Milli hamleler piyasa moralini yükseltti

Milli hamleler piyasa moralini yükseltti
Haber Tarihi : 24 Ekim 2015 13:20:32
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Türkiye'de son günlerde ekonomik ve sosyal alanda toplumun moralini yükselten gelişmeler, piyasaların da son 1,5 yılın en hızlı rallisini yapmasını sağladı.

Yurt genelinde terör olayları ve seçim süreciyle ilgili karamsarlığın, ekim ayında ekonomik ve sosyal alanda birbiri ardına gelen pozitif haberlerle yerini iyimserliğe bıraktığı görülüyor. Pozitif gelişmeler, yurt içi ve yabancı yatırımcıların Türkiye'nin geleceğine ilişkin ümitlerinin artmasına neden olurken, uzun zamandır piyasaların üzerindeki kara bulutların da dağılmaya başlamasını ve borsanın dolar bazında son bir buçuk yılın en hızlı aylık yükselişi gerçekleştirmesini sağladı.

"İstanbul Yeni Havalimanı"

Dünyanın en büyük havalimanı olacak "İstanbul Yeni Havalimanı" ile ilgili gelişmeler, neredeyse donma noktasına gelen Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerinin tekrar ısınması, AB'nin sığınmacı krizi nedeniyle Türkiye'ye ekonomik destek sağlama ve vize muafiyeti konusuna olumlu bakılması yurt içi piyasalara para girişinin hızlanmasını sağlayan en önemli etkenler olarak dikkati çekiyor.

Ekim ayı, sosyal olarak da moralleri düzelten gelişmelerin peş peşe geldiği bir dönem oldu. Bu dönem içinde bilim dalında ilk kez bir Türk, Nobel Ödülü'ne layık görülürken, futbolda A Milli takımın grup maçlarının son dakikalarına kadar bir gidip bir gelen Euro 2016 finallerine katılma biletini kapması sevinçle karşılandı.

Sosyal ve ekonomik olarak oluşan pozitif havanın direkt yansıdığı piyasalarda, yurt dışında ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecini öteleyeceği ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişlemeyi sürdüreceği beklentilerinin de eklenmesiyle ekim ayında döviz kurlarında yüzde 5'e yaklaşan düşüşler görülürken, BIST 100 endeksi de yatırımcısına dolar bazında yüzde 12'nin üzerinde kazandırdı.

Bu süreçte TL varlıklara yabancı ilgisinin son bir yılın aksine hızlı bir şekilde arttığı açıklanan verilerle de görülürken, yerli yatırımcılar arasında da uzun zaman sonra ilk kez döviz kurlarında düşüşün devam edebileceği, borsanın yükselişinin sürdürülebilir olabileceği konuşulmaya başlandı.

Eylül ayında neredeyse yüzde 12'ye kadar çıkan 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi ise Türkiye'ye ilişkin iyimserliğin artmasından bulduğu destekle yaklaşık 200 baz puan gerileyerek tek haneli rakamları gördü.

İTHAL TAKOZLARA KARŞI MİLLİLEŞME YOLCULUĞU İTHAL TAKOZLARA KARŞI MİLLİLEŞME YOLCULUĞU - 2