'Nobel siyasi bir 'sipariş' ödülü'

'Nobel siyasi bir 'sipariş' ödülü'
Haber Tarihi : 16 Ekim 2015 08:17:49
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Nobel ödüllerinin nasıl verildiğini zaten çoğunuz biliyorsunuz. Sipariş üzerine Nobel ödülü veriliyor' dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Kapsamında düzenlenen W20 Zirvesi açılış törenine katıldı. Türkiye G20 dönem başkanlığında bir ilke imza atarak W20 (Women 20) kadın grubunu kurdu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satırbaşları:

Büyümenin kalitesi de göz önünde bulundurulmalı. Daha fazla istihdam daha yüksek hayat standardı demektir. Bunu unutmamak gerekiyor. İşte tüm bu konularda G20 çalışmalarına katkı sağlama bakımından büyük sorumluluk düşüyor. Bunu en iyi şekilde yerine getireceğiniz konusunda ben sizlere güveniyorum. G20 dönem başkanlığını devraldığımızda önceliklerimizi üç başlıkta topladık.

KAPSAYICILIK ÖN SIRADAKapsayıcılık sosyal istihdamın yanında ekonominin sürdürülebilir olmasının da teminatıdır. Kapsayıcılığı ön sıraya koyduk. Ekonomik büyüme ve refahtan herkesin pay almasını sağlayan kapsayıcılık kadınların ekonomide hakkettiği yeri almasıdır.

BÜYÜMEYE İHTİYACIMIZ VARBüyümeye çok ihtiyaç duyduğumuz bir dönemden geçiyoruz. Kadınlarını iş gücüne katılması büyümeyi elde etmede en önemli imkandır.

Kaliteyle birlikte kadın ve gençlerin önünü açabilmek ve teknolojik gelişmelere imkan sağlamak da kapsayıcı bir şekilde mümkündür.

10 YIL İÇİNDE 100 MİLYON KADINBu hedefe ulaşmamız 10 yıl içinde tüm dünyada 100 milyon kadını iş gücüne kazandırmamız anlamına gelir.

Bu yıl somut adımlar atıyoruz. Aynı şekilde ülkelerimizin en dinamik ancak işsizliğin en yüksek olduğu kesimde oluşturulan istihdam piyasasına etkin katılmaları için çaba gösteriyoruz.

ÖNCELİKLİ KONUMUZ KOBİ'LERDönem başkanlığımızın öncelikli konularından biri kobilerdir. Kobilerin istihdam oluşturma kapasitesi ve önemli rol belirleyici oluyor. Dünya genelinde kobilerin önemli bir bölümünün kadınlara ait olduğunun veya kadınların yönettiğini belirtmek istiyorum.

BU YIL SOMUT ADIMLAR ATILDIG20 üyeleri olarak geçtiğimiz yıl kabul ettiğimiz büyüme stratejilerini kabul ettiğimiz takdirde yüzde 2,1 oranında ilave küresel büyüme sağlanacak.

G20 üyeleri olarak verdiğimiz tüm taahhütler yolunda bu sene somut adımlar attık.

ÇİN'İN ÇOK YETERLİ KAYNAĞI VARŞu anda Türkiye olarak bu devasa yatırımları yapabiliyorsak, son dönemlerin en önemlisi 3. Havalimanı olarak yatırım 12 milyar avrodur. Devletin bütçesinden 1 kuruş çıkmadan yapılan bir yatırımdır. Bu yatırımı yapmıyoruz kiralama süreci içinde 22 milyar avro ücret alacağız.

Yatırımların finansmanı için küresel düzeyde yeterli kaynak mevcuttur. Bugün Çin'in çok yeterli kaynakları var. Bütün mesele güven zeminini oluşturmakta. Önemli olan güven zeminini oluşturmakta.

Bu noktada özel sektör ile kamunun el ele vermesi şart. Biz bunu Türkiye'de başardık. Özel sektör ile kamu arasında tesis ettiğimiz verimli işbirliğinin olumlu neticelerini aldık.

MADEM TÜRKİYE'SİZ OLMUYOR NEDEN AB'YE ALMIYORSUNUZ?

Güneyde, dağda terör örgütlerinden çıkan silahlara bakın, Batılı dostlarımız. Silahlar onların silahları. Terörle mücadele Türkiye'siz olmazsa neden AB'ye almıyorsunuz?

Terör örgütleri arasında ayrım yapıyorlar, Batı'nın güvenliği ve istikrarı bizim güvenlik ve istikrarımızdan geçiyor. 'NATO'da biz bir yanlış yaptık, ama AB'de bu yanlışı yapamayız' diyorlar. Sıkıntı buradan geliyor. Samimi değiller.

Türkiye'de 2 milyon 200 bin Suriyeli, 300 bin de Irak'lı var. Tüm mali desteği bizden. 8 milyon dolar harcama yapıldı.

NOBEL SİPARİŞ ÜZERİNE VERİLİYOR

Erdoğan, "Çok ilginç gelişmeler oluyor. Birileri mülteci kabulünde laf ediyor, işte 'biz' diyor, '30 bin-40 bin mülteci kabul edeceğiz', ondan sonra da tabii Nobel'e aday gösteriliyor, nasıl oluyorsa. Bizde 2,5 milyon şu anda mülteci var. Bu konu da kimsenin umurunda değil. Çünkü Nobel de siyasi. Nobel ödüllerinin nasıl verildiğini zaten çoğunuz biliyorsunuz. Sipariş üzerine Nobel ödülü veriliyor" diye konuştu.