Muhtarlık kapatmak CHP geleneği

Muhtarlık kapatmak CHP geleneği
Haber Tarihi : 06 Nisan 2017 21:27:38
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

105 yıllık muhtarlıkların 1934’te CHP’nin diktatörlük döneminde kapatıldığı ortaya çıktı. Yeni Söz’ün gün yüzüne çıkardığı arşivler, CHP’nin 1934’te muhtarlıkları lağvettiğini ortaya koydu.

1934'ün manşetleri Kılıçdaroğlu'nu yalanlıyor Muhtarlık kapatmak CHP geleneği

105 yıllık muhtarlıkların 1934'te CHP'nin diktatörlük döneminde kapatıldığı ortaya çıktı. Yeni Söz'ün gün yüzüne çıkardığı arşivler, CHP'nin 1934'te muhtarlıkları lağvettiğini ortaya koydu. Dönemin gazete manşetleri CHP'nin bugün ‘muhtarlıklar kapatılacak' şeklindeki yalanının tarihi tecrübesinden kaynaklandığını gözler önüne serdi. 1 Ocak 1934 tarihli Cumhuriyet Gazetesi “muhtarlıklar kaldırıldı” manşetiyle çıkarken Milliyet, “muhtarların mühürleri dün gece toplandı”, Akşam ise “muhtarlıklar bugünden itibaren tarihe karıştı” manşeti ile çıkmıştı.

BİR ŞAHSIN YAPTIĞI İŞ, ON ŞAHSA TEVDİ EDİLDİ

Her konuşmasını tarihi icraatlarından alan ve iktidar olduğu dönemde yaptıklarını yeni iktidarın da yapabileceği ileri süren CHP'nin yalanları bir bir ortaya çıkmaya devam ediyor. 1 Kânunusani (Ocak) 1934 tarihli Cumhuriyet Gazetesi “muhtarlıklar kaldırıldı” manşet haberinde şu ifadelere yer vermiş: “Bugünden itibaren muhtarlık teşkilatı tarihe karışmıştır. İstanbul'daki bütün muhtarların işini; polis, belediye ve sıhhiye memurları görecektir.”

POLİS, MUHTARLARIN MÜHÜRLERİNİ TOPLADI

Dönemin Milliyet gazetesi ise aynı günkü “Muhtarların mühürleri dün gece toplandı” başlıklı manşetinin alt başlığında şöyle diyordu: “Bugünden itibaren mahalle ve halk işleri nasıl görülecek? Ta'limnâme henüz hazırlanamadı. Dün gece saat tam 24:00'te polis vasıtasıyla bütün İstanbul muhtarlarının mühürleri ellerinden alınmış ve bu hususta birer zabıt varakası tutulmuştur.”

CHP, 105 SENELİK TEŞKİLÂTI BİR GECEDE YOK ETTİ

Mesnedsiz iddia ve yalan konusunda hayli tecrübeli olan CHP Genel Müdürü Kılıçdaroğlu'nu yalanlayan manşetlerden biri de 1 Kânunusani 1934 tarihli Akşam Gazetesi'nin “Muhtarlıklar bugünden itibaren tarihe karıştı” manşetiydi. Akşam'ın haberi şöyle devam ediyordu: “Bu teşkilât bundan 105 sene evvel ihdas edilmişti. Mahalle işlerini belediyeler süratle görecektir. Bugünden itibaren mahalle muhtarlıkları kalkmış, bu eski teşkilat tarihe karışmıştır.”

Hasret Yıldırım'ın konu hakkındaki detaylı yazısı için TIKLAYINIZ