Mescid-i Aksa'sız asla!

Mescid-i Aksa'sız asla!
Haber Tarihi : 09 Eylül 2015 05:45:31
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Filistin Ulusal Konseyi Toplantısı'nın 'ulusal uzlaşı sağlanana kadar' ertelenmesi çağrısında bulundu.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği basın toplantısında konuşan Meşal, İsrail'in 24 Ağustos'tan bugüne Filistinlilerin Mescid-i Aksa'ya girişlerini zamanlara bölmesini "tehlikeli gelişme" diye niteleyerek, Mescid-i Aksa ve Filistin kutsallarının kurtarılması için genel alarm ve "tüm biçimleriyle direniş" çağrısı yaptı.

Katar, Suudi Arabistan, Türkiye, Fas, Ürdün, Arap ve İslam devletlerinden Mescid-i Aksa'nın kurtarılması için harekete geçmelerini isteyen Meşal, "Kudüs'teki insanları, Gazze'dekileri, Filistinlileri tüm kısıtlamalara rağmen Mescid-i Aksa için protesto yapmaya çağırıyoruz. Tüm şekilleriyle direnmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

‘Ulusal konseyi toplantısı ertelenmeli'

Filistin Ulusal Konseyi Toplantısı'nı "bireysel bir bakışla, istişaresiz" biçimde gerçekleştirmenin ayrışmayı zirveye taşıyacağını dile getiren Meşal, toplantının ertelenmesi çağrısı yaptı. Meşal, "Filistin Ulusal Konseyi Toplantısı'nın daha önceden kararlaştırıldığı gibi ulusal uzlaşı, sağlıklı ve doğru bir zemin sağlanana kadar ertelenmesi çağrısı yapıyoruz. Çünkü böyle tek yanlı biçimde gerçekleştirilmesi, Filistin davasına, ortak duruşa ve Filistin saflarına ağır darbe indirecektir" dedi. Meşal, "işgale karşı direnişi stratejik biçimde birleştirecek herkesi kapsamlı bir ulusal diyaloğa" davet etti. Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, "Kudüs ve Mescid-i Aksa olmaksızın milli proje veya hayatın bir anlamı, kutsal mekânlara yapılan saldırılar karşısında ise direnişin sınırı olmadığını" belirtti. Meşal, Katar'ın başkenti Doha'da düzenlediği basın toplantısında, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerinin son dönemde tehlikeli bir hal aldığını söyledi. Kudüs, Batı Şeria ve Gazze halkından Mescid-i Aksa'ya gitmelerini isteyen Meşal, "Kudüs ve Mescid-i Aksa olmaksızın, ulusal proje veya hayatın bir anlamı yok" ifadesini kullandı.

Blair'in ateşkes çabası

Meşal, Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes için Eski Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair'in arabuculuk ettiği görüşme ve müzakerelerin "henüz somut bir noktaya ulaşmadığını" dile getirdi. Halid Meşal, muhataplarına, "geçen sene sağlanan ateşkesin devam etmesi karşılığında, insanların mücadelelerini, dirençlerini arttırmak, Gazze'nin sorunlarını çözmek, düzgün bir hayat sağlamak, kuşatmayı kaldırmak istedikleri" mesajını ilettiklerini kaydetti.