KPSS soruşturmasında 24 ilde 51 gözaltı kararı

KPSS soruşturmasında 24 ilde 51 gözaltı kararı
Haber Tarihi : 30 Mart 2016 13:32:10
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen KPSS soruşturması kapsamında 24 ilde 51 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen KPSS soruşturmasıkapsamında 24 ilde 51 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Alınan bilgiye göre, Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman'ın 2010'daki KPSSsorularının usulsüz sızdırılması ve kopya iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında 24 ilde 8'i kadın 51 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. 

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 4'ü kadın 34 şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelilerden 17'inin ise firari olduğu, bu kişilerin yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğü belirtildi.

Gözaltı kararı verilenlerin 37'si öğretmen

Gözaltı kararı verilenlerin 37'sinin öğretmen, 11'inin özel sektör çalışanı, birinin TRT yapım görevlisi, birinin Maliye Müfettişi ve birinin ise de Maliye Bakanlığında veri kontrol memuru olduğu öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan ve firari olan bazı öğretmenlerin, gece saatlerinde okul yöneticilerinden izin alarak bugün iş yerlerine gitmedikleri belirtildi.

Tekrar edilen sınavda netleri düştü

Zanlıların, 2010 KPSS sorularını önceden ele geçirdiklerine dair deliller bulunduğu ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) ile bağlantılı oldukları öne sürüldü.

B.D'nin iptal edilen 2010 KPSS'de 118 net yaptığı, tekrar edilen sınavda ise 44 nete düştüğü, 2010 KPSS'de 110 net yapan H.Ç ile 119 net yapan Y.D'nin tekrar edilen sınavda 60 net, şüpheli A.H.K'nın ise iptal edilen 2010 KPSS'de 119 net, tekrar edilen sınavda ise 63 net yaptığı kaydedildi.

Haklarında gözaltı kararı bulunan bazı şüphelilerin 2010 KPSS ile tekrar edilen sınavda yaptıkları netlerin karşılaştırmaları şöyle: "S.A. 116 netten 72 nete, H.T. 120 netten 77 nete, T.S, 120 netten 77 nete, H.A. 119 netten 77 nete, A.S. 118 netten 87 nete, C.Ç. 116 netten 77 nete, A.B. ise 120 netten 92 nete düştü."

Diyarbakır'da bir öğretim görevlisi hakkında yakalama kararı çıkarıldı

Soruşturma kapsamında Diyarbakır'da Selahaddin Eyyubi Üniversitesinde bir öğretim görevlisi hakkında da gözaltı kararı alındı.

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan operasyonda, öğretim görevlisi arama yapılan adreslerde bulunamadı.

İl il gözaltılar

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 2010'daki KPSS sorularının usulsüz sızdırılması ve kopya iddialarına ilişkin soruşturma çerçevesinde aranan şüphelilerden 12'sinin İstanbul'da olduğunu belirledi. 

Zanlılardan 7'si gözaltına alındı. 5 kişinin yakalanması için de çalışma başlatıldı.

Şüphelilerin öğretmen olduğu ve sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Ankara'ya gönderildiği öğrenildi.

İzmir Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, H.D'yi Bayraklı'da, M.S'yi ise Bornova'daki ikametlerinde gözaltına aldı.

Öğretmenlik yapan zanlıların KPSS öncesi soruların dağıtılmasıyla ilgili haklarındaki iddialar doğrultusunda gözaltına alındıkları öğrenildi.

Van Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli bir kişi, Kayseri'de hakkında gözaltı kararı bulunan 2 öğretmenden de A.K gözaltına alındı. Kayseri'deki adresinde bulunamayan öğretmen T.S'nin ise Ankara'da olduğu öğrenildi.

Eskişehir Vergi Dairesi Başkanlığında müfettiş yardımcısı olarak görev yaptığı öğrenilen A.A gözaltına alındı.Erzurum'da öğretmenlik yapan 2 zanlıdan 1'i gözaltına alınırken, 1 şüpheli de aranıyor.

Bursa'da özel bir okulda öğretmenlik yapan A.D gözaltına alınırken, hakkında gözaltı kararı olan 3 öğretmenin yakalanması için çalışmalar sürüyor.

Nevşehir'de öğretmenlik yapan A.Y, Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındı.

Soruşturma kapsamında Kocaeli'de 7 kişi gözaltına alınırken, Sakarya'da da bir öğretmen gözaltına alındı.

Muğla'nın Ortaca ve Kavaklıdere ilçelerinde 2 öğretmen gözaltına alındı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha önce KPSS sorularının sızdırılmasına ilişkin 230 kişi hakkında "Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) kurucusu, yöneticisi olmak, resmi belgede sahtecilik ve kamu zararına dolandırıcılık" suçlarından dava açmıştı.