Mudamiya’da açlıktan ölümler başladı

Mudamiya’da açlıktan ölümler başladı
Haber Tarihi : 13 Ocak 2016 09:47:30
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Suriye'de açlık kriziyle gündeme gelen Madaya, Esed yönetimi ve Hizbullah milislerinin ablukada tuttuğu bölgelerden yalnızca biri. Çoğu Şam çevresinde 13 bölge daha Hizbullah ve Esed'in ablukasında. Şam'ın güneyindeki Mudamiya semtinde çocuk ölümleri başladı.

Şam çevresinde 13 bölge daha Hizbullah ve Esed'in ablukasında olmaya devam ediyor.

ZEBADANİ

Suriye'de sivillerin ablukada tutulduğu bölgelerden Lübnan sınırı yakınındaki Zebadani, geçen yıl boyunca rejim ve muhalifler arasında en şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerden biriydi. Temmuz ayında Zebadani ve buradaki nüfusun akın ettiği 10 kilometre mesafedeki Madaya beldesi, Esad yönetimi ve Hizbullah üyeleri tarafından kuşatma altına alındı.

CAYRUD, RUHAYBAH

Şam'ın doğusundaki dağlık Kalamun bölgesinin doğusunda yer alan Cayrud ve Ruhaybah beldeleri, Esed yönetiminin yanı sıra DAEŞ'in de yoğun saldırılarına sahne olan bölgelerden. Muhaliflerin Şam-Humus yolunda ellerinde olan kavşak noktalardan olan iki kent, Nisan 2013'ten bu yana Esed yönetiminin kuşatması altında

DOĞU GUTA, EL TAL

Şam'ın doğusundaki Doğu Guta bölgesi, Aralık 2012'den bu yana kuşatma altında. Bölgeye rejim ablukası nedeniyle insani yardım ulaştırmak Suriye'nin diğer bölgelerine göre daha zor. Bölgeye düzenli elektrik ve su da verilemiyor.

Duma Yerel Koordinasyon Komitesi'nin kayıtlarına göre Doğu Guta'nın sadece Duma bölgesinde 2015 yılında bin 601 kişi hayatını kaybetti. Bunların yüzde 42'si hava saldırılarından, kalanı ise gıda yetersizliğinden hayatını kaybetti.

YERMÜK KAMPI, DARAYYA, MUDAMİYA, KANAKİR

Şam'ın güneydoğusunda Filistinli mültecilerin yaşadığı Yermük kampı Aralık 2012'den bu yana Esad yönetiminin kuşatması altında. Son iki yıldır kamp sakinlerinden 3 bin 500'üne ise temiz su, gıda ve tıbbi malzeme ulaştırılamadı. Çatışmaların başından bu yana Yermük Kampında binin üzerinde sivil hayatını kaybetti.

Şam'ın güney semti Darayya'nın batısındaki Mudamiya semtinde yaşayan 40 bin sivil, 15 gündür tam kuşatma altında. Semte hiçbir şekilde gıda girişine izin verilmiyor. Mudamiya sakinleri, gıda ve süt yetersizliğinden çocuk ölümleri başladığı bildiriliyor.

Kanakir, Şam'ın güney kırsalında Kuneytra bölgesi ile Deraa arasında bulunuyor ve Mart 2015'ten beri kuşatma altında.

MADAYA

Başkent Şam'ın kuzeybatısında 6 ayı aşkın süredir rejim ve Hizbullah üyelerinin kuşatması altındaki Madaya beldesinde yaşanan açlık krizi uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Hizbullah'ın mayınla çevrelediği beldede 23'ü geçen ay olmak üzere, yaklaşık 70 kişi gıda yetersizliğinden açlıktan hayatını kaybetti. 40 bin kişinin yaşadığı, temel gıda malzemesinin sokulması ve beldeden dışarı çıkılmasının engellendiği beldeye, ilk kez dün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından gönderilen 4 kamyon insani yardım malzemesinin girmesine izin verildi. Yardımların belde sakinlerinin ihtiyaçlarını ne ölçüde karşıladığı ve sürüp sürmeyeceği ise henüz belirsiz.