VF kat sol
VF kat sağ

Kurban etini saklarken nelere dikkat etmeli?

Kurban etini saklarken nelere dikkat etmeli?
Haber Tarihi : 23 Eylül 2015 05:21:20
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Teknolojinin ilerlemesi ve buzdolaplarının yanı sıra derin dondurucuların da evlerde yerini almasıyla birlikte kurban etinin saklanması biraz daha kolay olmaya başladı.

Teknolojinin ilerlemesi ve buzdolaplarının yanı sıra derin dondurucuların da evlerde yerini almasıyla birlikte kurban etinin saklanması biraz daha kolay olmaya başladı.

Eski yıllarda insanlarımız kurbanlarını kestikten sonra dağıtılan etin kalan kısmını daha çok kavurma yaparak kış aylarında tüketilmek üzere tenekelerde saklardı. Ancak günümüzde kavurma yaparak saklama yerini derin dondurucularda çiğ olarak saklamaya bıraktı. Mütehassıslar, kurban etlerinin saklanmasının ve kullanılmasının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunun altını çizdi.

Çözülen eti tekrardan dondurmayın

Etlerin çok çabuk bozulabileceğini söyleyen mütehassıslar, geçmiş yıllara nazaran etlerin çok kolay bir şekilde buzdolabının derin dondurucu bölmesinde veya sadece derin dondurucularda uzun süre saklanabileceğini dile getirdi. Çabuk bozulma riski taşıyan et ve et ürünlerinin çözüldükten sonra kesinlikle yeniden dondurulmaması gerekiyor. Kurbanlık etler küçük parçalar halinde saklanmalı.

Etlerin dinlendirilmesi gerekiyor

Kurban kesildikten sonra kesinlikle etin dinlendirilmesi gerekiyor. Etin kesilir kesilmez buzdolabına konulması ete zarar vereceğini belirten mütehassıslar, kesinlikte etlerin temiz kaplarda güneş görmeden ve hava alması sağlanarak bir süre bekletilmesi gerektiğini söyledi.

En az bir gün sonra tüketilmeli

Etler 4-5 saatlik bir bekleme süresinden sonra buzdolabına kaldırılmalı. Hayvan kesildiğinde etinin sert olduğuna işaret eden mütehassıslar, taze etin pişirilmesi ve hazmının zor olduğu ve kurban etlerinin, en az bir gün sonra tüketilmesinin gerektiğini belirtti.

Uzun süre pişirmeyin

Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yönteminin, kanserojen maddelerin oluşumuna yol açar. Etler tek olarak pişirilmek yerine; sebzelerle birlikte pişirilmesi ve bu şekilde tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından sağlıklı bir yöntemdir.