Mahmut Övür: Ak Parti sürpriz yapabilir

Mahmut Övür: Ak Parti sürpriz yapabilir
Haber Tarihi : 25 Haziran 2015 12:54:53
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Mahmut Övür: Ak Parti sürpriz yapabilir

Deniz Baykal'ın meclis başkanlığına aday gösterilmesi sonrası AK Parti-CHP koalisyonu tartışmaları hız kazandı. Sabah yazarı Mahmut Övür, bu adımın koalisyonun işareti olabileceğini ileri sürdü.

Baykal-Erdoğan görüşmesi sonrasıDeniz Baykal'ın meclis başkanlığına aday gösterilmesi kulisleri de hareketlendirdi. Baykal'ın adaylığının AK Parti-CHP koalisyonunun önünü açabileceği ileri sürülürken konuya ilişkin bir iddia da Sabah yazarı Mahmut Övür'den geldi.

Övür, bugünkü yazısında Baykal'dan övgü dolu sözlerle bahsederken "AK Parti bu normalleşmeyi sürdürmek için bir sürpriz yapabilir ve Meclis'te çoğunluk da olsa ikinci makamın CHP'li Baykal'a verilmesinin önünü açabilir -işaretler onu gösteriyorki bu da yeni koalisyonun işareti olur" ifadelerini kullandı.

Yazının ilgili bölümü şöyle:

Bir uzlaşma arayışını dile getiren Baykal, uzlaşmaya giden yolda CHP cenahında pek üstünde durulmayan ve devletin geleceğini yakından ilgilendiren "Paralel Yapı"yla ilgili de ilk kez önemli bir tespit yaptı: "Din ve inanç özgürlüğü demokratik bir toplumda doğal olarak din ve inanç örgütlenmelerinin ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Ama bu durum din ve inanç örgütlerinin sıcak siyaset ve bürokrasi alanlarında mevzilenmeleri sonucunu doğurmamalıdır. Türkiye'de yaşanan acı olaylar ve çevremizdeki savaşlar çatışmalar bizi bir kere daha laikliğin önemini keşfetmek durumunda bırakmıştır."

Bu, hem Baykal hem de CHP için yeni bir yaklaşımdı ve açık biçimde AK Parti çevresine mesajdı. Artık, Türk-Kürt, Ermeni, Roman ve Ezidi milletvekilinin olduğu, farklı inanç ve siyasal düşüncelerin temsil edildiği bir Meclisimiz var. 1920 Meclisi gibi ilk kez Türkiye sosyolojisi bu kadar net Meclis'e yansıyor. Bu da hiç kuşkusuz 13 yıllık AK Parti iktidarının getirdiği normalleşmenin bir sonucu. AK Parti bu normalleşmeyi sürdürmek için bir sürpriz yapabilir ve Meclis'te çoğunluk da olsa ikinci makamın CHP'li Baykal'a verilmesinin önünü açabilir -işaretler onu gösteriyorki bu da yeni koalisyonun işareti olur. Süreç nasıl seyreder bilinmez ama bu Meclis tablosu ne kadar renkli ve farklı ise siyasi tablo da bir o kadar sert ve ideolojik. Buradan ortak bir hükümet çıkartıp sürdürmek de hiç kolay görünmüyor.