VF kat sol
VF kat sağ

Müftüyü çıldırtan zincir

Müftüyü çıldırtan zincir
Haber Tarihi : 24 Temmuz 2015 08:18:00
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Müftüyü çıldırtan zincir

Ataşehir'de patlak veren rezidans yağması, belediyenin soygun düzenini bir kez daha gözler önüne serdi. "Rezidansı alın terimle aldım" diyen Kemal Kılıçdaroğlu'nun kızı Zeynep'in Vakıfbank'tan istifa ettikten sonra CHP'li belediyelerin beslediği Altaş firmasından danışmanlık adı altında gelir elde ettiği ileri sürüldü. 

 

İSMAİL ZELVİ

CHP Milletvekili eski müftü İhsan Özkes'in, CHP'li belediyelerde özellikle Ataşehir ve Beşiktaş belediyesinde patlak veren yolsuzluk iddialarından rahatsız olduğu için partisinden istifa ettiği öğrenildi. Ataşehir'de patlak veren rezidans yağması, bazı CHP'li belediyelerin ne kadar dürüst (!) olduklarını  gözler önüne serdi.

Altaş ihya oldu

CHP'li belediyelerin ihya ettiği Tuncelili Şeref Bülbül, Yılmaz Koç, Resmi Gül Ülkü, Çağrı Ali Bülbül'ün ortakları arasında yer aldığı Altaş temizlik firmasının, Kılıçdaroğlu'nun kızı Zeynep Kazancı Kılıçdaroğlu'na da danışmanlık adı altında (gayrı resmi) bir ücret ödediği iddia edildi. İhale aldığı belediyelerde taşeron işçilere aylarca maaş vermeyen, Çanakkale, Maltepe, Balıkesir, Karşıyaka gibi birçok yerde haklarını alamayan taşeron işçilerin eylemlerine muhatap olan firmanın danışmanlığını yapmak CHP liderinin kızı Zeynep Kılıçdaroğlu için ikinci bir skandal olarak gösteriliyor. Zeynep Kılıçdaroğlu, aylar önce Vakıfbank'ta Hukuk Müşaviri olarak çalışıyordu. Ne zaman Vakıfbank'taki devlet hesaplarıyla TÜRGEV hesaplarının para trafiği basına sızdırıldı, bu skandaldan sonra görevinden ayrılınca, dikkatler onun üzerine çevrilmişti.

Seçim masrafları

CHP'nin; seçim masrafları başta olmak üzere finansörlüğünü yapan Altaş'ın aynı zamanda CHP yöneticilerine maddi kaynak da aktardığı iddia ediliyor. Ancak yöneticiler bunu yalanlıyor. 1992 yılında Limited Şirket olarak kurulan firma CHP'li belediyelerden yaptığı haksız kazançlarla 10 milyon TL sermayeli bir anonim şirket haline geldi.

Benim kızı tertemiz

Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediye Başkanı Battal ilgezdi'nin belediye arsası üzerine yaptırdığı Buz Rezidansta, kızının, damadının, özel kalem müdürünün dairelerinin çıkması üzerine, ücreti karşılığında aldıklarını açıklamıştı. Vakıfbank kaynakları, Zeynep Kılıçdaroğlu'nun Hukuk Müşavirinin çalıştığı sürece rezidans parası kazanmadığını, olsa olsa bir yıl içinde Altaş'a yaptığı danışmanlık hizmetlerinden bu parayı kazanmış olabileceğini belirttiler.

CHP'nin seçim sponsoru

İstanbul'da Kadıköy, Kartal, Maltepe, Ataşehir gibi CHP'li belediyelerin çöp işlerini alan Altaş, Ankara'da Çankaya, İzmir'de Karşıyaka, Çanakkale, Balıkesir gibi aşağı yukarı CHP'li belediyelerin temizlik ihalelerine tek firma olarak giriyor ve istediği fiyattan alıyor. Ataşehir'de tek firma olarak girdi ALTAŞ firması ihaleye girdiği bütün CHP'li belediyelerde olduğu gibi, Ataşehir Belediyesi'nde de ihaleye tek firma olarak girdi. İhaleye başka firma sokulmadığı için 15.08.2014'te firmanın teklif ettiği 87 milyon 245 bin 342 TL'ye sonuçlandı. İhaleye göre 2017 yılına kadar Ataşehir'in çöp işini Altaş yapacak. Mal ve Hizmet alımları içerisinde 2015 yılı temizlik giderleri performans programında  43 milyon 600 bin TL  165 bin ton/Yıl  olarak bütçelendi.  Bütçe yapımı devam ederken ihale maliyet bedeli belediye tarafından 3 yıllık 92 milyon 920 bin 331bin TL ve yıllık 36 milyon 548 bin 663 TL olarak beyan edilmiştir. İlginç olan ihaleye 16.06.2014 tarihinde çıkılmış ve ihale bütçe oluşturulmadan sonuçlanmıştır. Buna rağmen belediye yazdığı tutarı değiştirmemiştir. Burada 7 milyon  TL'lik olumsuz bir fark daha bütçe başlamadan oluştu.

En pahalı çöp Ataşehir'de

Ataşehir çevre belediyelere göre en pahalı çöpü toplayan belediye konumuna getirildi. Ümraniye'ye göre 2 kat, Kadıköy'e göre ise 1,5 kat para sırf çöp işinden ALTAŞ'a transfer edildi. Çevre belediyelerden Ümraniye belediyesinin yüzölçümü 45 km2 ve nüfusu 660 bin'dir. Ümraniye Belediyesinin yıllık temizlik ihalesi kdv dahil 31 milyon 860 bin  iken Ataşehir'in yüzölçümü 25 km2 ve 351 bin  nüfusu ile ödediği rakam kdv dahil 34 milyon 316 bin 501 TL'dir.

Bu da kadro yolsuzluğu

Ataşehir Belediye Bütçesi sürekli açık veriyor, 2013 bütçesinde 218 milyon 728 bin 143 TL gelir sağlanırken 278 milyon 250 bin 516 TL gider verildi. Yani bütçe 59 milyon 522 bin 363 TL açık verdi. Bütçe açığının en büyük sebebi olarak ise personel giderleri ile mal ve hizmet alımları gösteriliyor. Belediye Başkanı Battal İlgezdi, CHP ilçe Başkanlığı açılışında yaptığı konuşmada, "Belediyemizde 2.200 kişi çalışıyor. Normalde bu sayı bin 200 olması gerekir. Adam çıkartayım dedim aramayan kalmadı" şeklinde dert yanarak. 4 yıl önce kurulan belediye kadrosuna kimleri doldurduğunu itiraf etti. Personel giderleri 2013 yılına göre 30.971.822,12 TL'den % 70 artarak 43 milyon 826 bin 900  TL olarak bütçelendi.