokak hayvanlarının da aşırı şişmanlamasının nedeninin bağımlılık yapıcı maddeler eklenmiş yemler olduğuna dikkat çekiyorlar.

KUDUZ VAK'ALARINDA ARTIŞ

Evcil hayvanların artışı üzerine kuduz vak'alarında artış gözlendiği belirtilen raporda, Çin başta olmak üzere bazı gelişmekte olan ülkelerde hayvan sayısında kısıtlama öngörülüyor. Evcil hayvan ısırması veya bu ısırma kaynaklı hadiselerin artışı üzerine Çin, tek köpek sınırlamasına gitti.

evsiz7

KEDİ KÖPEĞE İNSANLAŞTIRMA STRATEJİSİ

Worlwatch Enstitüsü raporunda, insanların hayatlarındaki boşlukları doldurmak için kedi-köpeğe sığındığını dile getirdi. Hayvanların insanlara yoldaş yapılmaya çalışıldığı belirtilen Rapor'da, evcil hayvanları “insanlaştırma” stratejisini besleyen bir sektörün varlığına dikkat çekiliyor. Aile bağları koparıldığı için yalnızlaşan batılıların kedi-köpekle avunduğu ve toplumdan koptuğu kaydediliyor. Batıda insanlardan koparak hayvanlarla kurulan “arkadaşlık” ilişkisinin genç neslin psikolojisini bozduğu gibi batı için en büyük tehlike evlilik hayatının sona ermesi. Karşı cinsle ilişki yaşayamayan bazı batılıların ise hayvanlara tecavüz ettiği kaydediliyor.

evsiz8

ALMANYA'NIN SOSYAL YAPISI ÇÖKTÜ

Başbakan Merkel'in döneminde Almanya'da sosyal hayatın daha fazla bozulduğu ileri sürüldü. Bu nedenle Almanya'da sokakta yaşayan evsizlerin sayısı son 2 yılda yüzde 50 yükseldi.

Federal Evsizler Yardım Kurumu BAGW'nin bildirdiğine göre Almanya'da yaklaşık 39 bin kişi barınaksız olarak sokaklarda yaşıyor. Evsizlerin yanı sıra, birçok insanın da evleri olmadığı için geçici yerlerde ya da yurtlarda kaldığı belirtildi.

Evsizlerin yanında, yurtlarda ya da kamplarda kalan mültecilerle birlikte sayıldığında, geçen yıl toplam 335 bin kişinin evsiz olduğu ve farklı yerlerde geçici olarak barındırıldıkları kaydedildi.

Tahminlere göre Almanya'da evsiz sayısı daha da yükselerek 2018'de yaklaşık 540 bini bulacak. BAGW'ye göre Almanya'da insanların evsiz kalmalarının en önemli nedeni kiraların aşırı şekilde yükselmesi ve halk arasındaki yoksulluğun giderek artması.

Kiraları düşük tutulan sosyal evlerin azlığı, küçük şehirlerde ev probleminin giderilmesi için yeterince çalışma yapılmaması da bu nedenler arasında yer alıyor. Almanya'da dışardaki evsizlerin üçte ikisi yalnız yaşayanlarından oluşuyor. Toplam evsizlerin yüzde 25'i kadınlar, kalan yüzde 75'i ise erkekler. Her üç evsizden birinin de göçmen asıllı olduğu bildirildi. Ayrıca ülkedeki çocuk nüfusun yüzde 9'unun da evsizler arasında bulunduğu tahmin ediliyor.

ABD'DE ÇOCUKLAR SOKAĞA KÖPEKLER OTELE

Dünyada en çok evsiz insanın olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri. 45 milyon yoksulu olan ABD'nin en temel sorunlarından biri sokakta yaşamak. ABD Konut ve Kentsel Kalkınma Bakanlığına göre, evsizler barınaklarında kalan evsizlerin yüzde 78'i yetişkinlerden oluşurken, yüzde 64'ü tek kişilik haneden, yüzde 61 erkek, yüzde 62'si azınlıklardan, yüzde 38'i engelliler ve yüzde 38'i de 31 ila 50 yaş arasındaki kişilerden oluşuyor.

Evsizlik ve Yoksulluk Ulusal Hukuk Merkezine (NLCHP) göre, ABD'de her yıl 3 milyon kişi sokağa düşüyor. Bunların 1 milyon 350 binini ise çocuklar oluşturuyor. Sadece New York'ta 22 bin çocuk sokakta hayat sürüyor. Raporda ayrıca ABD'de 1 milyon tam gün veya yarım gün çalışanın konut masrafını karşılayamadıkları belirtildi.

Barınak yerine sokakta kalanların çoğunluğu çöplerdeki atık gıdalardan veya bazı hayırsever vatandaşlardan aldıkları yardımla beslenebiliyorlar. ABD'de evsizlere en çok yardımı Türkler yapıyor. Bazı eyaletlerde evsizlere gıda yardımı yapmak suç sayılıyor. Çünkü imkânı olan pek çok Amerikalı da sokakta yaşamayı tercih ediyor.

ABD'de evsizler şehirlerde genelde barınaklarda, sokak kenarlarında, köprü altlarında, gece kapanmayan parklarda, metro istasyonları ve vagonlarında, şehir dışında da ağaçlık veya ormanlık alanlardaki kurdukları çadırlarda daha izole bir hayat sürüyorlar. 

189510-3x2-940x627

TÜRKİYE İNSANİ YARDIMDA DÜNYA BİRİNCİSİ

Türkiye, 2013 yılında dünya genelinde resmi yollardan ve sivil toplum kuruluşları (STK) aracılığıyla ulaştırdığı 4 milyar 347 milyon dolarlık yardımla gayri safi milli hasıla (GSMH) bazında en çok uluslararası insani yardım yapan ülke oldu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından hazırlanan Türkiye Kalkınma Yardımları 2013 Raporu'na göre, 2013 yılında Türkiye'nin resmi ve özel yollardan ulaştırdığı toplam kalkınma yardımları 4 milyar 347 milyon dolara ulaştı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Kalkınma İşbirliği Komitesince (DAC) 2013 yılında yayımlanan verilere göre, Türkiye; ABD, Avrupa Birliği kurumları ve İngiltere'nin ardından en fazla insani yardım sağlayan 4. donör olurken insani yardım/GSMH'de ulaştığı yüzde 0,21 oranla dünyada birinci sırada yer aldı.

1 MİLYAR MUHTAÇ 100 MİLYONA YARDIM

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre her yedi kişiden biri göçmen. BM, dünya çapında 1 milyar kişi insani yardıma muhtaç derken sadece 100 milyon kişiye yardım ulaştırdığını açıkladı. Dünya çapında insani yardımlar ise Türkiye hariç tüm ülkelerde düşmeye devam ediyor. BM verilerine göre 4 milyar doları Türkiye'ye ait olmak üzere dünya çapındaki toplam insani yardım 20 milyar doları geçmiyor. Türkiye'nin 4,4 milyar dolarlık yardımını 3,8 milyar dolarla ABD izliyor.