Kuyular köyü suya muhtaç

Kuyular köyü suya muhtaç
Haber Tarihi : 21 Ocak 2017 09:50:11
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Diyarbakır’ın Hani İlçesi’ne bağlı Kuyular köyünde 20 yıldır yaşanan su sıkıntısı çözüme kavuşmuyor.

Şikayet ve talepler üzerine köydeki su sorununa ilişkin plan, proje ve etüt çalışması başlattığını duyuran DİSKİ, söz konusu köyde su sorunu çözmek adına yeniden sondaj çalışması başlattı. Yetkililer bu sondaj çalışmasının çözüm olacağından bahsederken, köylüler ise umutsuz olduklarını söyleyerek kalıcı bir çözüm bekliyor

20 yıla yakın bir süredir su sorunu çeken ve ismini kuyuların bolluğundan alan Diyarbakır'ın Hani İlçesinin Kuyular (Nirıbı Ağauw) köyü su sorunlarının çözülmesini bekliyor. Yetkililer geçtiğimiz günlerde sondaj çalışması başlatırken, çalışma yapılan noktada su kaynağı olduğunu belirtiyor. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Hani Diski Müdürü Bekir Narin, sondaj çalışmasından umutlu olduklarını belirtirken, çalışma yapılan alanda saniyede 80 litre su aktığını belirtiyor. Köy Muhtarı Alaattin Zilan ise umutsuz olduklarını belirterek beklemekle yetindiklerini söylüyor. Köy sakini Mustafa Kızıler, önceki yıllarda açılan sondaj kuyularının kuruduğunu vurgularken, İbrahim Tarhan ise yetkililerin su sıkıntısına ehemmiyet vermediklerini belirterek bir an önce harekete geçilmesini istiyor.

‘Jeo fizik çalışmaları yaptırdık'

Sondaj çalışmasının çözüm olmaması durumunda Dicle Barajı Projesini hayata geçireceklerini belirten Hani DİSKİ Müdürü Bekir Narin, çalışmadan umutlu olduklarını söylüyor. Sondaj çalışmasında karar aldıklarını belirten Narin, “biz sondaj çalışmasında karar verdik ama arazi sahipleri karşı çıktılar. Oradan çıkan sudan faydalanacak olan yine arazi sahibi ve köylülerdir. Buna engel olup gidin bize başka köyde su getirin diyorlar. Bu tarz sıkıntılarla da karşılaşıyoruz. Böyle hareket ederek bu sorun çözülmez. Uzmanlar 350 metrede su çıkacağını söylediler. Biz bu çalışmadan umutluyuz. Eğer bu sondaj çalışması ile sorun çözülmezse Dicle barajı projesini hayata geçireceğiz” diye konuştu.

‘Fazla bir beklentimiz yok'

Hani Kuyular Köyü'nün Muhtarı Alaattin Zilan, sondaj çalışmasının 450 metreye çıkarıldığını vurgularken çalışmadan umutsuz olduklarını belirtiyor. Zilan, “ Biz daha önceki sondaj çalışmaları ile sorunun çözülmediği yönünde söylemlerde bulunduk. Sanırım Kaymakam beyin ısrarları üzerine bu çalışma başlatılmış durumda. Açıkçası bizde ve köylülerde umut yok, hayal kırıklığı var diyebiliriz. Biz umutla bekliyoruz. Fazla bir beklentimiz yok” dedi.

 ‘Bugüne kadar açılan sondaj kuyuları kurudu'

Köyde su sırasında sürekli kavgaların yaşandığını söyleyen İbrahim Tarhan, sözlerine şöyle devam ediyor; “köyümüzün nüfusu 10 bine yakın, biz yazın içecek su bulamıyoruz. Annelerimiz, nenelerimiz her gün su sırasında kavga ediyor. Her gün biz ne tarlamızı ekebiliyoruz ne hayvanlarımıza bakabiliyoruz. Bu devirde böyle sıkıntılar yaşıyor olmamız insanlık için çok büyük ayıp. Şimdi de kalkıp bize sondaj ile 400 metreden su çıkarılacağından bahsediyorlar. Bugüne kadar kazılan bütün sondajlar kurudu. Bizi hala bunlarla kandırmaya çalışıyorlar biz artık yeter diyoruz.”