Lezzetli aşurenin püf noktaları

Lezzetli aşurenin püf noktaları
Haber Tarihi : 21 Ekim 2015 09:05:01
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İçinde birçok lezzet barındıran aşureyi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri ve lezzeti daha da artırmak için ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Muharrem ayının başlamasıyla evlerde kazan kazan aşureler pişirilmeye, konu komşuya dağıtılmaya başlandı. Kimine göre en az 7, kimine göre 13 malzemeden oluşması gereken, faydaları saymakla bitmeyen aşurenin çıkış noktası Nuh Peygamber'e (a.s) dayanıyor. Nuh Tufanı esnasında sınırlı ve az miktardaki malzemenin kaynatılmasıyla hazırlanan çorba bugün aşure tatlısı olarak tüketiliyor.

Aşurede hangi malzemeler kullanılır?

Bir evin kilerinde olan ve aklınıza gelebilecek her türlü malzemeye aşurede yer var. Ancak belli başlı bakliyatların, çok sayıda kuru yemişin ve belirli taze/kuru meyvelerin aşurece kabul edildiği doğrudur. Kabul gören standart bir tarifi olmamakla birlikte aşurenin olmazsa olmaz malzemeleri; Buğday, kuru fasulye ve nohut. Tatlandırmak için pekmez ve çeşit çeşit kuru yemiş peşine takılıyor.

Aşure hazırlamanın püf noktaları nelerdir?

Aşure yapmaya bir gece önceden niyet edin. O bir gece önceden suda beklettiğiniz bakliyatların suyu süzülecek. Ayrı ayrı tencerelerde orta ateşte kaynayacak. Hepsi yapısal özelliklerine göre farklı sürelerde haşlanacak. Buğday haşlama suyuyla birlikte aşureye kıvam ve tadını verecek asıl malzeme olduğu için suyu süzülmüyor.

Aşure nasıl servis edilir?

Hafif ekşiliği ve rengi ile nar taneleri aşureye çok yakışıyor. Yapımında kullandığınız kuru meyveleri küçük küçük doğradıktan sonra üzerine de serpiştirebilirsiniz. Kan şekerini ayarlamaya yardımcı olan tarçını unutmayın. Fındığı, fıstığı, cevizi bol tutun. Kuş üzümü olmazsa olmaz. Toz tarçını aşurenin içine eklemek renk değişimine neden olur. Tüketileceği zaman üzerine serpmek daha mantıklı olabilir. Kabuk tarçını da aşureyi ateşten alınca çıkarmak, içinde fazla bekletmemek iyi olur.