Macron, sundukları "İsrail-Hizbullah ateşkes anlaşması" önerisinde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi

Macron, sundukları "İsrail-Hizbullah ateşkes anlaşması" önerisinde değişiklik yapılması gerektiğini söyledi
Haber Tarihi : 19 Nisan 2024 22:12:35
Son Güncelleme Tarihi : 19 Nisan 2024 22:59:47

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail ile Hizbullah arasında sınır üzerinde yaşanan çatışmaların durdurulması için daha önce hazırlanan "ateşkes anlaşması önerisinde" sahada yaşanan gelişmelere müteakiben bazı değişiklerin yapılması gerektiğini belirtti.

AA

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan habere göre Macron, Paris'teki Elysee Sarayı'nda, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Görüşmede Macron, Lübnan ordusunu tüm aşamalarda desteklediklerini, Lübnan'ın kendi istikrarı için Gazze'den dolayı bölgede meydana gelen yansımalardan uzak durması gerektiğini vurguladı.

İsrail ordusu ile Hizbullah Hareketi arasında 8 Ekim 2023'ten beri Lübnan'ın güneyinde sınır hattında yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi için Paris'in daha önce Beyrut'a sunduğu "ateşkes anlaşması önerisine" değinen Macron, anlaşma önerisinde sahadaki gerçeklikler ve yaşanan gelişmelere göre bazı değişiklerin yapılması gerektiğini aktardı.

Lübnan'da 31 Ekim 2022'den beri siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle cumhurbaşkanının seçilmemesi hususunda Macron, Fransa olarak herhangi bir cumhurbaşkanı adaylarının bulunmadığını, Lübnan'ın üzerinde anlaşacağı adayı destekleyeceklerini yineledi.

Lübnan Başbakanı Mikati ise başta Lübnan ordusuna verilen destek olmak üzere İsrail'in Lübnan'a yönelik ihlallerini durdurması için gösterdiği çabadan dolayı Macron'a teşekkür etti.

- Paris'in ateşkes önerisi

Fransa, Lübnan ile İsrail sınırında 8 Ekim 2023'ten beri devam eden çatışmaların durdurulması için 13 Şubat 2024'te Beyrut'a bir "ateşkes anlaşması önerisinde" bulunmuştu.

Lübnan Dışişleri Bakanlığı da 15 Mart'ta, Fransa'nın "İsrail ordusu ve Hizbullah Hareketi" arasındaki sınır çatışmalarının durdurulması için daha önce sunduğu öneriye resmi yanıt verildiğini açıklamıştı.