VF kat sol
VF kat sağ

Kurtulmuş'tan Finlandiya ve İsveç'e net mesaj

Kurtulmuş'tan Finlandiya ve İsveç'e net mesaj
Haber Tarihi : 27 May 2022 18:38:05
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

​AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyelik başvurusuna ilişkin, "Uzun yıllardır NATO'nun ceremesini çekmiş, yüklediği yükleri, sorumlulukları yerine getirmiş Türkiye, güvenlik taleplerini ihmal eden bir anlayışa asla müsaade etmez." dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, partisince bir otelde düzenlenen "Basın Buluşması" toplantısında, önemli güncel konunun NATO ile ilgili alanda, özellikle İsveç ve Finlandiya üzerinde başlayan tartışmalar olduğunu dile getirdi.

Kurtulmuş, "Uzun yıllardır NATO'nun ceremesini çekmiş, yüklediği yükleri, sorumlulukları yerine getirmiş Türkiye, güvenlik taleplerini ihmal eden bir anlayışa asla müsaade etmez. Bu anlamda özellikle İsveç'in terör örgütüne vermiş olduğu destek ortadadır. Siyasi ve lojistik destekler, belki istihbari destekler, bütün bunlar ortadadır. Bu süreç içerisinde çok mu zordur Türkiye'nin güvenlik endişelerinin karşılanması? Bu güvenlik endişelerinin karşılanması Türkiye'nin temel beklentileridir." değerlendirmesinde bulundu.

'Garanti olamadan Türkiye evet demeyecek'

Türkiye nasıl samimi bir şekilde davranıyorsa muhataplarının da samimi şekilde davranmalarının istendiğini belirten Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ve bu anlamda sadece görüşme süreci içinde değil, görüşme süreçleri sonrasında eğer bu ülkelerin üyelikleri bir şekilde gerçekleşirse ondan sonra sonuna kadar güvenlik garantilerini almadan Türkiye, bu işe 'Evet' demeyecektir. Evet, bu süreçte birtakım sözler verilebilir, bu sözlerin sonradan unutulması veya yerine getirilmemesi Türkiye için masada değildir. Sonuna kadar Türkiye'nin güvenlikle ilgili endişeleri karşılanacaktır, garanti edilecektir. Bu kurumsal olarak bu ülkeler tarafından, bir güvenlik şemsiyesi olarak NATO tarafından da bu kabul edilecektir.''