VF kat sol
VF kat sağ

Market tavuklarında skandal!

Market tavuklarında skandal!
Haber Tarihi : 18 Kasım 2015 14:31:05
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada tavuk etiyle ilgili tartışmalar bitip tükenmek bilmiyor, bazı otoritelere göre tavuk eti zararlı, bazılarına göre ise zararsız. Ancak marketlerde satılan tavuk eti analizleri sır gibi saklansa da Dr. Ümit Aktaş, her iki tavuktan birinde arsenik tespit edildiğini söyledi.

Tüketicinin kafası ise uzun zamandır karışık. Vatandaş, önemli beyaz et kaynaklarından biri olan tavuk etini tüketip tüketmeme konusundaki soru işaretlerinden bir türlü kurtulamıyor.

‘FDA tavuklarda arsenik bulunduğunu duyurdu'

Marketlerde satılan tavuk eti analizlerinin genellikle bir sır gibi saklandığını söyleyen Dr. Aktaş, “Ancak Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi sonunda bir açıklama yaptı. FDA'nın bulgularına göre, test edilen tavukların % 50'sinin karaciğerinde inorganik arsenik bulunmaktadır ve bu madde kanserojen kimyasallar arasındaki en zehirli olanıdır” dedi. Arsenik içeren ürünleri çok miktarda tüketenlerde kanser gelişimine neden olan hücre değişikliklerinin görüldüğünü vurgulayan Dr. Aktaş, arseniğe maruz kalmanın yaratacağı sonuçları, “Cilt kanserlerine ve son raporlara göre akciğer, böbrek, mesane ve karaciğer gibi iç organlarda da görülebilen kanser çeşitlerine yol açabilmektedir. Arseniğin tıpkı civa ve kurşun gibi, ceninde ve çocuklarda son derece zehirli etkileri bulunmaktadır” şeklinde özetledi.

Türkiye'de tavuk eti güvenilir mi?

BESD-BİR Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği adına konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ceylan, FDA açıklamasını ve Türkiye'deki durumu şu sözlerle değerlendirdi: "FDA'nın 2015 yılında askıya aldığı ve şu anda kullanmadığı ilaç, tavuk karaciğerinde arseniğe rastlanmasına neden olmuştur. Amerika'da bir dönem, bu ilaç kullanıldı, ancak arseniğin tavuk etinde bulunması üzerine kullanımdan kaldırıldı. AB ülkelerinde ve bizim ülkemizde bu bileşiklerin kullanılması yasaktır. Yani büyümeyi destekleyici ürünlerin kullanımı yasak olduğu için ülkemizdeki piliç ve tavuk etlerinde böyle bir riskin olmadığını kabul etmek gerekir."

Arsenik nedir?

Arsenik yüzyıllardan beri bilinen çok zehirli bir elementtir.  Tıptan endüstrinin çeşitli alanlarına kadar yaygın bir kullanım alanı vardır. Fakat en bilinen kullanımı fare zehiri üretimidir. Ayrıca diğer zararlı böceklerin imhasında kullanılan ilaçların da hammaddesidir. Birçok deniz hayvanında, yeraltı sularında, boyalarda, içme sularında, kaya ve topraklarda her zaman arseniğe rastlanabilir. Arsenik hem soluma  hem de ağızdan alma yoluyla canlıları zehirler. Kronik arsenik zehirlenmelerinin ilk belirtisi ise ishal ve deride renk koyulaşmasıdır. Diğer belirtiler ise, nefes ve terin sarımsak kokması, ödem, aşırı salya ve yaygın kaşıntı olarak sıralanabilir. Mide krampları, gastrit ağrılarına benzer ağrılar ve daha ileriki safhalarda felce kadar gidebilecek iç organ hasarları yaşanır.