VF kat sol
VF kat sağ

KPSS soruşturması genişliyor

KPSS soruşturması genişliyor
Haber Tarihi : 30 Mart 2016 14:44:56
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2010'daki KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturması kapsamında 24 ilde 51 kişi hakkında daha gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü 2010'daki KPSS soruşturmasıkapsamında 24 ilde 51 kişi hakkında daha gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında 23 Mart 2015'teki ilk operasyondan beri hakkında gözaltı kararı çıkarılanların sayısı 281'e yükseldi.

KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin soruşturmada bugün, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla 24 ildeki 51 şüpheli hakkında daha gözaltı kararı alındı. Şüphelilerden 33'ü şu ana kadar gözaltına alındı. Şüphelilerin Ankara'ya getirilmeleri bekleniyor. Polis, 18 şüpheliyi ise yakalamaya çalışıyor. 

Örgüt bağı

Savcı Erkman, sınavdan önce soruların Fetullah Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği görevlisi Berat Koşucu tarafından Süleyman Mustafa İnanıcı aracılığıyla, Yalvaç'taki sanık Baki Saçı'ya e-postayla gönderildiğine dair deliller üzerine başlatılan soruşturmada "örgüt" bağına da ulaşmıştı.

İddianamede, sanıklar arasında "cemaat bağı" olduğu, soruların sınavdan önce genellikle bu bağa uygun dağıtıldığına işaret edilmiş, profilleri, iş yerleri, mali ve sosyal irtibatları incelendiğinde, sanıkların FETÖ/PDY içinde yer aldıkları kaydedilmişti.

Yüksek net yapan sanıkların çoğunun aynı dershane, okul ve şirket çalışanları veya eş, kardeş ve diğer akrabaları olduğuna dikkat çekilen iddianamede, yüksek net yapan 3 bin 227 adaydan bin 970'i arasında telefon irtibatı, bin 148'i arasında akrabalık bağı bulunduğuna, 896'sının karı koca olduğuna, 2 bin 690'ının aynı kurum ya da firmada çalıştığına yer verilmişti.

Gülen'in sözleri hatırlatıldı

İddianamede yurt dışındaki Fetullah Gülen'in, örgüt mensuplarına medya üzerinden, örgütün hedef ve amaçlarının gerçekleştirilmesine yönelik talimatlar verdiği ifade edilmişti.

Gülen'in, devlete sızmayı esas alan ve geçmişte televizyonda yayınlanan konuşmasının dökümü nakledilen iddianamede, "Fetullah Gülen'in, mensuplarına yönelik geçmiş yıllardaki konuşma kayıtlarında devletin yasama, yürütme ve yargı erklerinin ele geçirilmesine ilişkin talimatlar verildiği, örgütün gerçek amacına ulaşmak maksadıyla ve örgüte bağlı kadroları kamu kurumlarına yerleştirmek suretiyle devleti ele geçirmeyi hedeflediği görülmektedir" denilmişti.

'Fetullahçı Terör örgütlenmesi'

Buna göre, örgütün, kamuoyunda "Paralel Yapı" ismiyle tanındığı ancak devlet düzenine alternatif diğer örgütlenmelere yönelik de aynı ifadenin kullanıldığı bildirilen iddianamede, bu sebeple davalarda "Fetullahçı terör örgütlenmesi" isminin tercih edildiğine yer verilmişti.

Gülen ve çevresindekilerin, dini ilke ve kuralları istismar ederek, dini cemaat olmadığını duyuran örgüte dönüştüğü aktarılan özet bilgide, örgütün, Türkiye'yi cumhuriyet olmaktan çıkarıp, cemaat devletine dönüştürmek, ülkeyi siyasi partisiz yönetmek, egemenliği seçime girmeden kamu kurumlarındaki kadrolarıyla kullanmak, ülke ekonomisini ve zenginliklerini kontrol edip her şeye hükmetmek istediği kaydedilmişti.

"Fethullah Gülen Okulu"na bağış

MASAK'ın 2 Ekim 2014'te hazırladığı rapora göre "Fethullah Gülen Okulu", "Gülenist Kuruluş", "Gülen Hareketi Okulu" olarak tanımlanan ve yurt dışında faaliyet gösteren 20 yabancı kuruluşun ortaya çıkarıldığı bildirilen iddianamede, rapordaki, "Bu 20 yabancı kuruluşun Türkiye temsilcilikleri aracı kılınarak, özellikle 2011, 2012, 2013 arasında bazı şirketler ve özel şahıslar tarafından bağış, eğitim ve diğer adlar altında düzenli para aktarıldığı tespit edilmiştir. İş bu dosya kapsamında soruşturulan bin 435 şüphelinin sınav öncesi çalışmış olduğu 121 özel şirket tarafından da MASAK raporunda belirtilen 20 yabancı kuruluşa para aktarıldığı anlaşılmıştır" bilgisine yer verilmişti.

Eski YÖK Başkanları da sanık

İddianamede eski ÖSYM Başkanları Prof. Dr. Ünal Yarımağan ve Prof. Dr. Ali Demir ile eski Fatih Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan da sanıklar arasında gösterilmişti. Yarımağan'ın "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, göreve ilişkin sırrın açıklanması, kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlamalarından 27 yıla, Demir'in "suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme" suçlamalarından 4 yıla kadar hapsi istenmişti.

İddianamede, sınav sorularının sanıklara dağıtıldığı kaydedilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneğinin Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen, eski Rektör Şerif Ali Tekalan ile Cemil Koca, Yusuf Rodoplu, Bülent Sırtaş, Yusuf Hayri Yıldızhan, Ayhan Kelebek, Ümüt Çakıcı, Süleyman Savat, Abidin Pişgin, Kadir Tufan, Ramazan Şahin, Muharrem Öztürk, Nebil Ekiz ve Ramazan Gözel'e "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme ile zincirleme biçimde resmi belgede sahtecilik ve kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık" suçlamaları isnat edilerek, 36'şar yıla kadar hapisleri talep edilmişti.

Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabulle birlikte sanıklardan Sözen, Tekalan ve Koca'nın arasında bulunduğu bazıları hakkında yakalama kararı çıkarmıştı. Ancak şu ana kadar bu sanıklardan yakalanan olmadı.

Tekalan, Koca ve Sözen, Ankara'daki FETÖ/PDY ana soruşturmasının da şüphelileri arasında bulunuyor. Başsavcılığın talebiyle bu isimlerin yanı sıra Fetullah Gülen ve iş adamı Hamdi Akın İpek'in arasında bulunduğu 61 kişi hakkında "yokluğunda tutuklama kararı" çıkarılmıştı.

"Amaca giden her yol mubahtır"

Tanık Fatma Nur Gümüşkaya'nın beyanında, Gülen'in "Bizim Milli Eğitime girmemiz lazım. Amaca giden her yol mubahtır. Girin de nasıl girerseniz girin" talimatından bahsettiğine dikkat çekilen görüşte, soru kitapçıklarını inceleyen bilirkişilerin, zor sayılan birçok matematik sorusunun kalem oynatılmadan cevaplandığını, basit sorularda ise işlem yapıldığını belirlediklerine dikkat çekilerek, şu bilgilere yer verilmişti: 

120 netten, 50 netin altına

Görüşte, sınavda yüksek başarı gösteren 3 bin 227 kişiden bin 175'inin tekrar edilen sınava girmedikleri, tekrarlanan ve daha kolay olan sınava giren 2 bin 52 adaydan bin 999'unun netini düşürdüğü, iptal edilen sınavdaki tüm soruları doğru yanıtlayarak 120 net yapan 350 kişiden 148'sinin tekrar sınavına girmediği, girenlerden sadece 11'inin 100 neti geçtiği ve en yüksek yapanın da 108 nette kaldığına işaret edilmişti.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan 23'ünün tahliyesine, 31'inin tutukluluklarının devamına karar vererek, duruşmayı 26-27 Mayıs 2016'ya ertelemişti.