Norveç'ten, İsrail ürünlerine 'İşgalci' damgası

Norveç'ten, İsrail ürünlerine 'İşgalci' damgası
Haber Tarihi : 18 Haziran 2022 20:43:52
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

Norveç yönetiminin aldığı karar, işgalci İsrail rejiminde büyük bir etkiye sebep oldu. Norveç, İsrailli işgalcilerin ürettiği ürünlerin, üretim yerini gösterir şekilde etiketlenmesine karar verdi. Filistinliler, karara destek verdi.

İllegal bir biçimde Orta Doğu'nun kalbinde kurulan İsrail rejimi, meşrutiyetini onaylatmak için türlü türlü yollar denedi. Bu planda bazen başarılı olan İsrail, çoğu Avrupa ülkesine sözünü geçiremiyor ve etki alanına alamıyor. Son olarak İsrail rejimini deliye çeviren bir uygulama Norveç tarafından yürürlüğe konuldu. Uygulamaya göre bundan böyle, Norveç, İsrailli işgalcilerin ürettiği ürünlerin, üretim yerini gösterir şekilde etiketlenmesine karar verdi.

Ürünlere 'İşgalci' damgası

Karara göre, İsrail'in işgali altında bulunan ve işgalci Yahudiler tarafından Batı Şeria, Kudüs ve Golan Tepeleri’nden ithal edilecek gıda ürünlerine, geldikleri yeri gösterir etiketler uygulamak zorunlu olacak. Norveç’e bu bölgelerden özellikle zeytinyağı, meyve, sebze ve patates ihraç ediliyor. Oslo hükümeti karara gerekçe olarak Avrupa Birliği’nin (AB) 2019 tarihli benzer kararına işaret etti. Norveç bir AB üyesi olmasa da Birlik ile çok yakın ticari bağları var. Ek olarak Norveç, işgal altındaki topraklardaki İsrail yerleşimlerini uluslararası hukuka aykırı buluyor.

İsrail rejimi 'tehditler' savurdu

Karara tepki gösteren İsrail'in Norveç büyükelçisi ise bunun “ikili ilişkileri olumsuz etkileyeceği” şeklinde bir açıklama yaparak, tehditler savurdu. Ayrıca, Belçika, geçen yıllarda “Batı Şeria'da insan haklarını güvence altına almak için” benzer bir önlem almıştı.

Kaynak: MuslimPort