VF kat sol
VF kat sağ

Maliye Bakanı'ından 'personel alımı' müjdesi

Maliye Bakanı'ından 'personel alımı' müjdesi
Haber Tarihi : 16 Ekim 2015 11:35:49
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Maliye Bakanı Şimşek, 2016 yılında merkezi yönetim kapsamındaki idarelere 74 bin personel alınmasının planlandığını bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığında, ocak-eylül dönemi bütçe uygulama sonuçları, 2015 sonu bütçe gerçekleşme tahmini ve 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı hakkında basın toplantısı düzenledi.

Önümüzdeki yıl kamuya alınacak personele ilişkin rakamı açıklayan Şimşek, "2016 yılında merkezi yönetim idaresindeki idarelere 74 bin personel alınması planlanmaktadır. Dolayısıyla 74 bin yeni personel alınacak ama bunun dağılımını sormayın. Çünkü geçen yıl olduğu gibi bu dağılım daha sonra belirlenecek" ifadelerini kullandı.

'Bütçe açığı önümüzdeki aylarda düzelecek'

Şimşek, eylülde bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 artarak 33,8 milyar lira, bütçe giderlerinin ise yüzde 21,2 artarak 47,9 milyar olduğunu kaydetti. Bütçenin eylülde 14,1 milyar lira açık verdiğini belirten Şimşek, geçen ay 7,7 milyar lira faiz dışı açık oluştuğunu söyledi.

Yılın 9 ayında bütçe gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 354,2 milyar liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, söz konusu dönemde bütçe giderlerinin ise yüzde 13 artışla 367,7 milyar lira olduğunu dile getirdi. Şimşek, ocak-eylül döneminde 13,5 milyar liralık bütçe açığı gerçekleştiğini bildirdi.

Eylül ayı bütçe açığının beklenenden fazla olarak görülebileceğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

"Biz emekli maaşlarını bayram nedeniyle öne aldık, ayrıca geçen senenin aynı ayına göre 2 milyar lira ilave faiz olduğu için burada dönemsellik var, 6 milyar lira dönemsellik arz ediyor. Bütçe açığı olması gerekenden şeklen daha fazla, önümüzdeki aylarda düzelecek."Bu yılın eylül ayında bütçe açığının 14,1 milyar lira, faiz dışı açığın ise 7,7 milyar lira olduğunu belirten Şimşek, ocak-eylül dönemi itibarıyla ise bütçe açığının 13,5 milyar lira, faiz dışı fazlanın ise 31,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini bildirdi. Yılın ilk 9 ayındaki bütçe gerçekleşmelerinin hedeflerle uyumlu olduğunun altını çizen Şimşek, "Kaygıya gerek yok. Emekli maaşlarının, enflasyon farklarının bayram öncesi ödenmesi yaklaşık 4 milyar lira ilave ödeme yükü getirmiştir" ifadesini kullandı.

Şimşek, 2016 yılında bütçe giderlerinin 540,9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 525,4 milyar lira olmasını öngördüklerini bildirdi.

"Vergi performansımız çok iyi"Vergi gelirlerinin 9 aylık dönemde yüzde 15,3 arttığını ve 298 milyar liraya ulaştığını ifade eden Şimşek, "Biz 2015 bütçesini yaparken vergi gelirlerinin yüzde 6,3 artacağını öngörmüştük. Halbuki yüzde 15,3 arttı. Vergi gelirleri performansımız gerçekten çok iyi. Bu nedenledir ki bizim 2016 bazımızda da iyileşme var, bu nedenle vaatlerimizi bütçeye yedirmemize rağmen 2016 bütçesinde bir sapma yok. Niye? Çünkü biz, 2015'te vergi gelirlerini öngördüğümüzün 2 katı artırmışız" değerlendirmesinde bulundu.

Vergi indirimi olup olmayacağına yönelik soruyu yanıtlayan Şimşek, beyannamelerinde birçok kesime yönelik önemli adımlar bulunduğunu bildirdi. Örneğin, bir gencin yeni iş yeri kurması halinde 3 yıl vergi muafiyetinden yararlanacağını veya yeni istihdam edilen gençlerin maaşlarının 1 yıl devlet tarafından ödeneceğini aktaran Şimşek, "Mesela çiftçimiz için yemde, gübrede KDV'yi indiriyoruz. Dolayısıyla evet, vergi indirimleri, hepsi kamuoyuyla paylaşılmış ama hedeftekiler de söz konusu" şeklinde konuştu.

Şimşek, "Şu anda öngördüğümüz ilave bir vergi oranında artış veya yeni vergi anlamında bir şey yok" dedi.

Yıl sonu bütçe açığı beklentisi 24,5 milyar liraBütçeye ilişkin 2015 sonu beklentileri hakkında da bilgi veren Şimşek, yıl sonunda bütçe giderlerinin 503 milyar lira, gelirlerin 478,5 milyar lira, bütçe açığının 24,5 milyar, faiz dışı fazlanın da 29,5 milyar lira olmasını beklediklerini kaydetti.Şimşek, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,3, genel devlet kesimi açığının ise dengede olacağını ifade ederek, "Diğer ülkelerle karşılaştırmalarda kullanılması gereken rakam, Türkiye'nin bu sene bütçede dengeyi yakaladığı hususudur. Özetle mali disiplin en güçlü bir şekilde iki seçimin yapılacağı 2015 yılında devam ettirilmiştir" dedi.